АМЕРИКАНЦИ ОТКРИЛИ: Ове године на Балкану почиње рат! ЕВО ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ОВО РЕАЛНО

AMERIKANCI OTKRILI: Ove godine na Balkanu počinje rat! EVO ZBOG ČEGA JE OVO REALNO

1 februara 2019

Kada Amerikanci napišu da je u ovoj godini moguć oružani sukob na Balkanu, onda je to realno, jer se prst koji treba da pritisne to „dugme“ nalazi u Vašingtonu.

Da li treba da budemo zabrinuti zbog najnovijeg izveštaja američke Nacionalne obaveštajne agencije koji je ovih dana razmatran u Senatu? U raspravi se doduše Balkan nije pominjao, ali jeste u dokumentu, i to sa dve rečenice.„Zapadni Balkan će, gotovo je sigurno, biti pod određenim rizikom od nasilja niskog nivoa i mogućeg otvorenog vojnog sukoba tokom 2019. Rusija će nastojati da iskoristi etničke napetosti i visoke nivoe korupcije kako bi sprečila da se zemlje ovog regiona kreću ka EU i NATO-u“, doslovno je napisano u izveštaju.

Komentarišući navode iz izveštaja, analitičar Aleksandar Pavić prvo ukazuje na pogrešan, ili, kako je primetio, zlonameran prevod ove dve rečenice koje je objavio jedan beogradski dnevnik, a koji je naveo da će „mogući oružani sukob u 2019. godini na Balkanu inicirati Rusija potpirivanjem etničkih tenzija“…

Apsolutno se nigde u izveštaju Rusija ne pominje kao inicijator oružanog sukoba koji bi potpirila etničkim tenzijama, navodi Pavić, dodajući da je to — lažna vest.

Naš sagovornik ukazuje da je ono što zaista piše, a to je mogućnost vojnog sukoba, realnost iz prostog razloga što o tome govore američki zvaničnici.

„Postoje dobre šanse za to jer se Amerika pojavljuje i kao palikuća i kao vatrogasac. Ako oni budu insistirali, pritiskali da Srbija i RS uđu u NATO i da se po svaku cenu postigne neki dogovor o Kosovu, naravno da su onda veće šanse za izbijanje konflikta. Znači, to najviše zavisi od ponašanja Amerikanaca, a onda i ostalih zapadnih sila koje ovde imaju vojnu, medijsku i finansijsku premoć na terenu“, ukazuje Pavić.

Na pitanje kakva je tu uloga Rusije, on napominje da je, kao i uloga Kine, ona za SAD, na celoj zemaljskoj kugli, negativna. One su u novoj američkoj doktrini označene kao strateški neprijatelji, odnosno suparnici, pošto jedine mogu da pariraju Americi na globalnom planu. Tako da ni Balkan, kaže on, nije izuzetak.

„I na Balkanu je Rusija viđena kao, kako oni to vole da kažu, maligni faktor. To je tako u očima onih koji žele da Amerika ostane i dalje imperija koja vlada svetom i koja ima pravo da se upliće u odnose po celoj zemaljskoj kugli“, naglašava Pavić.

Konstataciju da su od 42 strane izveštaja samo dve rečenice posvećene Balkanu, sagovornik Sputnjika ne vidi kao manjak interesa za Balkan. Naprotiv.

„Unutar Evrope u izveštaju su izdvojeni samo Balkan, Turska i Velika Britanija zbog „bregzita“. Po tome proizilazi da su upravo to glavne neuralgične tačke i uz to, naravno, ruski i kineski uticaj u Evropi. To čak i nije ništa novo. U avgustu je odlazeći američki funkcioner zadužen za Evropu i Evroaziju, Ves Mičel, naveo Balkan, zajedno sa Ukrajinom i Gruzijom, kao mesta koja su na prvoj liniji fronta u borbi protiv ruskog uticaja“, napominje odličan poznavalac američke političke scene.

Na pitanje da li to znači da treba očekivati njihove dodatne pritiske na Srbiju i Republiku Srpsku, Pavić nema dilemu: Apsolutno!

„Zato što smatraju da su završili posao sa Makedonijom, a Crna Gora je ugurana u NATO, sada su ostali još samo Srbi, jedini koje kvare NATO idilu ne samo u ovom delu Evrope, već praktično u celoj Evropi. Sada će sve snage biti stavljene na razne vrste pritisaka na RS i Srbiju da se uguraju u NATO, ili da se kako-tako vežu za NATO, ako baš ne mogu da se uguraju“, smatra on objašnjavajući da je to zaokruživanje NATO-a Americi neophodno kako bi napravila jedinstven front prema Rusiji.

Kada kažu da je moguć oružani konflikt na nižem nivou, šta to znači sa američke tačke gledišta?

Odgovarajući na to pitanje Pavić kaže da niži nivo može da bude mnogo toga, od terorističkih napada do nereda koji su izazvani pa mora da reaguje policija ili vojska. A Amerikanci su, dodaje on, majstori u tome i znaju kako se to radi.

„Mogu opet da radikalizuju stanje na Kosovu i Metohiji. Mogu da nateraju RS da reaguje ako ustavni sud BiH bude prihvatio inicijativu Bakira Izetbegovića da se ospori ime Republike Srpske koja je već rekla da će, ako do toga dođe, sazvati posebnu sednicu i reagovati. Onda neko u centralnim institucijama u Sarajevu, uz podršku zapadnih zemalja, može da kaže kako RS razbija Dejton i da probaju da primene neke represivne mere. Postoji čitava paleta mera koje oni mogu da urade“, kaže sagovornik Sputnjika i dodaje:

„Važno je napomenuti da prst koji treba da pritisne to dugme nije u Moskvi nego u Vašingtonu, Briselu, Londonu, Berlinu, Parizu.“

I analitičar Dragomir Anđelković ukazuje na činjenicu da je Balkan bure baruta koje se najčešće potpaljuje sa strane.

„Kada se priča o ratovima na Balkanu, to može da bude nečija tendenciozna namera da se izaziva strah i haos i to koristi za geopolitičke ucene i pritiske. Ratovi su mogući, ali ta mogućnost nije takva da bi pričali o velikoj verovatnoći. Ratovi na Balkanu proizilaze iz stranog podmetanja ratova“, kaže on za Sputnjik.

Po oceni Anđelkovića, u ovom slučaju, cilj je da se blokiraju oni centri moći na Zapadu koji su spremni na saradnju sa Rusijom i da se nametne atmosfera što veće tenzije, odnosno da se mobilišu snage protiv Rusije.

„Priča se da je Rusija faktor koji može da napravi probleme na Balkanu, a mi dobro znamo da Rusija nikada nije napravila probleme na Balkanu, već su to pre svega izazivali neoliberalni centri moći na Zapadu koji su danas u defanzivi“, ističe sagovornik Sputnjika.

(Sputnjik)

KOMENTARI14 komentara

 1. Zoran says:

  A gde i kad se kupuju karte da gledamo?

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Umesto karte kupi sebi šlauf da preplivaš Dravu, da budeš sigurniji nego '92.preko Save, jer stampedo je opasan.

 2. milorad says:

  pa biće rat i oni će ga izgubiti:) tj. njihove maronete naovim prostorima pre svega šiptarija.Razjurićemo stoku ali žestoko.

  • Miraš says:

   SAD se svuda pojavljuje i kao palikuća i kao vatrogasac, pa tako ih sada žulja Zapadni Balkan. Šta ih najviše muči u 2019 godini na Zapadnom Balkanu? To nije direktno Srbija, nego Ukrajina i to što su sve manje šanse da se poveća prodaja američkog gasa u Evropi. Muči ih što u 2o19 godini gradiće se drugi krak turskog gasovoda kroz Bugarsku, Srbiju, Madjarsku, Slovačku i granaće se i prema Beču. Već je prilično odmakla izgradnja gasovoda Severni tok 2 i biće završena u ovoj gadini, zatim Turski tok gasovod stigao je prošle godine do kopna Turske i u ovoj godini biće završena izgradnja gasovoda po kopnu Turske, i još ovaj drugi krak tog gasovoda ako se izgradi u ovoj godini to bi onda bio veliki neuspeh SAD. Time bi Ukrajina kao tranzitna zemlja za gas izgubila dosta prihoda i njihova ulaganja u kijevski evromajdan 2014 godine postala bi nakon 5 godina bačene pare, a tada su u evromajdan uložili oko 5 milijardi dolara. Istovremeno za ovih 5 godina Oružane snage Ukrajine kao američke proksi snage pokazale su se neupotrebljive za otvaranje i vodjenje sukoba sa Rusijom. Samo su izgnjavili Ukrajince i prilično upropastili tu zemlju. S druge strane ove godine Rusija značajno povećava prodaju gasa - i u Evropi i u Kini. SAD neće uspeti u ekonomskom davljenju Rusije, za Rusiju je veoma dobro da ima više različitih proizvoda i usluga u svom izvozu. Sem nafte (koja je bila najdominantnija u izvozu nekadašnjeg SSSR-a, i odredili su joj namerno niske cene u vreme pred raspad sovjetske države) tu je sada gas, žitarice, izgradnja nuklearnih eletrana u inostranstvu (Rosatom), prodaja naoružanja, itd. SAD neće uspeti u ekonomskom davljenju Ruske Federacije što je veoma važno najpre za Ruse ali i za ceo slobodarski svet. ... Izgradnju dela gasovoda preko Srbije ne mogu da zaustave, a eventualno korišćenje Šiptara za to stavilo bi pod znak pitanja kako KFOR obavlja mirovnu misiju UN na Kosovu. Dakle ne bi mogli postići ni onaj Sve-ubi-hvatni sporazum kojim Srbijica priznaje novu američku i veliku državu Kosovo.

 3. Veliki brat says:

  Samo se vi Balkanci mlatite. Vaš problem. Mi Europljani ćemo pivce i kokice u ruke i gledat vas budale.

  • Roy says:

   Balkan pocinje od Trsta pa pravo do Krima. Sve juznije od te linije je Balkan, a vama kroasanima rata ni ne treba jer vam je drzava opustila i bez rata. Sad ce jos migranti doci i zavrsiti stvar.

  • Zarko Mrdalj says:

   srbi na balkanu se nista vise ne pitaju tako isto i rusija srbi nece rat ali oce NE'Srbi Rat

  • Rusofil says:

   Nemoj zaboraviti piti sa ovim obojenim sto vam pristizu, tako da imate potpuno uzivanje.

  • Velika Metla says:

   Veliki brate velika bbudalo,dok vam migranti,arapi,crnci zaskaču žene,majke,sestre,kćerke vi se bavite mržnjom prema Srbima! Zbog vaših mizernih,nadasve maksimalno pokvarenih,niskih ličnih interesa ste u stanju da svoj narod uništite! Kao onaj nemački sudija u HaaDu,kojem je Srbija za sve kriva! Taj će zarad svojeg položaja i ličnog interesa svoj narod izdati,a šta onda da ja kao Srbin očekujem od takve skotine nego golo zlo? A to što mu migranti siluju,zaskaču,krešu žene,majke,sestre,kćerke...........,to nije važno..........,protiv migranata ne sme ni da zucne,važno je da su mu Srbi za sve krivi! Gledaćemo mi uskoro masovna silovanja,popunjavanja,vaših "euRUPljanki" i to javno! Vi ustaše ne smete ni da pomislite da kažete nešto protiv vaših gazda,koji su vam doveli migrante da vam jašu sve žensko što imate!

 4. rajko says:

  Evo zašto to NIJE realno: rat i drugi oblici sukoba na Balkanu odgovarali bi zapadu, pre svega americi. Rusiji ne samo da ne bi odgovarali, nego bi im predstavljalo i smetnju u realizaciji njihovih ekonomskih planova. Zato Rusija sigurno neće započeti nikakav rat, na stranu to što to nije ni doktrina ni praksa ruske politike. S druge strane zapadni političari su svesni da nikakvim sukobima ne bi mogli uterati Srbiju i RS u nato, a to je njihov jedini preostali cilj na Balkanu. Naravno, zapad bi mogao da započne neki sukob ovde i iz čiste pakosti, ne bi im bilo prvi put, ali im se moć na naše oči osipa, politički i svaki drugi uticaj, pa i interesovanje za zbivanja u dalekim regionima kakav je Balkan slabi. Nema ništa od ratnog sukoba. Ako se mi ovde podžaveljamo oko smenjivanja murata manitog, to će biti i vremenski i prostorno vrlo ograničeno: samo u Srbiji i možda svega nedelju dana, ne duže.

 5. Vojna i ojdesve says:

  Ne samo rat da bude, a I zemjotres od 15° da bude , se da se rushi. U kameno vreme da idemo. Kakvi ljudi. Ovo su ljudozhderi. Sve da crkni od smeha nadvor od balkana. A u balkan sve da se vrati u kameno vreme...

  • Vojna i ojdesve says:

   I kometa i asteroid I vonzemjani sve da doghe na balkanu. I pukanke u bioskop da puknu od smeha... I poplavu, I skakavce, 40 Dana da bude maglu najgustiju... I svi stranci da se vrate odakle su doshli, svi do jednoga... Bog me chuo.

 6. Vojna i ojdesve says:

  Amerija ide u vreme maja I inka. Biche pesme radosne. Ostace samo ostrov dalje od Argentine. Sve puca, I pucache , I opet puknuche... Kraj SVETA... Volim te kao zikina dinastija

 7. Bedi says:

  Yankee go home and live us alone !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *