АМЕРИКАНЦИ САОПШТИЛИ: Нећемо повући из Европе ни једну своју нуклеарну бомбу

АМЕРИКАНЦИ САОПШТИЛИ: Нећемо повући из Европе ни једну своју нуклеарну бомбу

21 септембра 2020

СЈЕДИЊЕНЕ Државе су спремне да разговарају о било којој предложеној теми са Русијом, али неће повући нуклеарно оружје из Европе, рекао је специјални изасланик америчког председника Маршал Билингсли у интервјуу за московски дневни лист „Комерсант“.Навео је да је Вашингтон спреман да Москви понуди „нове и зхтевније услове“ уколико она до председничких ибора у САД(3. новембра) не прихвате садашњу понуду:

„Сматрамо да су наши актуелни захтеви умерени и рационални. Ако не буду прихваћени, а Доналд Трамп освоји други председнички мандат – верујем да ће подићи `цену улазнице`. У том случају ћемо имати низ нових услова на којима ћемо инсистирати“.

Билингсли је истакаао да је СТАРТ-3 наводно неповољан по САД, па додао да Белу кућу и Пентагон највише брине оно што Русија ради изван тог споразума. Притом је апострофирао руско „нуклеарно оружје малог домета“.

У наставку интервјуа је рекао: „Изузетно озбиљно схватамо став руске стране и сматрамо важним вођење професионалног дијалога о питањима од заједничког интереса, као и од интереса једне од страна. Стога смо спремни да разговарамо са Русијом о НАТО и нашим гаранцијама нуклеарног одвраћања датим чланицама НАТО. Али, нећемо уклонити нуклеарно оружје ни са једног складишта. И не захтевамо то од Руске Федерације. Не захтевамо да руске власти повуку цело своје нуклеарно оружје из Калињинграда или да учине нешто слично“.

Билингсли је и у наставку интервјуа био директан: „Ако важење Споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ-3) не буде продужено, преуређене шахте из којих се лансирају балистичке ракете биће враћене у првобитно стање. Већ у фебруару 2021. године“.

Фебруар 2021-ве није случајан. Почетком тог месеца престаје важење СТАРТ-3.

Билингсли је – говорећи о досадашњим преговорима двеју страна (у Бечу) – открио да су САД спремне за разговор о „конверзији својих подводних лансера на задовољавајући начин за Русију“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. padre says:

    Evropa ćejim biti večito zahvalna na tome!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u