АМЕРИКАНЦИ СЕ НАКОСТРЕШИЛИ: Тврде да је Иран Русији испоручио дронове Мохаџер-6 и Шахед-129

AMERIKANCI SE NAKOSTREŠILI: Tvrde da je Iran Rusiji isporučio dronove Mohadžer-6 i Šahed-129

1 septembra 2022

AMERIKANCI već decenijama svoje oružje prodaju kome hoće. Čak ga i nameću, ne samo saveznicima i vazalima iz NATO. A upravo su polupretećim tonom objavili da je Iran isporučio prvu seriju bespilotnih letelica Rusiji.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je:„Verujemo da je Rusija dobila bespilotne letelice tipa Mohadžer-6 i Šahed-129 od Irana. Tokom nekoliko dana u avgustu“.

Dodala je da je veliki ruski transportni avion „preuzeo dronove u Iranu“ i naglasili:

„Verujemo da je to tek početna serija“.

Prethodno je američki dnevni list The New York Times, pozvavši se na „izvor u zvaničnim krugovima SAD“, jobavio da je prva partija iranskih bespilotnih letelica već stigla u Rusiju.

Iran je pokrenuo serijsku proizvodnju taktičkih bespilotnih letelica „Mohadžer-6“ sa visoko preciznim „pametnim“ bombama.

Iranski ministar odbrane Amir Hatami Mohadžer-6 je nazvao važnim dostignućem iranske odbrambene industrije. Prema njegovim rečima, taj dron ima „širok operativni domet i sposoban je za duge letove, što može pomoći oružanim snagama zemlje u izviđačkim, osmatračkim i borbenim misijama“.

Iran je započeo masovnu proizvodnju sopstvene taktičke borbene bespilotne letelice Mohadžer-6 u februaru 2018. godine. Pretpostavlja se da ima domet do 3.000 km.

Iranski dron „Šahed-129“ prošao je borbena testiranja u Siriji i Iraku. Domet mu je 1700 km. Dugačak je 8 metara, a ima razmah krila 1od 6 m. Može da nosi četiri rakete i lebdeće bombe tipa Sadid-345.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Kulak says:

    Zapad će se gorko pokajati što je 2014. godine metodama specijalnog rata srušio legitimnu vladu u Kijevu i na vlast instalirao neonacističku banderovsku huntu. Čeka ih glad, smrzavanje i smrt.

  2. Petrovgrad says:

    Ameri su prolupali skroz na skroz. Umislili da je Iran, što i samoproglašeno Kosovo pa da podižu ton. Persija je civilizacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *