АМЕРИКАНЦИ ПРВИ ПУТ ВРАЋАЈУ ОНО ШТО СУ ОДНЕЛИ: У Ирак стиже национално благо непроцењиве вредности

АМЕРИКАНЦИ ПРВИ ПУТ ВРАЋАЈУ ОНО ШТО СУ ОДНЕЛИ: У Ирак стиже национално благо непроцењиве вредности

3 августа 2021

Сједињене Државе ће вратити Ираку више од 17.000 артефаката опљачканих и уклоњених након почетка војне мисије за свргавање Садама Хусеина 2003. године, пише Ројтерс позивајући се на министра културе Ирака Хасана Надхима.Агенција је навела да Вашингтон скоро десет година прати древне драгоцености опљачкане са ирачке територије и превезене у САД, како би касније могле бити враћене у Багдад. И приватним власницима и музејима су одузимали разне артефакте. Једна од ових реликвија била је глинена плоча са делом Епа о Гилгамешу, која је морала бити однета из изложбене дворане у Вашингтону 2019.

Ирачки министар културе пожалио се да се још хиљаде артефаката сматра несталим, да им се не може ући у траг чак ни уз помоћ међународних организација. Према речима Надхима, милитанти терористичке организације Исламска држава одиграли су важну улогу у уништавању и пљачки историјских споменика. Неке су артефакте уништили милитанти, јер су били у супротности са њиховом радикалном сликом света, други су продати на црном тржишту како би се помогло у новцу за наставак непријатељстава.

Крајем јула амерички председник Џо Бајден најавио је да ће борбена мисија америчке војске у Ираку бити прекинута до 31. децембра 2021. године. Током преговора у Белој кући са ирачким премијером Мустафом ал Казимијем, Бајден је рекао да ће улога САД бити ограничена на консултације са ирачком војском и борбу против ИС.

(Правда)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u