АМЕРИКАНЦИ ПРВИ ПУТ ВРАЋАЈУ ОНО ШТО СУ ОДНЕЛИ: У Ирак стиже национално благо непроцењиве вредности

AMERIKANCI PRVI PUT VRAĆAJU ONO ŠTO SU ODNELI: U Irak stiže nacionalno blago neprocenjive vrednosti

3 avgusta 2021

Sjedinjene Države će vratiti Iraku više od 17.000 artefakata opljačkanih i uklonjenih nakon početka vojne misije za svrgavanje Sadama Huseina 2003. godine, piše Rojters pozivajući se na ministra kulture Iraka Hasana Nadhima.Agencija je navela da Vašington skoro deset godina prati drevne dragocenosti opljačkane sa iračke teritorije i prevezene u SAD, kako bi kasnije mogle biti vraćene u Bagdad. I privatnim vlasnicima i muzejima su oduzimali razne artefakte. Jedna od ovih relikvija bila je glinena ploča sa delom Epa o Gilgamešu, koja je morala biti odneta iz izložbene dvorane u Vašingtonu 2019.

Irački ministar kulture požalio se da se još hiljade artefakata smatra nestalim, da im se ne može ući u trag čak ni uz pomoć međunarodnih organizacija. Prema rečima Nadhima, militanti terorističke organizacije Islamska država odigrali su važnu ulogu u uništavanju i pljački istorijskih spomenika. Neke su artefakte uništili militanti, jer su bili u suprotnosti sa njihovom radikalnom slikom sveta, drugi su prodati na crnom tržištu kako bi se pomoglo u novcu za nastavak neprijateljstava.

Krajem jula američki predsednik Džo Bajden najavio je da će borbena misija američke vojske u Iraku biti prekinuta do 31. decembra 2021. godine. Tokom pregovora u Beloj kući sa iračkim premijerom Mustafom al Kazimijem, Bajden je rekao da će uloga SAD biti ograničena na konsultacije sa iračkom vojskom i borbu protiv IS.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *