Amerikanci počinju da vojno zaziru od Rusije kao nekad od SSSR-a

Amerikanci počinju da vojno zaziru od Rusije kao nekad od SSSR-a

10 aprila 2014

USA SPY 01Amerikanci su izgleda već zagazili jednom nogom u novi „hladni rat”. I, kao da to čine ne samo svesno, nego i sa računicom da tako produže – koliko mogu – „rok trajanja” svojoj planetarnoj hegemoniji.

Na ovakav zaključak navodi i činjenica da je u Kongres SAD stigao nacrt zakona koji će omogućiti pripremanje godišnjeg izveštaja „Ruska vojna moć” koji će biti analog istom takvom godišnjem izveštaju o vojnoj moći SSSR koji je Pentagon „sastavljao” u godinama „hladnog rata”.

Inicijatori novog zakona su – što je takođe simptomatično – šef komiteta Predstavničkog doma za oružane snage Majkl Tarner i član tog istog komiteta Hauard Mekkeon.

A još indikativnije je to što puni naziv tog (budućeg) zakona glasi: „Kovanje mira preko jačanja Ukrajine i transatlantske alijanse”.

Obnavaljanje izdavanja Pentagonovog godišnjaka posvećenog vojnoj moći Moskve svojevrsno je priznanje Rusiji Vladimira Putina jer su u Vašingtonu sve donedavno Oružane snage RF smatrali „tek senkom sovjetske vojne moći”. Međutim, glavni urednik moskovskog časopisa „Nacionalna odbrana”, Igor Korotčenko, u svemu sagledava i dodatnu dimenziju:

„I ta zakonska inicijativa svedoči da SAD žele da pronađu opravdanje za obuzdavanje Rusije i što bržu integraciju Ukrajine u NATO. Za početak: prevođenjem ukrajinske armije na NATO-standarde. Za njih je situacija kritična i u Vašingtonu smatraju da moraju da deluju brzo. Rusija sve to mora da drži na oku – između ostalog i obaveštajno – jer je sve to realnio pitanje nacionalne bezbednosti Rusije”.

Korotčenko je istovremeno upozorio: da će Amerikanci pripremati političko i javno mnenje za poteze protiv Rusije koje će sa vojne tačke gledišta povlačiti prilično brzo.

„Uslediće demonizacija Rusije i naših Oružanih snaga, sa preuveličavanjem naših mogućnosti. Ujedno će nam – uverene je Korotčenko – pripisivati agresivne zamisli i namere. To će biti argumenti za dalje povećavanje vojnih rashoda i novo primicanje vojne infrastrukture NATO granicama Rusije”.

On ukazuje da je Rusija još uvek jedina zemlja koja je u stanju da „garantovano uništi” SAD. Podseća na izveštaj Stejt departmenta od pre godinu dana da Amerikanci imaju 1654 nuklearne bombe postavljene na međunakontinentalne balističke rakete, balističke rakete koje nose podmornice i na teške bombardere. A Rusija: 1480 nuklearnih bombi „okačenih” o iste takve „nosače”.

Korotčenko, inače, smatra nekorektnim američko upoređivanje vojne moći Rusije i SSSR. Pri tom naglašava da je ruska vojna doktrina potpuno odbrambena i da i raspored ruske armije svedoči da RF ima i gradi „odbrambene oružane snage”.

On podseća – radi poređenja – i na istorijski fakat da je SSSR sredinom 80-ih imao oko 50.000 različitih atomskih i nuklearnih naprava, a Amerikanci oko 303.000. I dodaje: da će SAD u 2015. imati vojne rashode na nivou 495,6 milijardi dolara, a da će odbrambeno-vojni izdaci Rusije u 2016. dostići 98 milijardi $.

Osim ovoga, SSSR je u vreme raspada imao armiju od 4,2 miliona vojnika i oficira, a u današnjoj ruskoj jedva je nešto preko milion ljudi. Uostalom, SSSR je samo na teritoriji Istočne Nemačke držao 400.000 vojnika.

Glavni urednik časopisa „Arsenal Otadžbine” Viktor Murahovski u obnavljanju godišnjih izveštaja o „vojnoj moći Moskve” vidi nameru SAD da započnu novi „hladni rat”.

On podseća da je izveštaj „Sovjetska vojna moć” štampan u SAD 80-ih godina i da je bio mešavina realnih podataka i čisto propagandističkih izmišljotina. Za primer navodi: da su Amerikanci proizvodnje kapacitete fabrike „Uralvagonzavod” ocenjivali prema satelitskim snimcima i, naravno, smišljeno ih preuveličavali.

Murahovski, zvog svega, upozorava: „I Amerikanci i natovci su sve do juče tvrdili da je ruska armija – senka sovjetske. A sada je odjednom dižu na mnogo viši nivo. Očito sa namerom da disciplinuju saveznike iz NATO, pogotovo one koji ne bi da povećavaju vojne budžete”.

Prvi potpredsednik Akademije za geopolitičke probleme Konstantin Sivkov prognozira da budući američki izveštaji o vojnoj moći Rusije neće donositi ništa senzacionalno:

„Ni jedna zemlja, koja agenturno dođe do realnih podataaka o protivniku, nikada ih ne unosi u takve izveštaje jer bi time ugrozila svoje izvore, odnosno špijune. Zato će u tim izveštajima oko 80 odsto činiti dobijeno sa satelita i iz štampe.”

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *