АМЕРИКАНЦИ ОТКРИВАЈУ ВУЧИЋЕВЕ планове у вези Косова!?

AMERIKANCI OTKRIVAJU VUČIĆEVE planove u vezi Kosova!?

19 novembra 2017

Iako su mu obrazi sve upaliji a uši sve veće, što je najbolji dokaz da mu je već poodavno vreme za penziju, Danijel Server ne odustaje od svoje ratnohuškačke retorike po kojoj ga znamo još od devedesetih godina prošlog veka.

Očigledno ne shvatajući nove političke realnosti, a izgleda ni činjenicu da je Bžežinski umro, a Klintonovima odzvonilo u svakom smislu, ovaj promoter propale koncepcije Amerike kao svetskog policajca u najnovijem izdanju časopisa Saveta za međunarodne odnose poziva administraciju američkog predsednika Donalda Trampa da “postupi hitno kako bi se sačuvali mir i stabilnost na Balkanu”.

Budući da kao glavni uzrok balkanske nestabilnosti vidi mešanje Rusije, za koju navodi da ne želi prozapadni i prodemokratski razvoj tog dela Evrope, očigledno je šta Server podrazumeva pod “hitnim postupanjem”, formalno se zalažući za pojačanu diplomatsku i ekonomsku intervenciju. U svom pisaniju on navodi tri modela koja bi mogla sprečiti izbijanje “haosa” na Balkanu.

Prvi je nastavak sprovođenja politike integracije Zapadnog Balkana u EU za koji kaže da ga je Brisel do nedavno uspešno sprovodio, ali smatra da zbog unutrašnjih problema EU nema snage da tu stvar istera do kraja, pa samim tim i nije više realna. Smatram da bi bilo korisno da Vučić ovo pročita i shvati kako Amerika gleda na njegova zamlaćivanja sa poglavljima i uslovima.

Drugim modelom, za koji kaže da ga predlažu neki “analitičari, ali i političari”, no tobože ne i on, Server smatra nove promene granica na Balkanu, ali ističe da u tome ne vidi trajno rešenje. To prosto čudi jer je bio otvoreni zagovornik i razbijanja SFRJ, i razaranja SRJ, i cepanja Srbije, pa lično ne verujem da bi mu ova opcija, pod uslovom da je na srpsku štetu, naročito smetala. U svakom slučaju aluzija na Veliku Albaniju je očigledna.

Kao treću mogućnost (model) on predviđa novu američku inicijativu za Balkan “ali u oblasti samo nekoliko najvažnijih pitanja, uključujući ustavnu reformu u Bosni i Hercegovini, status Kosova i pitanje imena Makedonije”.

Pri tome veoma je zanimljivo Serverova procena  da su dve najmekše mete ruskog uplitanja na području Zapadnog Balkana Republika Srpska i Makedonija.

„Rusija će učiniti apsolutno sve što može da spreči ulazak Makedonije u NATO, kao što se borila protiv ulaska Crne Gore u NATO, dok će u Republici Srpskoj preduzeti sve što bude mogla da Milorad Dodik nikada ne prihvati nijedan predlog za ustavnu konsolidaciju Bosne i Hercegovine”, ocenjuje Server i dodaje je da je na Americi da to promeni.

Da ovde zastanemo. Danijel Server, “ekspert” za Balkan američke “duboke države”, ne smatra problemom status Kosova, koji ne može biti rešen onako kako on želi bez “saradnje Srbije”, niti pominje rusko delovanje u našoj zemlji. Dakle, on je siguran u Vučića da će prihvatiti nezavisnost Kosova, ali i da neće napraviti proruski zaokret! Više se boji odstupanja Makedonije, u kojoj su Amerikanci pre samo par meseci instalirali svoju vladu. Naravno, jasno je da pod “ustavnom konsolidacijom” BiH podrazumeva njenu unitarizaciju, pa mu smeta Dodik. Ali, ni tu ne razmišlja da bi Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, mogla da se suprotstavi “ustavnoj konsolidaciji”.  Server, znači, nigde i u ničemu ne vidi Vučića kao pretnju ili smetnju američkim interesima na Balkanu. Setite se toga kada vidite Vučićeva prenemaganja kako ga Amerika ruši …

Iako Serverovo pisanje u časopisu Saveta za međunarodne odnose, jednom od uporišta američke “duboke države”, u suštini predstavlja pritisak na Trampovu administraciju, jer “preporuke” su njoj namenjene, ono koincidira sa Vučićevim aktivnostima na “unutrašnjem dijalogu” i najnovijom porukom naciji šta EU od nas očekuje, kao i zahtevom šiptarskih zvaničnika da se Amerika direktno uključi u proces rešavanja statusa.

Nema šta, Server servira na Vučića, siguran u as …

(Fond strateške kulture)

KOMENTARI2 komentara

  1. Trifun says:

    Ne mogu oni vise nista da urade u Srbiji! Nakon bacanja radioaktivnog otpada po zemlji i agresije na laznim optuzbama NISTA SAD VISE NE MOGU I NECE URADITI u Srbiji. Tih 100-tak degenerika sto su im se prikacili na dolare i misle da nas mogu zastrasivati zapadnim genocidnim hijenama su se grdno prevarili. Nema nazad.

  2. ilija says:

    vucic mora ispuniti americke zahteve nato pakta i unje vucic je borac za uniju a ne za samostalnu suverenu srbiju srpskog naroda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *