АМЕРИКАНЦИ прогласили Арктик „северним боком“ НАТО

AMERIKANCI proglasili Arktik „severnim bokom“ NATO

6 avgusta 2020

NOVI koordinator Stejt departmana za Arktik – Džim Dehart – izjavio je da Vašington taj deo planete smatra „severnim bokom NATO“.

Ovo je, naravno, usmereno primarno prema Rusiji.

„Rusija je vojno prisutna na Arktiku. Čak je povećala svoju vojnu aktivnost. To moramo imati na umu. Mi želimo da to bude područje mirne saradnje u oblasti nauke, istraživanja, operacija spasavanja i obrazovanja, ali mi na Arktik gledamo kao na severni bok NATO. Gledamo takođe i kroz prizmu tog regiona“ – rekao je Dehart.Prošle nedelje je Pentagon saopštio da očekuje nadmetanje sa Rusijom i Kinom za resurse Arktika.

Ministarstvo inostranih poslova ocenilo je i pre Dehartove izjave da je moguća trka u naoružanju na Arktiku.

Donald Tramp je prethodnih dana zatražio od nacionalne brodogradnje da narednih godina sagradi „flotu modernih ledolomaca“.

U junu je oko Polarnog Kruga zabeležena rekordna aktivnost američkih strateških stels raketonosaca-bombardera B-2A za kojima su stizali B-52H.

U Moskvi su ocenili da takvih „poseta“ nije bilo od vremena Hladnog rata.

Rusija je odgovorila dizanjem u vazduh svojih `strateških` Tu-95MS.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad2 says:

    pa ako polete rakete leteće tuda, mislim čak da će to smrznuto prazno ostrvo biti jedan od mogućih ako ne i glavni razlog izbijanja nuklearnog sukoba možda i totalnog nuklearnog rata.Sve više se zvecka nuk. oružjem i sve smo bliži tome.Sa svakim metrom koji prevale prema ruskim granicama amerikanci izazivaju BAŠ to, a msilim da će i dobiti šta su tražili, rusima je sda jasno da će morati preventivno prvi da udare ako misle da uopšte imaju šansu da opale.To je vrlo vrlo opasnočak i greška ili pogrešna procena tu neć biti moguća da se zaustavi.Misli ma nam je svima ostalo još malo vremena a posle našta će ličiti ova palneta i ono malo nesrećnika koji prežive, mislim da će jadni zavideti mrtvima.Ovo štop se dešava je uvod u ono što će doći i ne treba imati iluzije da NEĆE doći sada je samo pitanje vemena kada će izbiti takav rat .

    • Ivana says:

      Rusi duboko spavaju i bit će iznenađeni ko i u I i u II svetskom ratu. Nespremni da se obrane ko što nisu branili ni Srbiju od nato zlikovaca. Tako da ništa od njih kao ni od nas Srba. Zbog slavenske naivnosti, gluposti i ludila ima da nas nema. Plus izumiremo vera nam je mlaka dok muslimani znaju šta rade nema nama spasa budale i tačka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *