АМЕРИКАНЦИ ПРЕДВИЂАЈУ: „Немачка марка ће бити 30 одсто јача од евра, франак – 15 одсто

AMERIKANCI PREDVIĐAJU: „Nemačka marka će biti 30 odsto jača od evra, franak – 15 odsto

17 aprila 2017

4.1.1

Mnogi poslednjih meseci prognoziraju da će se Evropska unija raspasti ako predsednik Francuske postane Marin Le Pen, a Angela Merkel najesen ne ostane na položaju nemačke kancelarke.

Le Pen ima solidne šanse da bude prva u prvom krugu predsedničkih izbora u svojoj zemlji, ali su još šanse mnogo slabije u drugom krugu u kojem će se sve odlučiti. A stvari tako stoje zato što će se u drugom krugu gotovo svi njeni rivali iz prvog kruga udružiti protiv nje. Odnosno: pozvati svoje brače da glasaju protiv kursa i promena koje ona obećava.

Uticajni španski list AVS – baveći se upravo ovim dvostrukim „ako“ (ako Le Pen, ako Merkel…) – ne procenjuje da će se EU odmah biti u opasnosti, ali svoje čitaoce upozorava da će to biti „početak kraja evra“, a verovatno i same EU.

Taj list je, zapravo, izanalizirao prognozu koju je dobio od Bank of America. A evo kako bi Evropska unija izgledala bez evra.

AVS podseća da je Le Pen obećala referendum o napuštanju evra i prenosi predviđanje američke banke da bi se Francuska odmah potom vratila franku i nastavlja:

„Taj korak Francuske bi podstakao i druge zemlje da napuste evrozonu i one bi to učinile, mada ne istovremeno. Povratak nacionalnim valutama ne bi svima doneo dobitak jer su trenutno samo „nemački evro“ i „francuski evro“ potcenjeni“. U suštini, samo bi Berlin i Pariz imali, u najmanju ruku, stabilnost u ekonomiji i finansijama“.

Španski list prenosi i detaljniju prognozu Bank of America:

„Novi franak bi najverovatnije vredeo 15 odsto više nego današnji evro, odnosno – za toliko više nego 2002-ge kada se prelazilo na zajedničku valutu. Marka bi vredela 30, možda čak i 40 odsto više. Sve ostale zemlje evrozone bi se suočile sa rastom cena na potrošačku robu. Zato što su „lire“ (italijanski evro), pezete, forinte, drahme itd. danas precenjene“.

AVS naglašava da bi se Evropska centralna banka sa nestankom evra našla u gubicima jer je – spasavajući EU od krize – štampala evre i davala kredite državama članicama čiji su se dugovi zbog toga uvećali nekoliko puta. A zadužene zemlje nemaju nikakve šanse da te dugove isplate.

ECB su – procenjuje španski list – tiho umrla, a brzo bi se pokazalo da je evro zemlje EU ponajviše držao na okupu.

Zato bi postepeno počelo napuštanje „evropskog kluba“.

Britanci su već doneli odluku o istupanju, a Marin Le Pen je obećala da će slediti njihov primer.

KOMENTARI4 komentara

 1. zoran says:

  Recimo da imaš 2 DM. Onda moraš da ih menjaš za 1€. Pa onda sve što si kupovao za 1 DM kupuješ za 1€. Prođe malo vremena, a onda moraš taj 1€ da menjaš za 0,76 DM. Čini mi se da je tu neko nekoga dobro podšišao...

  • hrvoljubre says:

   Danke dojcland

 2. Ojde se says:

  Vonzemjanski frizeriii

 3. Gordan says:

  Čemu li se ameri nadaju, s obzirom na njihov dollar($-25 triliona krizni dug) ?? Sumnjam da će EU da doživi baš takav fijasko, kakav joj "sortira" USA. Mada, nije nemoguće da Zapad doživi jedan specifičan ekonomski krah, sa ili bez uticaja na ostatak Globala. USA inače preti, a te specifične pretnje, upućene EU-u, su pretnje tipa:"If i go down, you are going down with me!". P.S. Šta reći ??

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *