Amerikanci pretekli Rusiju i Saudisjku Arabiju po proizvodnji sirove nafte

Amerikanci pretekli Rusiju i Saudisjku Arabiju po proizvodnji sirove nafte

5 jula 2014

OilSjedinjene Države pretekle su Rusiju i Saudijsku Arabiju po proizvodnji nafte i postale svetski lider po rezultatima prvog polugodišta 2014. – objavila je agencija Bloomberg.

Ista agencija tvrdi da su SAD tokom prvog kvartala dobijale više od 11 miliona barela nafte dnevno. U istom tom periodu, proizvodnja nafte u Rusiji bila je 10,53 miliona barela dnevno, a u Saudijskoj Arabiji – 9,45 miliona barela dnevno.

Prema proceni eksperata Bank of America, SAD su povećale proizvodnju ponajviše zahvaljujući aktiviranju nalazišta uljanih škriljaca.

„Amerika je na taj način postala vodeći svetski proizvođač nafte i gasa. Niske cene energenata su osnovna prednost američke ekonomije” – naglasio je šef Odeljenja za sirovine Bank of America Francisko Blanš.

Inače, proizvodnja nafte je znatno porasla u priobalju Teksasa i u Severnoj Dakoti. Reč je o nafti (i gasu) koja se dobija tehnologijom hidrauličnog frankcioniranja pod velikim pritiskom.

Amerikanci su i dalje najveći svetski potrošač nafte i uvoze, u proseku, 7,5 miliona barela dnevno. U svakom slučaju, toliko su uvozili tokom aprila.

Prema prognozi Međunarodne energetske agencije, proizvodnja nafte u SAD porašće do 2019. godine na 13,1 milion barela dnevno.

Prema istim procenama, SAD će od naredne godine biti u stanju da izvoze oko 700.000 barela nafte dnevno. Sasvim je moguće da se neće raditi o izvozu sirove nafte, već benzina i dizel-goriva, jer je na snazi i dalje zabrana izvoza sirove nafte uvedena 1973. godine – nakon što su arapske zemlje stavile embargo na izvoz nafte na Zapad.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Napišite izvor ove vesti. Svašta se piše i lupeta. PS Tehnologija dobijanja nafte i gasa od škriljaca, zahteva ogromne količine pijaće vode, koju amerikanci nemaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *