АМЕРИКАНЦИ СЕ ДОКОПАЛИ С-300

АМЕРИКАНЦИ СЕ ДОКОПАЛИ С-300

24 маја 2019

Изучавање тактике примене, техничке карактеристике и детекција слабих тачака је главна преокупација Американаца који већ деценијама по читавом свету купују наоружање совјетске и руске производње. Почетком маја ове године се појавио сателитски снимак на коме се види ракетни ПВО систем С-300ПТ који је био актуелан још за време бившег СССР-а.

Овај систем је фотографисан на једном од полигона које користи америчка војска, а према тврдњама војних експерата његово порекло је Украјина. О томе како је совјетско наоружање успело да „пређе океан“ опширније у наставку текста.Фокус на што реалнији тренинг

Противваздхопловни ракетни систем С-300ПТ је усвојен у наоружање совјетске армије још 1979.године. Овај систем је имао задатак да замени старије ракетне системе С-125 и С-75. До средине 90-их година прошлог века направљено је око 2000 ових система, укључујући и њихове модификације. С-300ПТ је имао способност да детектује и уништи аеродинамичне циљеве који су летели брзинама до 1,300 м/сек (4,500 км/ч). Ефективна зона уништења се налазила на даљини до 50 км.

Ови ракетни системи су давно повучени из оперативне употребе руске армије. Уместо С-300ПТ усвојени су савршенији ПВО ракетни системи који се одликују далеко озбиљнијим дометом својих ракета. Према речима бившег заменика команданта војске ПВО руске армије, генерал-мајора Александра Тазехулахова, Американцима није толико важно да знају принципе рада ових система. Њима је далеко важније да проникну у тактику њихове примене.

„Они су више посвећени практичним резултатима, а мање их занима теорија“- рекао је Тезахулахов за интернет портал РИА Новости. У САД се налази велики војни полигон White Sands, на коме се тестира велики број образаца војне технике који се налазе у наоружању потенцијалног непријатеља. Помоћу ове технике, у овом случају конкретно система ПВО, изводе се увежбавања ратне авијације где се покушавају решити две ствари: прво, тражи се најефикаснији начин да се ови системи „збуне“ и савладају и друго, како се и на који начин максимално може неутралисати њихово дејство. Кључна тачка целог процеса је да амерички пилоти изводе тактичке варијанте у реалним условима, са материјализованом техником вероватног противника“.

Према речима руског генерал-мајора сви новији системи ПВО,осим далеко напреднијих техничко-тактичких способности у односу на своје претходнике, функционишу на далеко сложенијем принципима. „Оваква ситуација није карактеристична само за наше моделе савремене технике, него и за америчко наоружање“- напомиње експерт. „На пример, противваздухопловни ракетни систем „Hawk“ може да се модернизује до бесконачности, али ће у својој суштини и даље остати онај стари систем. Истина, код њега ће се унапредити способност заштите од електронског ометања, као и читав низ других параметара. Међутим, што се тиче тактике његове примене, она се битније неће изменити. Управо из овог разлога америчке војне експерте не интересују карактеристике датог система, него начини на који се дотични систем може тактички применити“.

Украјина као главни извозник совјетске технике у САД

Оно што је битно напоменути да се систем С-300ПТ веома мало разликује од најновијих система који се налазе у наоружању ПВО. Дакле, један од најважнијих задатака америчких специјалиста јесте, да се њихови пилоти науче да визуелно идентификују овај комплекс из ваздуха. „Наравно да је могуће тренирати и са макетама овог система“ –напомиње генерал, „али када у вежби имате реалан борбени комплекс, онда де добијају објективне карактеристике тренинга.

Са друге стране, главни уредник часописа „Арсенал Отаџбине“ Виктор Мураховски је оптимистичније расположен. Он је напоменуо да Американци своја искуства извлаче из система који је одавно превазиђен, и који у суштини нема ништа заједничко са модерним руским системима фамилије „300“ и „400“.

„Ништа специјално они неће научити увежбавајући се са системом С-300ПТ. За ефикасно изучавање способности савремених ракетних ПВО система, знатно више информација даје радарско извиђање“- рекао је Мураховски у обраћању новинарима РИА Новости. „Практично сваки дан у близини Калињинградске области али и рејону полуострва Крим, имамо активности извиђачких беспилотних летелица Global Hawk. Американци су уверени да наше ПВО системе увек држимо у стању пуне борбене готовости.“

Експерт је уверен да су се Американци домогли застарелог совјетског система помоћу украјинских партнера.

„Овде нема никакве мистификације. САД су овај систем добили из Украјине“-категоричан је Мураховски. „Он је дошао на исти начин као и сви остали видови наоружања, као што је то случај са системом противелектронске борбе „Кољчуга“. Цео овај процес одлива наоружања у САД је започео још за време мандата Јушенка. И тада је главни циљ Украјине био улазак у НАТО. Управо тада су Украјинци почели да испоручују системе наоружања који су Американцима били интересантни.“- наводи експерт.

САД набавиле авионе Су-27 и балистичке системе „Елбрус“

За време СССР-а Украјина је била једна од најважнијих делова територије која је на себе требала да прими први „удар“ потенцијалног агресора. После распада СССР-а на територији Украјине су остале огромне количине наоружања и војне технике. Нова власт је решила да нагомилано наоружање распрода широм света. Започела је акција продаје наоружања великих размера. У последњој деценији прошлог века Украјина је била један од водећих лидера у свету када је у питању извоз наоружања.

Један од верних купаца совјетске технике су били Американци. Они су набављали практично све, тенкове, авионе и хеликоптере, ракетне системе, системе за противелектронску борбу и системе ПВО.

Испоруке великих контингената наоружања се реализовао без пропратне документације. Међутим, неколико таквих операција није могао да остане без писаног трага. Тако је у периодо од 1993-2014. године Украјина испоручила САД на десетине јединице борбених возила пешадије. Углавном се радило о возилима БМП-2, као и неколико примерака новијег БМП-3, који је у наоружање ушао непосредно пред распад СССР-а. Куповане су и велики контингенти основних борбених тенкова, који су углавном употребљавани као вежбовне мете за проверу ефикасности америчких противтенковских средстава.Американцима је пошло за руком да у том периоду набаве и неколико борбених авиона. Тако је Кијев америчкој компанији „Pride Aircraft“ са седиштем у Чикагу, продао два пренамењена авиона Су-27УБ. На интернету постоји и видео-материјал на коме се види прелет ових авиона.Скоро сви ови авиони се налазе у америчкој специјалној ескадрили „Агресора“ која је направљена за што реалистичније увежбавање борбених пилота РВ САД.

Пре 10 година САД су у Украјини набавили пет оперативно-тактичких система класе земља-земља 9К72 „Елбрус“ који су опремљени ракетама Р-17. На исти начин се и горе поменути систем С-300ПТ нашао на америчком војном полигону.

Поред овога, на територији Украјине је после распада СССР-а остало на десетине наменских предузећа где је остала велика количина конструкторске и технолошке документације. Ова документација је такође постала предмет трговине са САД. Напомињемо да је у априлу ове године Украјина изашла из Споразума о узајамном чувању државних тајни у сфери правне заштите интелектуалне својине.Документ је имао правно дејство у оквиру ЗНД и обухватао је одбрамбени сектор. Међутим, експерти сматрају да је комплетна документација која је представља интерес по САД, већ одавно у њиховим рукама, где је потпис са украјинске стране био само пука формалност.

(бог-рата.цом)

KOMENTARI20 коментара

 1. samostalan says:

  Sve je to omogucio izdajnik Putin koji Rusiju vodi u propast i to u trenutku njene vojne nadmoci nad smrdonogim kaubojima. Hoce li Rusija ikada imati Rusa na svom celu, a ne jevrejske polutane koji rade za cionisticku mafiju?

  • Rusofil says:

   E jesi glup ko volina, pa ko je Rusiju doveo do vojne nadmoci no Putin. Ajde redakcijo drzite malo nivo.

   • samostalan says:

    Ime ti govori da ne umes da mislis, nego samo da navijas. Nisi ti nikakav rusofil, no si putinofil, zagovornik kulta licnosti. Verovati da jedan jedini covek moze da izgradi armiju jedne zemlje je primer komicne infantilnosti.

  • Vilenjak says:

   Sve same gluposti.Citam danima ,Kako su ameri dosli do s300?Cudi me Kako svi imaju kratko panjcenje.Jos je Jelcin prodao Americi s300.Njihovi strucnjaci su tvrdili da ga ameri nemogu kopirati.aronite malo u devedesete I nacicete Taj podatak.

  • test01 says:

   Neverovatno kako uspes da negiras sam sebe sa kontradiktornim izjavama: Putin vodi Rusiju u propast u trenutku njene nadmoci... Pa Rusija je ojacala upravo zbog Putina. zato ga zapad upravo i napada a Jeljcina i Gorbacova su hvalili, zato sto su unistavali Rusiju. Da nisu doveli na vlast Putina (bije ga doveo pijani Jeljcin) Rusija je bila sledeca na list da se rasparca kao sto su rasparcali ex-YU. A Rusija ne moze pomoci Srbiji ako Srbi ne pomognu sami sebi - prvo vlast treba da radi za drzavu a ne za sebe i okupatore... Pametnome dosta.

  • Branko says:

   Ne lupetaj. Najbolje da tebe postave umesto Putina kad si tako pametan i informisan.

  • pravda says:

   Postovani , Nije ovaj komentar za tebe ,nerazumes ti to najbolje,zato idi u krevet i gledaj svoja posla.RUSIJO samo napred , prodajte zapadnim FASISTIMA samo finalan proizvod ,pogotovo ono sta nemaju ,a nemaju nista .Cuvajte svoje resurse,ljude i materijalna bogastva,jer amerika sta god ima ukrala je - ziveo PUTIN.

 2. Nostalgicar says:

  Dokopat ce se Amerikanci i S-400 cim ga ludi Putin proda Turskoj. Od tada zavrsavaju sva rusko-turska prijateljstva jer Turci samo glume da su bliski Rusima i protiv Amerikanaca, ne budimo naivni.

 3. Slobodanka says:

  Amerikanci se dokopali S-300, a "samostalni" se dočepao Putina. Sinhronizovano?

 4. Slobodanka says:

  Tresi S-300, tresi Putina, nešto će da se otrese. Gloginje?

  • samostalan says:

   Dok ti mastas o Putinu, Kabajeva je ovih dana rodila blizance. Samo navijaj i obozavaj. Neste ce valjda da se otrese.

   • Slobodanka says:

    Na ovom sajtu o Putinu ubedljivo najviše mašta "samostalni", ali ima izrazito pokvarenu maštu.

    • samostalan says:

     Podatak o Kabejevoj nije masta, o tome pise svetska stampa, a to Slobodanku boli. Putin nikada nece biti njen.

     • Slobodanka says:

      Samo glupaci koriste ovako prosta sredstva eliminacije sagovornika. Ne možeš svoj veliki nedostatak razumevanja svetske politike da nadoknadiš pričicama o Kobajevoj i tome slično. Jasno je da si glup i dosadan.

      • samostalan says:

       Da nisi bolesno opsednuta Putinom, da se lazno ne predstavljas kao rusofil a u stvari si putiniofilka, zagovornik kulta licnosti koji podseca na iskustva Staljinove epohe, ne bih nikada pomenuo Kabajevu. Ne brini, niko ti ne moze oduzeti pravo da pises sta mislis. Ali, slavljenje svega sto Putin uradi ili kaze nije dokaz razumevanja cak ni ruske politike, a kamoli svetske. To je ocajno dosadno.

 5. Budi Bog s nama says:

  Super, sada mogu i sami da obaraju sopstvene tomahavke, ne moraju Rusi da se muče s time.

  • Pravda says:

   ili to ili se posalje jedan mali signal preko satelita I taj S-300 postaje vrpa gvozdja.

 6. теоретичар says:

  То око наоружања је све на истом нивоу. Амери се прилагођавају Русима, а Руси Америма. Кад Амери направе томахавк, то нико нити жели нити хоће да сакрије, Руси праве антитомахавк и тако открију по својим лабораторијама шта је неопходно и колики је проценат успеха одбране. У склопу тога, направе своје калибре и којешта још. Кад Руси направе Војводу, који данас има већ неколико верзија изнад савршенства, Амери праве штит за целу Америку да им Војвода случајно не падне на главу. Али, нема апсолутне заштите ни за једне ни за друге. А те тајне око детаља, НЕ морају ни да се открију. Не знам да ли је Русија успела да пређе потпуно на прављење својих софтвера за технологију, јер је Јелцињ ера довела Русију у потпуну зависност од америчких софтвера. Читао сам да су данас прешли на сопствене, јер су Амери својим санкцијама забранили извоз врхунских софтвера у Русију. И боље што су забранили, јер то је једини начин да натераш неког да их сам производи. Након тих санкција, Русија је, изгледа мени, отскочила са квалитетом оружја на нивое изнад Америчких. Дакле, нема неких тајни на нивоу да се морају открити, јер свако наоружање и једни и други најаве и објаве да плаше противника. Ако имају и понеко тајно наоружање, оно није дуго тајна јер шта год и где год данас тестираш, друга страна види из сателита као на длану. Надаље, Америка и Русија имају још увек важећи договор о прелету шпијунских авиона који скупљају податке о распореду наоружања у Русији и Америци, и ма колико ми мислили да је то невероватно, тај договор још увек важи и спроводи се, мислим скоро редовно. То је оно што се зове трка у наоружању и видимо да се захуктала. Војним тајнама данас не придајем значај предности. Руси на пример, нису у стању да направе технологију за прављење лемузина чија се врата затварају бешумно, као врата мрцедеса али зато Запад није у стању да направи онај чувени мотор који носи сателите, ракете и тоалет папир на интернационалну, руску станицу, иако имају све нацрте како су га Руси направили. Амери нису успели мало из беса зато што би хтели нешто своје да убаце и прогласе мотор америчким, а мало и из научне немоћи над тим мотором. Смешно и за бешумна врата и за космички мотор. Зато гледајте то откривање тајни мало комотније. На крају крајева, ништа није тачно нити доказано док се не сукобе сто до двеста пута па да рачунамо проценат успеха. А ни тај проценат није мерило, него је мерило ко ће бити покретнији после сукоба. Не узбуђујте се због војних тајни. И једна и друга страна знају колико су слабашни једни према другима и неће ући у директни сукоб зато што су, сдруге стране, једни према другима прејаки. Хоће мало тренирати по Сирији и Украјини и држати те полигоне за експерименте деценијама, али директни сукоб - е то ће врло тешко да бидне. Могу да шамарају Србију, Сирију, Венецуелу или евентуално Иран, али само издалека. Ако Иран буде нападнут, ни један амерички брод у заливу неће преживети, јер сви знају да Иран поседује ракете које би то урадиле. Зато буше рупе на нафтним танкерима и измишљају којекакве лажи, јер доклегод су Амери са својим бродовима надохват иранским ракетама, рата неће бити. А да Амери изађу из залива и склоне своје бродове изван домета иранских ракета, Иранци би преузели залив. Никакав рат то не би решио без тешких америчких губитака. Дакле, евентуални напад на Иран је тренутно неизводљив. Југославија није имала мислим више од неколико борбених чамаца који би морали да се приближе на пар километара до америчке флоте, али нису јер би их амери уништили на дваес пута већем растојању. Ето, Иран није у таквој опасности. Јебеш војне тајне кад су ту мега нуклеарке.

 7. Pravda says:

  Jedan mali signal preko satelita I taj S-300 postaje bezvredna gomila gvozdja gde onda ameri mogu da se po.eru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u