АМЕРИКАНЦИ САОПШТИЛИ: Нећемо повући из Европе ни једну своју нуклеарну бомбу

AMERIKANCI SAOPŠTILI: Nećemo povući iz Evrope ni jednu svoju nuklearnu bombu

21 septembra 2020

SJEDINJENE Države su spremne da razgovaraju o bilo kojoj predloženoj temi sa Rusijom, ali neće povući nuklearno oružje iz Evrope, rekao je specijalni izaslanik američkog predsednika Maršal Bilingsli u intervjuu za moskovski dnevni list „Komersant“.Naveo je da je Vašington spreman da Moskvi ponudi „nove i zhtevnije uslove“ ukoliko ona do predsedničkih ibora u SAD(3. novembra) ne prihvate sadašnju ponudu:

„Smatramo da su naši aktuelni zahtevi umereni i racionalni. Ako ne budu prihvaćeni, a Donald Tramp osvoji drugi predsednički mandat – verujem da će podići `cenu ulaznice`. U tom slučaju ćemo imati niz novih uslova na kojima ćemo insistirati“.

Bilingsli je istakaao da je START-3 navodno nepovoljan po SAD, pa dodao da Belu kuću i Pentagon najviše brine ono što Rusija radi izvan tog sporazuma. Pritom je apostrofirao rusko „nuklearno oružje malog dometa“.

U nastavku intervjua je rekao: „Izuzetno ozbiljno shvatamo stav ruske strane i smatramo važnim vođenje profesionalnog dijaloga o pitanjima od zajedničkog interesa, kao i od interesa jedne od strana. Stoga smo spremni da razgovaramo sa Rusijom o NATO i našim garancijama nuklearnog odvraćanja datim članicama NATO. Ali, nećemo ukloniti nuklearno oružje ni sa jednog skladišta. I ne zahtevamo to od Ruske Federacije. Ne zahtevamo da ruske vlasti povuku celo svoje nuklearno oružje iz Kalinjingrada ili da učine nešto slično“.

Bilingsli je i u nastavku intervjua bio direktan: „Ako važenje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START-3) ne bude produženo, preuređene šahte iz kojih se lansiraju balističke rakete biće vraćene u prvobitno stanje. Već u februaru 2021. godine“.

Februar 2021-ve nije slučajan. Početkom tog meseca prestaje važenje START-3.

Bilingsli je – govoreći o dosadašnjim pregovorima dveju strana (u Beču) – otkrio da su SAD spremne za razgovor o „konverziji svojih podvodnih lansera na zadovoljavajući način za Rusiju“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. padre says:

    Evropa ćejim biti večito zahvalna na tome!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *