АМЕРИКАНЦИ ПРЕТЕ САНКЦИЈАМА: „Одрекните се набавке руског оружја“

AMERIKANCI PRETE SANKCIJAMA: „Odreknite se nabavke ruskog oružja“

5 marta 2020

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji ponovila je danas da je zabrinuta zbog činjenice da Srbija nabavlja rusku vojnu opremu i pozvala Beograd da odustane od transakcija sa Moskvom koje mogu da izazovu sankcije.

– Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije. Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabavke ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sistema Pancir, sa visokim vladinim zvaničnicima – navodi se u odgovoru ambasade.U njemu se dodaje da Sjedinjene Države i Rusija imaju vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana, te da Vašington snažno podržava evropski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u Evropskoj uniji.

– Moskva se aktivno protivi zapadnoj integraciji regiona i nastoji da spreči rešavanje etničkih tenzija, marginalizuje uticaj SAD i EU, i uspori ili spreči zemlje Zapadnog Balkana da slede svoju, nezavisnu orijentaciju – ističe se u odgovoru ambasade.

Ranije je je Stejt department odgovorio na pitanje američkih medija šta misli o isporuci prvog dela ruskog protivvazdušnog raketnog sistema „Pancir S“ Srbiji.

– U razgovoru sa visokim vladinim zvaničnicima više puta smo izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne opreme od strane Srbije, uključujući i kupovinu sistema Pancir, naveo je portparol Stejt departmenta.

Najave o uvođenju sancija Srbiji zbog nabavke ruskog oružja komentarisao je ranije i srpski predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao „da bi besmisleno da nam uvode sankcije zbog pancira“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Baki says:

    Nikad, pa ni tad ! Uostalom AV vam je jasno rekao da Pancir nismo kupili, nego ga dobili na poklon !

  2. Malena says:

    Ne samo Pancir nego ima da nabavimo i sistem S-400 blago nama, nego sta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *