АМЕРИКАНЦИ ПОБЕГЛИ ИЗ СИРИЈЕ? Већи део трупа из Ал Танфа склонио се у Јордан

АМЕРИКАНЦИ ПОБЕГЛИ ИЗ СИРИЈЕ? Већи део трупа из Ал Танфа склонио се у Јордан

4 јануара 2022

Коалиција предвођена САД повукла је већину својих трупа из гарнизона Ал-Танф на југоистоку Сирије у Јордан, известила је 3. јануара Сиријска опсерваторија за људска права (СОХР).

Према посматрачкој групи са седиштем у Лондону, коалиција је предузела корак из страха да би проиранске снаге у Сирији или Ираку могле да нападну гарнизон самоубилачким дроновима или ракетама у част сећања на Абу Махдија ал-Мухандиса, заменика команданта Јединица народне мобилизације, и команданта иранских снага Кудс генерал-мајора Касема Сулејманија, које су САД убиле пре тачно две године.– Коалиција држи један број својих војника у бази у посебним склоништима која је тешко пробити, а највећи део трупа се повукао у Јордан – наводи се у извештају СОХР-а.

Коалиција предвођена САД је такође наредила својој главној прокси групи у Ал-Танфу, Револуционарној армији командоса (МаТ), да распореди своје борце ван гарнизона.

Око 200 америчких војника и око 300 бораца МаТ обично је распоређено у гарнизону Ал-Танф. Коалиција коју предводе САД одржава зону забране летова и вожње у дужини од 55 километара око гарнизона.

Дана 20. октобра Ал-Танф је био нападнут. Гарнизон је гађан са пет самоубилачких дронова индиректном ватром. У нападу је причињена озбиљна материјална штета. Међутим, није било жртава. Дана 14. децембра ратни авион Краљевског ваздухопловства оборио је једну од две мале беспилотне летелице које су пробиле Ал-Танфову зону забране летења.

Амерички званичници верују да иза напада 20. октобра и инцидента са дроновима 14. децембра стоје Иран или снаге које подржава Иран.

САД тврде да су њихове снаге присутне у Ал-Танфу како би се супротставиле ИСИС-у у централним и јужним деловима Сирије. Међутим, гарнизон је заправо основан 2016. године да блокира стратешки ауто-пут који повезује сиријску престоницу Дамаск са престоницом Ирака Багдадом.

(Србија данас)

KOMENTARI2 коментара

  1. padre says:

    Kakve proiranske sile, pa ne ubijate "proirance" nego Sirijce i Iračane, a ni Sirja ni Irak ne nameravaju da se ujedine sa Iranom!

  2. See Y Leter Aligeder says:

    Побегли? И тата би сине, Исмаило оће мало тунга, тунга, па да набије на колац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u