АМЕРИКАНЦИ СЕ ДОКОПАЛИ С-300

AMERIKANCI SE DOKOPALI S-300

24 maja 2019

Izučavanje taktike primene, tehničke karakteristike i detekcija slabih tačaka je glavna preokupacija Amerikanaca koji već decenijama po čitavom svetu kupuju naoružanje sovjetske i ruske proizvodnje. Početkom maja ove godine se pojavio satelitski snimak na kome se vidi raketni PVO sistem S-300PT koji je bio aktuelan još za vreme bivšeg SSSR-a.

Ovaj sistem je fotografisan na jednom od poligona koje koristi američka vojska, a prema tvrdnjama vojnih eksperata njegovo poreklo je Ukrajina. O tome kako je sovjetsko naoružanje uspelo da „pređe okean“ opširnije u nastavku teksta.Fokus na što realniji trening

Protivvazdhoplovni raketni sistem S-300PT je usvojen u naoružanje sovjetske armije još 1979.godine. Ovaj sistem je imao zadatak da zameni starije raketne sisteme S-125 i S-75. Do sredine 90-ih godina prošlog veka napravljeno je oko 2000 ovih sistema, uključujući i njihove modifikacije. S-300PT je imao sposobnost da detektuje i uništi aerodinamične ciljeve koji su leteli brzinama do 1,300 m/sek (4,500 km/č). Efektivna zona uništenja se nalazila na daljini do 50 km.

Ovi raketni sistemi su davno povučeni iz operativne upotrebe ruske armije. Umesto S-300PT usvojeni su savršeniji PVO raketni sistemi koji se odlikuju daleko ozbiljnijim dometom svojih raketa. Prema rečima bivšeg zamenika komandanta vojske PVO ruske armije, general-majora Aleksandra Tazehulahova, Amerikancima nije toliko važno da znaju principe rada ovih sistema. Njima je daleko važnije da proniknu u taktiku njihove primene.

„Oni su više posvećeni praktičnim rezultatima, a manje ih zanima teorija“- rekao je Tezahulahov za internet portal RIA Novosti. U SAD se nalazi veliki vojni poligon White Sands, na kome se testira veliki broj obrazaca vojne tehnike koji se nalaze u naoružanju potencijalnog neprijatelja. Pomoću ove tehnike, u ovom slučaju konkretno sistema PVO, izvode se uvežbavanja ratne avijacije gde se pokušavaju rešiti dve stvari: prvo, traži se najefikasniji način da se ovi sistemi „zbune“ i savladaju i drugo, kako se i na koji način maksimalno može neutralisati njihovo dejstvo. Ključna tačka celog procesa je da američki piloti izvode taktičke varijante u realnim uslovima, sa materijalizovanom tehnikom verovatnog protivnika“.

Prema rečima ruskog general-majora svi noviji sistemi PVO,osim daleko naprednijih tehničko-taktičkih sposobnosti u odnosu na svoje prethodnike, funkcionišu na daleko složenijem principima. „Ovakva situacija nije karakteristična samo za naše modele savremene tehnike, nego i za američko naoružanje“- napominje ekspert. „Na primer, protivvazduhoplovni raketni sistem „Hawk“ može da se modernizuje do beskonačnosti, ali će u svojoj suštini i dalje ostati onaj stari sistem. Istina, kod njega će se unaprediti sposobnost zaštite od elektronskog ometanja, kao i čitav niz drugih parametara. Međutim, što se tiče taktike njegove primene, ona se bitnije neće izmeniti. Upravo iz ovog razloga američke vojne eksperte ne interesuju karakteristike datog sistema, nego načini na koji se dotični sistem može taktički primeniti“.

Ukrajina kao glavni izvoznik sovjetske tehnike u SAD

Ono što je bitno napomenuti da se sistem S-300PT veoma malo razlikuje od najnovijih sistema koji se nalaze u naoružanju PVO. Dakle, jedan od najvažnijih zadataka američkih specijalista jeste, da se njihovi piloti nauče da vizuelno identifikuju ovaj kompleks iz vazduha. „Naravno da je moguće trenirati i sa maketama ovog sistema“ –napominje general, „ali kada u vežbi imate realan borbeni kompleks, onda de dobijaju objektivne karakteristike treninga.

Sa druge strane, glavni urednik časopisa „Arsenal Otadžbine“ Viktor Murahovski je optimističnije raspoložen. On je napomenuo da Amerikanci svoja iskustva izvlače iz sistema koji je odavno prevaziđen, i koji u suštini nema ništa zajedničko sa modernim ruskim sistemima familije „300“ i „400“.

„Ništa specijalno oni neće naučiti uvežbavajući se sa sistemom S-300PT. Za efikasno izučavanje sposobnosti savremenih raketnih PVO sistema, znatno više informacija daje radarsko izviđanje“- rekao je Murahovski u obraćanju novinarima RIA Novosti. „Praktično svaki dan u blizini Kalinjingradske oblasti ali i rejonu poluostrva Krim, imamo aktivnosti izviđačkih bespilotnih letelica Global Hawk. Amerikanci su uvereni da naše PVO sisteme uvek držimo u stanju pune borbene gotovosti.“

Ekspert je uveren da su se Amerikanci domogli zastarelog sovjetskog sistema pomoću ukrajinskih partnera.

„Ovde nema nikakve mistifikacije. SAD su ovaj sistem dobili iz Ukrajine“-kategoričan je Murahovski. „On je došao na isti način kao i svi ostali vidovi naoružanja, kao što je to slučaj sa sistemom protivelektronske borbe „Koljčuga“. Ceo ovaj proces odliva naoružanja u SAD je započeo još za vreme mandata Jušenka. I tada je glavni cilj Ukrajine bio ulazak u NATO. Upravo tada su Ukrajinci počeli da isporučuju sisteme naoružanja koji su Amerikancima bili interesantni.“- navodi ekspert.

SAD nabavile avione Su-27 i balističke sisteme „Elbrus“

Za vreme SSSR-a Ukrajina je bila jedna od najvažnijih delova teritorije koja je na sebe trebala da primi prvi „udar“ potencijalnog agresora. Posle raspada SSSR-a na teritoriji Ukrajine su ostale ogromne količine naoružanja i vojne tehnike. Nova vlast je rešila da nagomilano naoružanje rasproda širom sveta. Započela je akcija prodaje naoružanja velikih razmera. U poslednjoj deceniji prošlog veka Ukrajina je bila jedan od vodećih lidera u svetu kada je u pitanju izvoz naoružanja.

Jedan od vernih kupaca sovjetske tehnike su bili Amerikanci. Oni su nabavljali praktično sve, tenkove, avione i helikoptere, raketne sisteme, sisteme za protivelektronsku borbu i sisteme PVO.

Isporuke velikih kontingenata naoružanja se realizovao bez propratne dokumentacije. Međutim, nekoliko takvih operacija nije mogao da ostane bez pisanog traga. Tako je u periodo od 1993-2014. godine Ukrajina isporučila SAD na desetine jedinice borbenih vozila pešadije. Uglavnom se radilo o vozilima BMP-2, kao i nekoliko primeraka novijeg BMP-3, koji je u naoružanje ušao neposredno pred raspad SSSR-a. Kupovane su i veliki kontingenti osnovnih borbenih tenkova, koji su uglavnom upotrebljavani kao vežbovne mete za proveru efikasnosti američkih protivtenkovskih sredstava.Amerikancima je pošlo za rukom da u tom periodu nabave i nekoliko borbenih aviona. Tako je Kijev američkoj kompaniji „Pride Aircraft“ sa sedištem u Čikagu, prodao dva prenamenjena aviona Su-27UB. Na internetu postoji i video-materijal na kome se vidi prelet ovih aviona.Skoro svi ovi avioni se nalaze u američkoj specijalnoj eskadrili „Agresora“ koja je napravljena za što realističnije uvežbavanje borbenih pilota RV SAD.

Pre 10 godina SAD su u Ukrajini nabavili pet operativno-taktičkih sistema klase zemlja-zemlja 9K72 „Elbrus“ koji su opremljeni raketama R-17. Na isti način se i gore pomenuti sistem S-300PT našao na američkom vojnom poligonu.

Pored ovoga, na teritoriji Ukrajine je posle raspada SSSR-a ostalo na desetine namenskih preduzeća gde je ostala velika količina konstruktorske i tehnološke dokumentacije. Ova dokumentacija je takođe postala predmet trgovine sa SAD. Napominjemo da je u aprilu ove godine Ukrajina izašla iz Sporazuma o uzajamnom čuvanju državnih tajni u sferi pravne zaštite intelektualne svojine.Dokument je imao pravno dejstvo u okviru ZND i obuhvatao je odbrambeni sektor. Međutim, eksperti smatraju da je kompletna dokumentacija koja je predstavlja interes po SAD, već odavno u njihovim rukama, gde je potpis sa ukrajinske strane bio samo puka formalnost.

(bog-rata.com)

KOMENTARI20 komentara

 1. samostalan says:

  Sve je to omogucio izdajnik Putin koji Rusiju vodi u propast i to u trenutku njene vojne nadmoci nad smrdonogim kaubojima. Hoce li Rusija ikada imati Rusa na svom celu, a ne jevrejske polutane koji rade za cionisticku mafiju?

  • Rusofil says:

   E jesi glup ko volina, pa ko je Rusiju doveo do vojne nadmoci no Putin. Ajde redakcijo drzite malo nivo.

   • samostalan says:

    Ime ti govori da ne umes da mislis, nego samo da navijas. Nisi ti nikakav rusofil, no si putinofil, zagovornik kulta licnosti. Verovati da jedan jedini covek moze da izgradi armiju jedne zemlje je primer komicne infantilnosti.

  • Vilenjak says:

   Sve same gluposti.Citam danima ,Kako su ameri dosli do s300?Cudi me Kako svi imaju kratko panjcenje.Jos je Jelcin prodao Americi s300.Njihovi strucnjaci su tvrdili da ga ameri nemogu kopirati.aronite malo u devedesete I nacicete Taj podatak.

  • test01 says:

   Neverovatno kako uspes da negiras sam sebe sa kontradiktornim izjavama: Putin vodi Rusiju u propast u trenutku njene nadmoci... Pa Rusija je ojacala upravo zbog Putina. zato ga zapad upravo i napada a Jeljcina i Gorbacova su hvalili, zato sto su unistavali Rusiju. Da nisu doveli na vlast Putina (bije ga doveo pijani Jeljcin) Rusija je bila sledeca na list da se rasparca kao sto su rasparcali ex-YU. A Rusija ne moze pomoci Srbiji ako Srbi ne pomognu sami sebi - prvo vlast treba da radi za drzavu a ne za sebe i okupatore... Pametnome dosta.

  • Branko says:

   Ne lupetaj. Najbolje da tebe postave umesto Putina kad si tako pametan i informisan.

  • pravda says:

   Postovani , Nije ovaj komentar za tebe ,nerazumes ti to najbolje,zato idi u krevet i gledaj svoja posla.RUSIJO samo napred , prodajte zapadnim FASISTIMA samo finalan proizvod ,pogotovo ono sta nemaju ,a nemaju nista .Cuvajte svoje resurse,ljude i materijalna bogastva,jer amerika sta god ima ukrala je - ziveo PUTIN.

 2. Nostalgicar says:

  Dokopat ce se Amerikanci i S-400 cim ga ludi Putin proda Turskoj. Od tada zavrsavaju sva rusko-turska prijateljstva jer Turci samo glume da su bliski Rusima i protiv Amerikanaca, ne budimo naivni.

  • Gigamoravac says:

   Verovatno Putin to nezna. Ali vidim da si ti "promucureniji"od njega.

 3. Slobodanka says:

  Amerikanci se dokopali S-300, a "samostalni" se dočepao Putina. Sinhronizovano?

 4. Slobodanka says:

  Tresi S-300, tresi Putina, nešto će da se otrese. Gloginje?

  • samostalan says:

   Dok ti mastas o Putinu, Kabajeva je ovih dana rodila blizance. Samo navijaj i obozavaj. Neste ce valjda da se otrese.

   • Slobodanka says:

    Na ovom sajtu o Putinu ubedljivo najviše mašta "samostalni", ali ima izrazito pokvarenu maštu.

    • samostalan says:

     Podatak o Kabejevoj nije masta, o tome pise svetska stampa, a to Slobodanku boli. Putin nikada nece biti njen.

     • Slobodanka says:

      Samo glupaci koriste ovako prosta sredstva eliminacije sagovornika. Ne možeš svoj veliki nedostatak razumevanja svetske politike da nadoknadiš pričicama o Kobajevoj i tome slično. Jasno je da si glup i dosadan.

      • samostalan says:

       Da nisi bolesno opsednuta Putinom, da se lazno ne predstavljas kao rusofil a u stvari si putiniofilka, zagovornik kulta licnosti koji podseca na iskustva Staljinove epohe, ne bih nikada pomenuo Kabajevu. Ne brini, niko ti ne moze oduzeti pravo da pises sta mislis. Ali, slavljenje svega sto Putin uradi ili kaze nije dokaz razumevanja cak ni ruske politike, a kamoli svetske. To je ocajno dosadno.

 5. Budi Bog s nama says:

  Super, sada mogu i sami da obaraju sopstvene tomahavke, ne moraju Rusi da se muče s time.

  • Pravda says:

   ili to ili se posalje jedan mali signal preko satelita I taj S-300 postaje vrpa gvozdja.

 6. teoretičar says:

  To oko naoružanja je sve na istom nivou. Ameri se prilagođavaju Rusima, a Rusi Amerima. Kad Ameri naprave tomahavk, to niko niti želi niti hoće da sakrije, Rusi prave antitomahavk i tako otkriju po svojim laboratorijama šta je neophodno i koliki je procenat uspeha odbrane. U sklopu toga, naprave svoje kalibre i koješta još. Kad Rusi naprave Vojvodu, koji danas ima već nekoliko verzija iznad savršenstva, Ameri prave štit za celu Ameriku da im Vojvoda slučajno ne padne na glavu. Ali, nema apsolutne zaštite ni za jedne ni za druge. A te tajne oko detalja, NE moraju ni da se otkriju. Ne znam da li je Rusija uspela da pređe potpuno na pravljenje svojih softvera za tehnologiju, jer je Jelcinj era dovela Rusiju u potpunu zavisnost od američkih softvera. Čitao sam da su danas prešli na sopstvene, jer su Ameri svojim sankcijama zabranili izvoz vrhunskih softvera u Rusiju. I bolje što su zabranili, jer to je jedini način da nateraš nekog da ih sam proizvodi. Nakon tih sankcija, Rusija je, izgleda meni, otskočila sa kvalitetom oružja na nivoe iznad Američkih. Dakle, nema nekih tajni na nivou da se moraju otkriti, jer svako naoružanje i jedni i drugi najave i objave da plaše protivnika. Ako imaju i poneko tajno naoružanje, ono nije dugo tajna jer šta god i gde god danas testiraš, druga strana vidi iz satelita kao na dlanu. Nadalje, Amerika i Rusija imaju još uvek važeći dogovor o preletu špijunskih aviona koji skupljaju podatke o rasporedu naoružanja u Rusiji i Americi, i ma koliko mi mislili da je to neverovatno, taj dogovor još uvek važi i sprovodi se, mislim skoro redovno. To je ono što se zove trka u naoružanju i vidimo da se zahuktala. Vojnim tajnama danas ne pridajem značaj prednosti. Rusi na primer, nisu u stanju da naprave tehnologiju za pravljenje lemuzina čija se vrata zatvaraju bešumno, kao vrata mrcedesa ali zato Zapad nije u stanju da napravi onaj čuveni motor koji nosi satelite, rakete i toalet papir na internacionalnu, rusku stanicu, iako imaju sve nacrte kako su ga Rusi napravili. Ameri nisu uspeli malo iz besa zato što bi hteli nešto svoje da ubace i proglase motor američkim, a malo i iz naučne nemoći nad tim motorom. Smešno i za bešumna vrata i za kosmički motor. Zato gledajte to otkrivanje tajni malo komotnije. Na kraju krajeva, ništa nije tačno niti dokazano dok se ne sukobe sto do dvesta puta pa da računamo procenat uspeha. A ni taj procenat nije merilo, nego je merilo ko će biti pokretniji posle sukoba. Ne uzbuđujte se zbog vojnih tajni. I jedna i druga strana znaju koliko su slabašni jedni prema drugima i neće ući u direktni sukob zato što su, sdruge strane, jedni prema drugima prejaki. Hoće malo trenirati po Siriji i Ukrajini i držati te poligone za eksperimente decenijama, ali direktni sukob - e to će vrlo teško da bidne. Mogu da šamaraju Srbiju, Siriju, Venecuelu ili eventualno Iran, ali samo izdaleka. Ako Iran bude napadnut, ni jedan američki brod u zalivu neće preživeti, jer svi znaju da Iran poseduje rakete koje bi to uradile. Zato buše rupe na naftnim tankerima i izmišljaju kojekakve laži, jer doklegod su Ameri sa svojim brodovima nadohvat iranskim raketama, rata neće biti. A da Ameri izađu iz zaliva i sklone svoje brodove izvan dometa iranskih raketa, Iranci bi preuzeli zaliv. Nikakav rat to ne bi rešio bez teških američkih gubitaka. Dakle, eventualni napad na Iran je trenutno neizvodljiv. Jugoslavija nije imala mislim više od nekoliko borbenih čamaca koji bi morali da se približe na par kilometara do američke flote, ali nisu jer bi ih ameri uništili na dvaes puta većem rastojanju. Eto, Iran nije u takvoj opasnosti. Jebeš vojne tajne kad su tu mega nuklearke.

 7. Pravda says:

  Jedan mali signal preko satelita I taj S-300 postaje bezvredna gomila gvozdja gde onda ameri mogu da se po.eru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *