АМЕРИКАНЦИ ПРИЗНАЛИ: Израел је умешан у убиство генерала Сулејманија

AMERIKANCI PRIZNALI: Izrael je umešan u ubistvo generala Sulejmanija

12 januara 2020

Izrael je pomogao SAD u operaciji u kojoj je ubijen vođa iranske jedinice Kuds, general Kasem Sulejmani, prenose izraelski mediji izveštaje američke TV NBC.

Kako je navedeno, jevrejska država je bila umešana u operaciju izvedenu 3. januara, pruživši Amerikancima ključne obaveštajne podatke.To je pomoglo da se potvrde informacije koje su dali dostavljači na sirijskom aerodromu da se Solejmani ukrcao u avion koji je leteo noću od Damaska do Bagdada.

NBC se poziva na dva izvora upoznata sa operacijom i neimenovane zvaničnike SAD.

Nakon što je avion sleteo četiri rakete su ispaljene iz drona na vozilo u koje je general ušao.

Izraelski mediji su izvestili dan nakon udara da je državni sekretar SAD Majk Pompeo obavestio premijera Izraela Benjamina Netanjahua o američkim planovima za ubistvo Solejmanija.

Pompeo je telefonirao Netanjahuu 1. januara da mu tobože zahvali za podršku Izraela u naporima suprotstavljanja Iranu i nakon napada na Ambasadu SAD u Iraku.

Netanjahu je narednog jutra, pre nego što je otputovao u Atinu, aludirao da se „vrlo, vrlo dramatične stvari“ dešavaju u regionu.

Nekoliko sati kasnije ubijeni su Solejmani i komandir iračke milicije koja ima podršku Irana i još nekoliko zvaničnika visokog ranga, navode izraelski mediji i prenose izveštaj Njujork tajmsa da je Netanjahu jedini strani lider koji je unapred znao za operaciju.

Ranije su agencije javile da je čitav niz sirijskih i iračkih dostavljača osumnjičen da je dao SAD informacije koje su dovele do ubistva Solejmanija, između ostalog dva bezbednjaka na aerodromu Bagdad i dva zaposlena u privatnoj sirijskoj avio kompaniji Čam vings (Cham wings).

Napetost između Teherana i Vašingtona je jako porasla od ubistva Solejmanija.

KOMENTARI9 komentara

 1. Simon Saivil says:

  "...Izrael je umešan u ubistvo generala Sulejmanija..." Cudna formulacija. Neko je umjesan u nesto sto je za osudu. Ubijstvo ovog radikalnog Islamiste je za pohvalu. Ovo treba preformulisati na "Izrael zasluzan za doprinos likvidaciji...."

  • Milan says:

   Ispravna je formulacija. Ovakve akcije ubistava zvaničnika poput ubistva iranskog generala Sulejmanija primenjuju samo teroristi, bar takva je dosad bila praksa. Čudno je samo to da sa tim ubistvom hvališe se zvanični predsednik države, predsednik države SAD. Sulejmani je bio iranski vojni zvaničnik. U Bagdad je putovao na zvanični poziv predsednika iračke Vlade Adila Abdula Mahdija. Kruži nezvanična informacija da Abdul Mahdi tom prilikom trebao je da mu uruči pismo za iransko rukovodstvo, navodno sa predlogom kako da Iran normalizuje odnose sa Saudijskom Arabijom. Koliko je tačna nezvanična informacija? To čak i nije važno, bitno je da Kasem Sulejmani imao je zvaničan poziv iz Iraka da dodje u Bagdad.

  • Milan says:

   Ovakva drskost je nečuvena. SAD jednostavno smatra državu Irak za samo svoju prćiju i to bez imalo uvažavanja suvereniteta Iraka.

 2. Slobodanka says:

  Hm, daj Bože da Bibijeve perjanice budu potkresane u inostranstvu i to u raznim mestima širom sveta. Pa da vidimo kako će onda drugima raditi o glavi. Kazna na prvom mestu ima vaspitnu ulogu.

 3. M says:

  Mislio sam da su Izraelci pametniji!

 4. M says:

  Mislio sam da su Izraelci pametniji!

  • persida says:

   Lose si mislio, e sad se valja upitati zasto si to mislio. Ono sto toboze mislimo samo je propaganda koju su nam podmetnuli istoricari ili mediji.

 5. petrovgrad says:

  Ameri su ubili visokorangiranog vojnog zvaničnika jedne suverene zemlje bez objave rata. To je sada otvorilo put da se legalizuje terorizam. Sada Iran može bez povrede medjunarodnog prava da ubije bilo kog američkog zvaničnika. Odnosno svako svakoga može da ubije čim se ne slaže sa njime. To je uvod u haos. Ta vrata pakla Ameri su prvi otvorili. Medjunarodno pravo kao predmet treba pod hitno izbaciti sa pravnog fakulteta.

 6. Kosovac says:

  Okreni obrni, na kraju se ispostavlja da je ubistvo Sulejmanija ipak izvršila Duboka Država.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *