Amerikanci prave vojnu bazu na jugu Srbije

Amerikanci prave vojnu bazu na jugu Srbije

12 septembra 2013

cepotina_002Nacionalna garda Ohaja će pomoći u izgradnji centra za multinacionalne operacije u bazi „Jug“, najavila komandant Garde general major Debora Ešenherst. Baza „Jug“ ima tendenciju da preraste u centar za obuku Partnerstva za mir, rekao general major Vojske Srbije Đokica Petrović.

Komandant Nacionalne Garde Ohaja general major Debora Ešenherst, najavila pomoć izgradnji centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije u bazi „Jug“. Centar bi, prema njenim rečima, trebao da zadovolji i potrebe Vojske Srbije i drugih vojski u regionu.

Jedna od glavnih tačaka saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja je izgradnja centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije u bazi „Jug“ na brdu Cepotina kod Bujanovca.

Komandant Nacionalne Garde Ohaja general major Debora Ešenherst, je gostujući na RTS-u napomenula da projekat sličan bazi „Jug“ postoji i u Ohaju, i nada se da će pružiti stručnu pomoć u izgradnji objekta, koji će zadovoljiti i potrebe Vojske Srbije i potrebe za obukom snaga u regionu.

Ešenherst se sastala i sa ministrom odbrane Nebojšom Rodićem.

Program državnog partnerstva Ohajo-Srbija zvanično je počeo 2006. godine, a Ešenherst je podsetila na zajedničke projekte sa Vojskom Srbije, kao što su razvoj podoficira i akademije za podoficire, profesionalizacija vojske, zajednička obuka specijalnih snaga i humanitarni projekti.

Ešenherst je zadovoljna zbog sve većeg broja žena koje diplomiraju na srpskoj Vojnoj akademiji.

U Srbiju je stigao i prvi sveštenik Nacionalne Garde Ohaja, koji, prema njenim rečima, treba da pomogne u formiranju i obuci vojnog sveštenstva u Vojsci Srbije.

Govoreći o planiranim aktivnostima, komandant Komande za obuku Vojske Srbije general major Đokica Petrović navodi da će se pored obuke i učešća u vojnim vežbama, saradnja sa Nacionalnom Gardom Ohaja odvijati i u oblastima obuke rukovodećeg kadra, unapređenja verske službe i podoficirskog kora i posebno u oblasti izgradnje na bazi „Jug“.

Petrović ističe značaj razmene iskustava u upotrebi vojske u prirodnim nepogodama i drugim nesrećama, kao i u profesionalizaciji vojske, posebno kada su u pitanju žene.

Centar za obuku Partnerstva za mir

General Petrović napominje da baza „Jug“ ima status nacionalnog centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije, sa tendencijom da do 2015. godine preraste u regionalni centar, a do 2017. godine u centar za obuku Partnerstva za mir.

Što se tiče učešća srpskih vojnika u mirovnim misijama, Petrović kaže da je 121 vojnik angažovan u osam multinacionalnih operacija.

Pored Libana i Kipra, gde je angažovano najviše vojnika iz Srbije, oni su i u misijama u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače i Somaliji, navodi Petrović i najavljuje da će do kraja godine, u skladu sa odlukom Skupštine, u Liban biti upućen još jedan kontigent, jačine jedne pešadijske čete, koji bi se nalazio u okviru španskog bataljona.

Govoreći o projektu izgradnje i obnove škola, bolnica i vrtića „Humanitarna asistencija“, Petrović podseća da su Vojska Srbije i Nacionalna Garda Ohaja realizovali taj projekat u Lapovu, Soko Banji, Prokuplju, Pranjanima i Kraljevu i najavljuje nastavak „Humanitarne asistencije“ i u budućnosti.

General Petrović kaže da će gosti iz SAD-a prisustvovati svečanosti povodom završetka 134. klase Vojne akademije u subotu 14. septembra, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Bianca says:

    Centar za obuku placenika iz regiona po potrebama imperijalnih misija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *