АМЕРИКАНЦИ ШАЉУ у Авганистан „ђаволску бригаду“

AMERIKANCI ŠALJU u Avganistan „đavolsku brigadu“

9 juna 2017

Američki komandosi i padobranci će ovoga leta u Avganistanu biti „naoružani“ i – taktičkim smartfonima.

Ti „ratni telefoni“ su glavni element tajnog sistema veze i upravljanja jedinicama Capability Suite 17.

Kako je saopštila komanda američke 82-ge padobranske divizije, čudo-telefone prvo će dobiti pripadnici 1-ve „đavolske“ brigade koji će biti dislocirani pored Kandahara.

U Pentagonu računaju da će korišćenje Capability Suite 17 poboljšati koordinaciju između vojnika i vojnika i oficira. A generalno: podići na viši nivo dejstva celih jedinica.

Pripadnici 1-ve brigade – njih 1.500 – trenutno prolaze obuku za korišćenje Capability Suite 17.

Čim stignu u Kandahar, biće im povereno čuvanje tamošnjeg vojnog aerodroma, a biće korišćeni i za brze akcije protiv talibana.

Pripadnici brigade su Capability Suite 17 dobili u aprilu, a reč je o hibridnoj aparaturi koja je dobijena „ukrštanjem“ radio-aparata sa smatrfonom.

„Taktički smartfoni“ su faktički usavršeni smartfoni koji su izuzetno otporni na udare. Uključuju se u individualne radio-aparate, a nosiće se u specijalnom džepu na grudima.

Ne zavise od mreža mobilne telefonije jer za prijem i emitovanje koriste vojne digitalne radio-mreže.

Capability Suite 17 koristi i specijalni softver. Na primer: aplikaciju Joint Battle Command-Platform preko koje će vojnici dobijati digitalnu mapu terena na kojoj će biti označeno gde su američki vojnici, a gde protivnički.

Druga aplikacija – Tactical Ground Reporting – omogućavaće pripadnicima „đavolske“ brigade da između sebe (i sa komandirom) razmenjuju fotografije važnih ciljeva i informacije. A takođe: da medicinskoj službi pošalje foto zadobijene rane.

„Taktički smartfoni“ daće priliku svojim korisnicima i da odgledaju video-snimke dobijene od bespilotnih letelica.

Direktor za razvoj kompanije 5.45 Design, veteran čuvene antiterorističke grupe „Alfa“ Ivan Lobanov otkrio je da sličnom aparaturom već raspolažu i neke jedinice ruske armije.

On mogućnosti koje daje takva tehnika opisuje ovako:

„Koordinacija dejstava unutar jedinica podiže se na apsolutno novi nivo. Možete u jedinici imati i osrednje obučene borce, ali ako se njima – preko takve tehnike – pametno upravlja, protivnik će biti razbijen tako brzo kao da su ga napali vanzemaljci“.

Mada to nije zvanično potvrđeno, iPhone 6s su se našli u ulozi „taktičkih smartfona“.

Oni će narednih nedelja i meseci i ratovati u Avganistnu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Narod says:

    Iphon 6S najbolji telefon,ima ga moja strina Živana! Mogu da imaju šta god hoće kad su nesposobni vojnici a Afganistan je ogromna planinska zemlja o koju su svi imperatori i zavojevači polomili zube od Alexandra makedonskog preko sovjeta do sada NATO i Amera. Nikada porobljena zemlja sa gorštacima kojima je rat nacionalni sport. Talibani su zapravo seljaci koji preko zime žive sa svojim porodicama u planinama a preko proleća do pozne jeseni vrebaju u zasedama sa neograničenim izvorom raznih taktika za matiranje neprijatelja što za rezultat ima oko 250 mrtvih amera na godišnjem nivou. A samo 2010 su naneli gubitke koalicionim trupama za oko 600 vojnika. Iphon 6S je stvarno vrh ;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *