АМЕРИКАНЦИ ОТКРИВАЈУ: Ево одакле долази опасност, ОВЕ ЗЕМЉЕ КУПУЈУ СУ-57

AMERIKANCI OTKRIVAJU: Evo odakle dolazi opasnost, OVE ZEMLJE KUPUJU SU-57

22 maja 2019

Američki internet portal Military Watch je objavio listu pet država koje će u narednoj deceniji najverovatnije nabaviti ruske višenamenske lovce pete generacije Su-57. Na listi se uglavnom nalaze azijske zemlje, ali i jedna afrička država.NR Kina

Kako piše internet portal Military Watch, kod Kineza se vrlo realno može pojaviti interes za nabavkom ruskih lovaca Su-57, bez obzira što oni već imaju razvijen sopstveni program borbenih letelica pete generacije (Chengdu J-20).

Po mišljenju autora ovog teksta, Su-57 je tehnički bolje urađen avion u odnosu od svog konkuretna Chengdu J-20. To se posebno odnosi na njegove letno-tehničke karakteristike gde ruski avion ima motore sa upravljivim vektorima potiska, može da nosi veću količinu ubojnih sredstava, poseduje zaštitne protivelektronske sisteme itd.

Ruski lovac Su-57 može da bude interesantan kineskoj ratnoj mornarici. Naime, ovi avioni će imati mogućnost da upotrebljavaju hiperzvučne protivbrodske rakete. Autor smatra da je kineski avion Chengdu J-20 dosta ograničen kada je u pitanju eventualna upotreba sa nosača aviona-prenosi internet portal RB.

Indija

Delhi se pojavio kao prvi potencijalni kupac ovih aviona. U februaru ove godine je postalo izvesno da indijska strana ima interes ka nabavci aviona nove generacije. Indijska vojska u međuvremenu treba da se opredeli na koji način bi se ruski lovci pete generacije uklopili u konceciju indijskog ratnog vazduhoplovstva budućnosti.

Indija je jedan od najvećih uvoznika sovjetskih a kasnije ruskih borbenih aviona. Ovakav trend traje od 60-ih godina prošlog veka. U ovom momentu borbeni avioni ruskog porekla čine kostur indijske avijacije. Sa uvođenjem lovaca pete generacije u kinesko ratno vazduhoplovsto, kao i ozbiljnim planovima regionalnog suparnika Pakistana da do 2020.godine nabavi letelice naredne generacije, Indiji ne preostaje ništa drugo nego da krene u nabavku ruskog lovca Su-57.

Alžir

Military Watch je nazvao ovu državu „jedinstvenim klijentom“ Rusije u sferi vojno-tehničke saradnje. Kao i u slučaju Indije, ova zemlja isključivo koristi osnovne sovjetske i ruske borbene avione. Alžir se fokusirao na ozbiljnu modernizaciju svoje avijacije, gde uglavnom koristi avione četvrte generacije, dok je ostalo povukao iz upotrebe. Autor smatra da će se ovaj trend usporiti usled ekonomskih problema u koju je ova država u međuvremenu zapala, i da se ne očekuje nabavka novih Su-57 do početka četvrte decenije 21.veka. Ipak, to se može desiti i nešto ranije. Rusija ima sposobnost da kroz razne ekonomske modalitete obezbedi ove avione Alžiru, u cilju obrazovanja moćnog suzdržavajućeg faktora protiv Zapada.

Vijetnam

Autor se poziva na tekstove iz lokalnih medija u koma se govori da i ova država ima nameru da nabavi ruske lovce pete generacije Su-57 u periodu 2030-2035.godina. Ovi avioni bi zamenili postojeće Su-27 i Su-30, koji su zajedno sa bombarderima Su-22M3 i Su-22M4 osnovna udarna snaga vijetnamskog ratnog vazduhoplovstva. Rastuća ekonomija u kojoj se nalazi ova država stvara realne pretpostavke da će se ovo ostvariti. Nabavka aviona Su-57 može pomoći Vijetnamu da smanji paritet u odnosu na sve obimniju modernizaciju kineske ratne mornarice. Ruski lovci imaju sposobnost da ozbiljno ugroze vojne objekte i vazduhoplovne baze uslovnog neprijatelja, gde se posebno ističu kao izuzetno opasan lovac na protivničke površinske brodove.

Turska

Mogućnost da ova zemlja nabavi Su-57 je po autorima sajta Military Watch najmanje verovatna opcija, iako ne i nemoguća. Naime, Turska se smatra tradicionalnim klijentom kada je u pitanju nabavka naoružanja zapadnog porekla, a i dalje je članica NATO. Međutim, sve otvoreniji sukob na relaciji Ankara-Vašington koji može da eskalira do neverovatnih granica (moguć raskid vojno-tehničkog ugovora oko isporuke američkih lovaca pete generacije F-35) može da stvori potpuno novu situaciju, koja će naterati Ankaru da se okrene Moskvi. Ankara na leto dobija prvi kontingent ruskih raketni PVO sistema velikog dometa S-400, što je za SAD apsolutno neprihvatljiv razvoj događaja.

U turskim medijima se pojavilo nekoliko tekstova u kojima se sve više spominje ruski Su-57 kao adekvatna zamena ako SAD odustanu od isporuke F-35. Turski mediji su već počeli da glorifikuju prednosti ruskog aviona u odnosu na američkog konkuretna. To se posebno odnosi na njegove letno-tehničke karakteristike ali i zaštitni sistem koji je efikasan protiv PA raketa koje opremljene infracrvenim samonavođenim bojevim glavama. Autori američko sajta Military Watch ističu da je ovakva konfiguracija efikasnija na prostoru Bliskog Istoka, jer su mnoge terorističke grupe opremljene lakim prenosim raketnim sistemima sa IC bojevim glavama.

(RTBH)

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Toliko ste "dobra" napravili,bagro naci-američka,po svetu,i toliko ste "zadužili" ostatak sveta,da imate paranoju od svega i svačega! U svakoga vidite neprijatelja,i u svemu vidite opasnost! Ambasade po svetu vam čuvaju 24/7,jer vas svet "mnogo voli" i "poštuje"! Crknite bagro.

 2. Vojna i ojdesve says:

  Bash te briga...

 3. Kapetan says:

  Kupuj domaće-kupuj rusko!!!

 4. Nostalgicar says:

  Amerikanci svoj F-22 ne daju nikom kako se bilo koji moguci protivnik nebi domogao te tehnologije a glupi Rusi ce svoj najnoviji avion prodavat? Sve mi ovo mirise da su i Amarikanci i Putin samo marionete vladara iz sjene i svi oni igraju predstavu za glupe narode kojeg svak muze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *