AMERIKANCI SE NADAJU: Rusija će do kraja veka biti islamska

AMERIKANCI SE NADAJU: Rusija će do kraja veka biti islamska

23 oktobra 2013

Muslim men praying in Moscow in 2012Muslimani čine sve veći procenat stanovništva u Rusiji i njihov proporcionalni udeo u ukupnom stanovništvu raste, što će po oceni analize lista Vašington Tajms u osnovi promeniti karakter te zemlje i s vremenom imati „dramatične“ efekte.

List u analizi navodi da je ubistvo Rusa Jegora Šerbakova 10. oktobra od strane muslimana iz Azerbejdžana izazvalo anti-imigracione nerede u Moskvi, vandalizam i napade, kao i hapšenje 1.200 ljudi i iznelo u prvi plan napetosti u Rusiji.

Rusiji sada ima između 21 i 23 miliona muslimana od ukupno 144 miliona stanovnika, ili 15 odsto, ali da taj procenat brzo raste. Etnički Rusi, skloni alkoholu, imaju evropske stope rasta nataliteta, a afričke stope smrtnosti. Ruskinje u proseku rađaju 1,4 dete, a muškarci imaju životni vek od 60 godina.

Nasuprot tome muslimanske žene imaju u proseku 2,3 dece i manje prekida trudnoće nego Ruskinje. U Moskvi žene Tatara rađaju šestoro dece, Čečena i Inguša po desetoro. Pored toga tri do četiri miliona muslimana preselilo se u Rusiju iz bivših sovjetskih republika uglavnom iz Azerbejdžana i Kazahstana, a i neki Rusi prelaze u islam.

Ovi trendovi, piše u analizi, ukazuju da se broj hrišćana smanjue za 0,6 odsto godišnje a muslimana raste za isti procenat, što će po oceni analize imati „dramatične efekte tokom vremena“. Neki analitičari predviđaju da će muslimani postati većina u Rusiji u 21. veku što bi bila demografska revolucija koja bi u osnovi promenila karakter zemlje.

Pol Gloub stručnjak za ruske manjine zaključuje da „Rusija prolazi kroz versku transformaciju koja će imati još već uticaj na međunarodnu zajednicu nego raspad Sovjetskog Saveza“. Gloub citira jednog komentatora o Rusiji koji predviđa džamiju na Crvenom trgu u Moskvi i kaže da više ne važi pretpostavka da će Moskva ostati okrenuta ka zapadu. On predviđa da će demografski skok muslimana u Rusiji imati duboki uticaj na njenu spoljnu politiku.

Za nekoliko godina muslimani će činiti polovinu regruta u ruskoj vojsci. To onda postavlja pitanje da li će takva vojska delovati efikasno s obzirom na bes koji domaći muslimani osećaju prema taktici ruske vojske u Čečeniji, i šta ako se druge muslimanske oblasti u Rusiji pobune protiv Moskve, da li će se muslimanski vojnici boriti da ih zadrže u okviru Rusije.

Ruski muslimani, koji čine 57 od ukupno 182 etničkih grupa u Rusiji postaju sve samouvereniji i počeli su da koriste izraz muslimanska Rusija da označe svoje ambicije, navodi Vašington tajms.

Muslimanski analitičar Danijal Isaja kaže da taj izraz ukazuje da je Islam neotuđivi deo Rusije i da Rusija kao država i civilizacija ne bi mogla da postoji bez islama i muslimana, kao i da su u mnogim delovima ruske teritorije muslimani prethodili Rusima.

Ovakva priča izaziva nelagodnost među ruskom populacijom, koja brine zbog demografskog gubitka od oko 700.000 Rusa godišnje, i zbog toga se okreće veri i protiv muslimana. Kao rezultat pojavljuju se pristrasni izveštaji u medijima, napadi na džamije i drugi zločini, napori da se zaustavi muslimanska imigracija i porast ekstremističkih ruskih nacionalističkih grupa kao što je „Pokret protiv ilegalne imigracije“ Aleksandra Belova.

Kremlj je po oceni lista reagovao kontradiktorno na tu temu. Tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev je 2009. pokušao da umiri situaciju ističući značaj islama za Rusiju, i ukazujući da muslimanske osnove daju važan doprinos u promovisanju mira u društvu, pružanju duhovnog i moralnog obrazovanja mnogima kao i u borbi protiv ekstremizma i ksenofobije.

Medvedev je takođe rekao da zbog velikog broja muslimana u zemlji Rusija ne mora da traži prijateljstvo sa muslimanskim svetom već da je organski deo tog sveta.

Međutim Kremlj s druge strane diskriminiše svoju muslimansku manjinju i čak odobrava porast ksenofobije među svojim građanima, navodi list. To je po oceni analize izazvalo otuđenje i gnev među muslimanima u Rusiji, što su osećanja koje radikalne islamističke grupe žele da iskoriste. Uz već postojeće stavove islamističke nadmoći ovo bi moglo da ima za rezultat sve nezadovoljniju muslimansku manjinu.

(Vaseljenska.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *