АМЕРИКАНЦИ ОТКРИЛИ руске планове о хиперсоничним ракетама

AMERIKANCI OTKRILI ruske planove o hipersoničnim raketama

22 septembra 2018

Podvodna flota Rusije, naoružana hipersoničnim raketama, biće potpuno spremna za upotrebu do 2024. godine, saopštila je televizija Si-En-Bi-Si, pozivajući se na izvor upoznat sa izveštajima američke obaveštajne službe.Televizija navodi da je planirano da do tog vremena bude osam najnovijih podmornica. Osim toga, televizija navodi da je u te svrhe Rusija smanjila troškove modernizacije površinskog segmenta flote.

Si-En-Bi-Si piše da te podmornice pripadaju klasi „Borej 2“ ili „Borej A“, što su podmornice četvrte generacije. Svaka od njih nosi 20 raketa „Bulava“ sa odvojenom bojevom glavom — one će moći da nose do deset nuklearnih i hipersoničnih blokova. Na taj način jedan „Borej 2“ će moći da lansira 200 hipersoničnih raketa što je „pretnja koju SAD i dalje nisu u stanju da spreče“, naglašava televizija.

Ranije je Si-En-Bi-Si javio da će hipersonične rakete „Kinžal“ i sistem „Avangard“ stupiti na borbenu dužnost do 2020. godine.

Danas su u sastavu mornarice tri strateške podmorske krstarice strateške namene projekta „Borej“. Jurij Dolgoruki“ nalazi se u Severnoj, a „Aleksandar Nevski“ i „Vladimir Monomah“ u Pacifičkoj floti. Do 2020. godine planirano je da mornarica dobije još jednu nuklearnu podmornicu — podvodnu krstaricu modernizovanog projekta 955 „Borej A“ „Knez Vladimir“. Podmornica sada prolazi kroz fabričke i državne testove. Posada je već formirana i obučena u centru za obuku mornarice. Očekuje se da će „Knez Vladimir“ stupiti u službu u floti do kraja ove godine.

Raketa „Bulava“ počela je da se koristi u mornarici početkom 2013. godine, istovremeno sa početkom plovidbe „Jurija Dolgorukog“. Od tog trenutka, „Borej“ i „Bulava“ postali su osnova pomorske komponente ruskih nuklearnih snaga i garant strateškog pariteta sa SAD u narednih 30-40 godina. Radijus dejstva rakete je 8.000 kilometara, a lansirna masa iznosi 36,8 tona. Ona može da nosi od šest do deset hipersoničnih manevrišućih nuklearnih blokova pojedinačnog navođenja ukupne mase 1,15 tona koji su sposobni da menjaju putanju leta po visini i pravcu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Deda Micko says:

    Sta ce Rusima svo to oruzje kad ne smeju da se obracunaju ni sa ukrajinskim nacistima, a kamoli sa Amerikom i Izraelom. Ruski narod gladuje, a oni se puvanderisu vazda novim oruzjima???

    • Bogomir says:

      Reklama za prodaju. Kupice neka od mocnih drzava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *