АМЕРИКАНЦИ ОТКРИЛИ: Победник рата у Украјини неће бити ни Украјина, ни Русија, него…

AMERIKANCI OTKRILI: Pobednik rata u Ukrajini neće biti ni Ukrajina, ni Rusija, nego…

15 maja 2023

Sukob u Ukrajini zapao je u krvavi ćorsokak kojem se ne nazire kraj. Dok se svet priprema za još razaranja, nijedan glavni igrač nije ostvario jasnu pobedu, osim Kine, piše „Nešonel interest“, magazin američkog Centra za nacionalni interes.

Na jednoj strani sukoba su Sjedinjene Države i njihovi saveznici. Otkako je predsednik Džozef Bajden stupio na funkciju, Sjedinjene Države su najpouzdaniji pristalica Ukrajine, upumpavajući više od 75 milijardi dolara u zemlju u vidu humanitarne, finansijske i vojne pomoći.Vašington je obezbedio, ili će uskoro obezbediti Kijevu napredne sisteme naoružanja, evropski partneri SAD takođe pružaju stalnu pomoć Ukrajini u različitim oblastima, uključujući finansijsku, humanitarnu, energetsku i budžetsku podršku, kao i diplomatski kontakt. Evropska unija je u decembru prošle godine dogovorila zakonodavni paket koji će Ukrajini obezbediti 18 milijardi evra finansijske podrške tokom 2023.

Ipak, uprkos naizgled beskrajnoj podršci koju Zapad pruža Ukrajini, Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici nisu ništa bliži da kraju sukoba, a pritom crpe sopstvene resurse, navodi „Nešonel interest“.

Na drugoj strani je Rusija, čija je privreda odolela udaru zapadnih ekonomskih sankcija, ali je Moskva, navodi portal, „postala zavisna od Irana i Severne Koreje u pogledu oružja i zaliha, i postala je de fakto mlađi partner Kini“.

Najveći gubitnik u sukobu je Ukrajina, sa ogromnim ljudskim gubicima, uništenom infrastrukturom, milionima izbeglih.

Ipak, kako navode, postoji jedna zemlja koja pobeđuje u sukobu: Kina. Peking je sa strane gledao SAD kako krvare u raznim intervencijama na Bliskom istoku u protekle dve decenije, i sada ponovo radi to isto i gleda Vašington koji se našao zarobljen u još jednom dugotrajnom i nepobedivom sukobu.

U međuvremenu, Kina je uložila značajne troškove u svoju vojsku, modernizujući svoje vazdušne i kopnene snage, šireći svoje pomorske snage u istočnoj Aziji kako bi se suprotstavile postojećem pomorskom prisustvu SAD, i unapređujući svoje strateške i taktičke nuklearne zalihe i sisteme za lansiranje.

Kineski kreatori politike shvataju da će kontinuirani i skupi američki napadi u inostranstvu samo dodatno preokrenuti odnos snaga u korist Pekinga. Kina je takođe iskoristila ukrajinski sukob u svojoj spoljnoj politici, postepeno povećavajući svoje ekonomske odnose sa Rusijom i, prema nekim kineskim stručnjacima, verovatno snabdevajući Rusiju oružjem i municijom u bliskoj budućnosti.

Poražavajuće ironično je, kako navode, to što se Zapad upleo u konflikt sa Rusijom „baš u trenutku kada je trebalo da neguje Rusiju kao protivtežu usponu Kine“.

Umesto toga, Zapad je gurnuo Moskvu u naručje Pekinga, koji je bio više nego spreman da nastavi „prijateljstvo bez granica“ sa Rusijom koja ima sve razloge da se plaši Kine u usponu.

„Ipak, umesto situacije u kojoj Sjedinjene Države i Rusija zajedno rade na obuzdavanju Kine, mi imamo situaciju u kojoj oni efektivno ratuju jedni protiv drugih u Ukrajini. Sjedinjene Države su se tako postavile za konfrontaciju protiv dve velike sile, situaciju za koju samo naivni optimisti veruju da Sjedinjene Države mogu pobediti“, zaključuju autori teksta u „Nešonel interestu“.

(RT Balkan)

KOMENTARI6 komentara

 1. Smrdevit Posavski says:

  ...pišu amerikanci tj.lazovi.

  • Smrdevit Posavski says:

   Neće biti tako jer tu zemlju sto su "kupili" u Ukrajini nece dobiti od Rusa/Putina. Dzaba su stampali.

 2. padre says:

  Šta sa tim ratom ima Kina?

 3. Paštrik & Košare says:

  Nema,i ne može biti mira - dok ukrajina ne kapitulira.

 4. filip says:

  Kad su toliko pametni to su mogli da vide i pre širenja NATO ka ruskoj granici. A pošto nisu hteli da slušaju Ruse lako je prozreti da je ova priča okrenuta zavadi Kine i Rusije. Oni mile da se neko zakočava na leđa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *