АМЕРИКАНЦИ ОТКРИВАЈУ: Београд и Приштина припремају…

AMERIKANCI OTKRIVAJU: Beograd i Priština pripremaju…

5 septembra 2017

„Problem između Beograda i Prištine može se rešiti efikasnijim međunarodnim posredovanjem“, a diplomatija najbolje funkcioniše kad EU i SAD sarađuju pišu mediji.

„Vašington tajms“ podseća da je predsednik Srbije pozvao srpski narod da „prestane da zabija glavu u pesak“ kad je reč o Kosovu i da počne „unutrašnji dijalog“, poručivši Srbima da budu realistični.

„Možda se priprema velika pogodba“, spekuliše se u tekstu i ističe da, iako normalizacija odnosa počinje rešavanjem mnogih bilateralnih pitanja, „sve se svodi na to da Srbija prizna nezavisnost Kosova“.

„Priznanje bi dovelo do članstva Kosova u UN, dok bi i Kosovo i Srbija pregovarali o kriterijumima za članstvo u EU i na kraju bi ušli u njen sastav u isto vreme“ navodi se u tekstu pod naslovom „Zašto Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova“.

Podsećajući da okvir za pregovore već postoji – Briselski dijalog od 2011, „Vašington tajms“ ukazuje da se sporazumi postignuti u tom okviru moraju sprovesti i da bi EU trebalo da prekine svoje posredovanje ukoliko se bilo koja od strana ogluši o svoje obaveze.

„Zvanični Mehanizam EU za nadzor mogao bi da o tome izveštava države članice putem Političkog bezbednosnog odbora Saveta EU“ predlaže se u analizi.

„Vašington tajms“ ocenjuje da bi EU trebalo da uslovi predpristupne (IPA) fondove koje opredeljuje za Beograd i Prištinu, uz zaključak da bi vodeći princip trebalo da bude „bez napretka nema poglavlja“, čime bi se pomak u dijalogu dve strane vezao za težnje Srbije ka članstvu u EU.

KOMENTARI3 komentara

  1. Krajina says:

    Koha manipulacija svijeta i nasih novina pa nije mislijo na to predsednik vec na vecu fleksibilnost prestanite vise da dajete medijski lrostor manipulacijama i ozbiljite se novinarstvo ni malo petriotizma, mudosti i odgovornosti

  2. Batina says:

    Ko potpise odmah ga/je ubiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *