АМЕРИКАНЦИ ПУШТАЈУ МИЛА НИЗ МОРАЧУ! На помолу велике политичке промене у Црној Гори!?

AMERIKANCI PUŠTAJU MILA NIZ MORAČU! Na pomolu velike političke promene u Crnoj Gori!?

7 avgusta 2017

Raskol unutar DPS-a na Đukanovićevu i Markovićevu frakciju mogao bi uskoro da eskalira i da dovede do ozbiljnih političkih promena u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori se sve više spekuliše o ozbiljnom unutarpartijskom sukobu u redovima vladajuće Demokratske partije socijalista između frakcija koje navodno predvode aktuelni premijer Duško Marković, na jednoj, i dugogodišnji predsednik DPS-a Milo Đukanović, na drugoj strani.

Komentarišući pomenute spekulacije tokom nedavne posete Cetinju, predsednik DPS-a Đukanović je ustvrdio da se isključivo radi o spinu koji plasiraju „politički neprijatelji“ te partije, uz konstataciju da u vladajućem DPS-u „nema nikakvih podela“ i „novih centara moći“.

Ipak, u poslednje vreme sve je više očiglednih indikatora da priča o mogućoj borbi za prevlast u redovima DPS-a zaista ima realno uporište, a kao prvi značajniji demanti Đukanovića desio se u opštini Petnjici na severu Crne Gore, kada je Đukanović obavio sastanak sa svojim pristalicama u toj opštini ne sačekavši premijera Markovića, čiji je dolazak bio najavljen tog dana, pa je Marković u Petnjicu stigao nakon Đukanovićevog „obavljenog posla“.

Javnosti je naročito u oči upalo nepozivanje Đukanovića na svečanu večeru u čast Majka Pensa tokom posete potpredsednika SAD Crnoj Gori, pa se to po mnogima tumači kao još jedan otklon Markovića od predsednika DPS-a, kao i da Đukanović zbog svoje kontroverzne biografije više nije na listi poželjnih partnera za SAD.

Da najnovija dešavanja unutar Demokratske partije socijalista, koja su za sada zakulisna, neodoljivo podsećaju na već viđeni scenario od pre 20 godina, kada je došlo do rascepa u toj partiji na pristalice Mila Đukanovića i Momira Bulatovića, mišljenja je i Dražen Živković, analitičar i dugogodišnji novinar, koji predviđa da će tinjajući sukob između Đukanovića i premijera Duška Markovića do predsedničkih izbora sledeće godine prerasti u „ozbiljan politički obračun“.

„Ulaskom Crne Gore u NATO, kao i sve ozbiljnijim signalima sa strane, evidentno je da je Đukanović izgubio podršku moćnika i da je Marković karta na koju će oni sve više igrati u periodu koji je pred nama. Da je u najavi ozbiljan sukob u DPS-u, najbolje govori činjenica da Đukanović avgust ne provodi ’baškareći‘ se u Dubaiju, već obilazi sela i zaseoke po Crnoj Gori, gde sam prebrojava svoje pristalice“, ističe Živković.

Prema njegovim rečima, poslednji put kada je Đukanović slično radio bilo je upravo 1997. godine, kada je došlo do rascepa u jedinstvenom DPS-u, na Milovo i Momirovo krilo, a nakon čega, Đukanović, do danas, nije imao potrebu da lično obilazi najudaljenije kuće na severu Crne Gore, „već je ueesto njega, dve decenije taj posao radila UDBA, koja je sada pod direktnom kontrolom Duška Markovića“.

„Da nešto ne štima u simfonijskom orkestru DPS-a, kojim skoro tri decenije diriguje sam Đukanović, najbolje se moglo videti na sukobu oko izmeštanja Visoke škole u Beranama, gde su Đukanović i Marković, iza kulisa, predvodili dve različite interesne grupe, a na kraju je, deblji kraj, bar za sada, izvukao upravo Đukanović“, naglašava Živković.

Takođe, dolazak američkog potpredsednika Majka Pensa u Crnu Goru, kao i činjenica da za Đukanovića nije bilo mesta za stolom čak ni tokom svečane večere, prema Živkoviću, jasan je signal da SAD prave otklon od nekadašnjeg ljubimca tamošnje administracije. Više o diskretnim znacima koje je crnogorskoj „političkoj eliti“ za sobom ostavio Pens.

„Gotovo neprimetno je prošla informacija da je Milo Đukanović pre nekoliko dana obišao Petnjicu, tokom ’Dana iseljenika‘, a da je dva sata kasnije, na isto mesto stigao Duško Marković, ali tamo nije zatekao predsednika svoje partije, koji je nakon što je prebrojao svoje pristalice otišao za Podgoricu, ne čekajući aktuelnog premijera da dođe, iako je njegov dolazak najavljen nekoliko dana ranije“, rezonuje Živković.

„Kao neko ko 14 godina prati rad bezbednosnog sektora u Crnoj Gori, sa sigurnošću mogu reći da je upravo taj sektor lakmus papir za dešavanja na političkoj sceni Crne Gore, naročito u vladajućoj partiji. Najavljene kadrovske promjene u ANB-u i Upravi policije, koje bi trebale da budu ozvaničene do kraja godine, upravo za cilj imaju obezbeđenje što bolje startne pozicije Duška Markovića u narastajućem sukobu u DPS-u. Odlazak Slavka Stojanovića i Dejana Peruničića sa čelnih pozicija u policiji i ANB-u, kao i dolazak mlađih snaga, jasan je pokazatelj da Duško Marković ništa ne želi da prepusti slučaju“, objašnjava Živković.

Prema njegovom viđenju, „svedoci smo da Marković kontroliše bezbednosni sektor u punom kapacitetu, a da je odnedavno pod svoju šapu stavio i Vojnu obaveštajnu službu“, dok u ovom momentu Đukanović može da računa na tužilački sektor, u kojem Marković nema upliv, pa će se u narednom periodu, prema predviđanju, voditi veoma neizvesna bitka za prevlast u sudskom sektoru gde još niko nema jasnu većinu.

Takođe, najavljene promene Ustava koje inicira Duško Marković u vezi sa izborom vrhovnog tužioca, kojima se predviđa da to više ne radi Skupština, odnosno da se taj izbor izmesti iz predstavničkog doma, samo je potvrda teze da Marković sada pokušava da napravi određene rokade u tužilaštvu gde trenutno nema uticaja.

„Sukob Đukanovića i Markovića, koji oni i dalje pokušavaju da drže pod okriljem partije, mogao bi da preraste u javni obračun za najmanje pola godine. Upravo predsednički izbori, kao i izbori u Podgorici, koji bi trebalo da budu održani u prvoj polovini sledeće godine, daće jasniji odgovor koja je od te dve struje uspela da odnese pobedu unutar DPS-a, jer je evidentno da Đukanović i Marković nemaju jasnu viziju dalje budućnosti Crne Gore“, zaključuje Živković.

Izvor: rs.sputniknews.com

KOMENTARI4 komentara

 1. Mlax says:

  Kraj najveceg mafijasa medju politicarima. Kraj najveceg politicara medju mafijasima. Kraj Mila Djukanovica.

 2. Way says:

  E moj Milo, ne milo ti majci, ođe nam ti niz Moraču, ka da je čreva neki bačio. Pa tako ploviš ka braon lađa svojim tokom svom utoku u more đe se više vala nećeš niđe naći. A taka ti je sudbina, kako si činio tako će te i snaći. Kažu knjige pravedne koje ti nisi čito grdan ne bio da se grđi nećeš ni naći. E neka ti je vala milostiv Bog ako mu se htede pogledati na te, no sve će biti da će okrenuti glavu od tvog Milomirisa. Avaj, avaj.

  • Way says:

   E svaka mi je ko u Njeguša ali s Božiju inspiraciju. Prosti Bože nama grešnicima u imenu Sina tvog, a našeg Gospoda i Spasitelja Isusa Hrista.

 3. Branežac says:

  Iskolačeni pogled mnogo govori. Nesoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *