АМЕРИКАНЦИ ПРИСВОЈИЛИ ПАКЛЕНО НАОРУЖАЊЕ СА БЛИСКОГ ИСТОКА: Овај потез би могао да им се обије о главу!

AMERIKANCI PRISVOJILI PAKLENO NAORUŽANJE SA BLISKOG ISTOKA: Ovaj potez bi mogao da im se obije o glavu!

30 oktobra 2020

Američko Ministarstvo pravde objavilo je u četvrtak saopštenje u kojem se navodi da je podnelo građansku prijavu u vezi sa pošiljkama iranskih projektila koje je američka mornarica zaplenila iz Iranskog korpusa revolucionarne garde u Arapskom moru.Džon Demers, pomoćnik državnog tužioca u Odeljenju za nacionalnu bezbednost, rekao je da se žalba odnosi na složene planove koje je Iranska revolucionarna garda pripremila za tajno slanje oružja u Jemen i gorivo u Venecuelu, dodajući da ove dve države predstavljaju velike pretnje bezbednosti i stabilnosti njihovog regiona.

– Dve žalbe zbog oduzimanja navode se zbog sofisticiranih šema IRGC-a za tajno slanje oružja u Jemen i goriva u Venecuelu, zemlje koje predstavljaju ozbiljne pretnje sigurnosti i stabilnosti njihovog regiona – rekao je Džon Demers, pomoćnik državnog tužioca za nacionalnu bezbednost.

– Iran je i dalje vodeći državni sponzor terorizma i svetska destabilizirajuća sila. Sa velikim zadovoljstvom mogu da objavim da su nam namere da uzmemo sredstva koja su uspešno oduzeta od prodaje goriva i da ih dostavimo Fondu za terorizam sponzorisanom od strane Sjedinjenih Država nakon završetka slučaja – nastavio je.

Američka pomorska centralna komanda (NAVCENT) zaplenila je oružje sa dva neobeležena broda u Arapskom moru 25. novembra 2019. i 9. februara 2020. Oružje je obuhvatalo 171 protivtenkovsku raketu za navođenje, 8 raketa zemlja-vazduh, krstareće raketne komponente za napad sa zemlje, protivbrodske komponente krstarećih raketa i ostale komponente za rakete.

– Ove akcije pokazuju našu posvećenost saradnji sa svim našim partnerima za sprovođenje zakona kako bismo zaustavili priliv ilegalnog oružja, nafte i novca iz iranske Garde islamske revolucije i drugih organizacija koje bi naškodile Sjedinjenim Državama – rekao je američki tužilac Majkl Šervin.

– Američko tužilaštvo za okrug Kolumbija koristiće sve raspoložive resurse, uključujući našu jurisdikciju za zaplenu i oduzimanje imovine smeštene u inostranstvu, za suzbijanje finansiranja terorizma i širenja oružja – zaključio je.

Ranije u četvrtak, američki državni sekretar Majk Pompeo potvrdio je da „napadi Hutija na saudijsku teritoriju ugrožavaju bezbednost regiona i dovode civile u opasnost“.

Pompeo je osudio napade koje Iran podržava na teritoriju Saudijske Arabije, pozivajući ih da „prestanu da ugrožavaju regionalnu bezbednost i rade na pomoći jemenskom narodu“.

(Mediji)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mica Fraćkalica says:

    Mislim šta komentarisati osim da su ovde i lud i zbunjen, nenormalan i da je sve to baš tako i ispalo. Umesto pameti prevagnuće neko ludilo bez presedana na koje će se nadovezati još više ludila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *