АМЕРИКАНЦИ ПОСЛАЛИ ПИСМО БиХ

AMERIKANCI POSLALI PISMO BiH

1 aprila 2021

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken poručio je članovima Predsedništva BiH da su SAD bile važan partner u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali, kako je naveo, od samog početka se znalo da će vremenom biti potrebno da se on menja.

„Dejtonski sporazum napravio je odličan temelj na kojem se Bosna i Hercegovina gradila, što je omogućilo državi da uspostavi održiv put prema članstvu u Evropskoj uniji i snažniju saradnju sa NATO savezom. Naravno, od samog početka se znalo da Dejtonski sporazum nije „usečen u kamenu“ i da će vremenom biti neophodno menjati ga“, naveo je Blinken u pismu Miloradu Dodiku, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, prenosi Tanjug.Kako je objavio sarajevski portal Kliks, Entoni Blinken se osvrnuo i na nedostatke samog sporazuma i potrebne izmene da bi se omogućili ravnopravni izbori u šta je ubrojao presudu Evropskog suda u slučaju Sejdić-Finci.

„Potrebno je izvršiti manje izmene ustava, kako bi se izvršila reforma izbornog sistema u skladu sa pravilima Evropske unije i odlukama Evropskog suda. Podržavamo i izmene Izbornog zakona kako bi se sprovele presude Ustavnog suda BiH što bi dovelo do toga da naredni izbori 2022. godine budu istorijski kada su u pitanju sloboda, jednakost i ravnopravnosti“, naveo je Blinken.

Američki državni sekretar istakao je da mogućeg „Dejtona 2“ neće biti ništa i da se lideri moraju fokusirati na manje ali znatno realnije reforme.

„Znam da postoje ljudi u BiH koji pozivaju na strpljenje, kao i oni koji veruju da SAD i Evropska unija pripremaju „Dejton 2“ kako bi promenili trenutno odnose u državi. Videli smo da su prethodne reforme u BiH bile bezuspešne zbog toga što se pokušalo uraditi mnogo toga odjednom“, naveo je.

Blinken je naveo kako SAD veruju da se treba fokusirati na implementaciju manjih ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i drugih reformi kako bi osigurali prava svih građana u izbornom procesu, unapredio integritet sudstva, smanjila mogućnost korupcije i poboljšao ekonomski oporavak da bi se vratilo poverenje građana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *