АМЕРИКАНЦИ СЕ ОБРУКАЛИ ПРЕД РУСИМА: ПРОМАШИЛИ БАЛИСТИЧКУ РАКЕТУ

AMERIKANCI SE OBRUKALI PRED RUSIMA: PROMAŠILI BALISTIČKU RAKETU

31 maja 2021

AMERIČKIE ratni brod ispalio je dve presretačke rakete iz sistema „Egida“, ali nije uspeo da pogodi balističku metu srednjeg dometa, objavila je Agencija za protivraketnu odbranu SAD. I to dok je, navodno ruski obaveštajni brod pratio testiranje.– Cilj testa bio je demonstracija mogućnosti odbrane od balističkih raketa brodovima sa sistemom „Egida“, koji uočavaju, prate i presreću balističke rakete srednjeg dometa – saopštila je Agencija za protivraketnu odbranu. Međutim, presretanje mete nije uspelo, prenosi RT.

Američki zvaničnici sprovode „široko ispitivanje kako bi se utvrdio uzrok problema koji su mogli da spreče uspešno presretanje“.

Agencija je saopštila da je vežba sprovedena u subotu 29. maja u saradnji sa američkom mornaricom.

Pentagon nije saopštio koji brod opremljen sistemom „Egida“ je učestvovao u testiranju, niti tačnu lokaciju. Međutim, lokalni medij „Maui nau njuz“, citirajući zvaničnike ministarstva odbrane, objavio je da se radi o lokaciji severozapadno od Havaja.

Nekoliko dana ranije, brojni mediji objavili su da je ruski brod za prikupljanje obaveštajnih podataka primećen u blizini Havaja, u neposrednoj blizini američkih teritorijalnih voda.

– Američka pacifička flota svesna je da ruski brod operiše u međunarodnim vodama u području Havaja i nastaviće da ga prati dok se tu nalazi – rekao je Džon Gej, predstavnik za štampu američke Pacifičke flote, za USNI (Vesti američkog mornaričkog instituta).

Prema navodima USNI, ruski brod je u tom području najmanje od petka, i nalazi se zapadno od ostrva Kaui, koje je dom najvećeg poligona za testiranje raketa.

Zbog prisustva ruskog broda navodno je i pomereno održavanje testiranja protivraketnog sistema, objavio je „Honolulu star advertajzer“, iako je to teško potvrditi, pošto Pentagon retko najavljuje testove unapred.

Američka vojska objavila je da ruski brod prate brojni mornarički avioni i patrolni brodovi sve vreme, te da je operisao u granicama međunarodnog prava, ne predstavljajući opasnost za navigaciju.

Američki zvaničnici nisu objavili o kom se ruskom brodu radi, ali su pojedini mediji i vojni analitičari naveli da je u pitanju „Karelija 535“, brod za prikupljanje obaveštajnih podataka, koji je modernizovan 2017. godine, navodi RT.

Rusko Ministarstvo odbrane nije komentarisalo ove navode, niti da li je ruski brod bio u tom području tokom testiranja američkih raketa.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. Covid histery idiot says:

  Imperija u rasulu :-))) Kad krenu nigeri da kolju belcuge bice kaubojima sto su i zasluzili.

 2. persida says:

  Prosecan Amer je toliko debilan da ne zna da obrise ni dupe, a kamoli da pogodi balisticku raketu. Ali, to ne znaci da su Ameri slabi. To znaci da i tako debilni mogu da nas jasu.

  • Mica Fraćkalica says:

   Oh, pozlatilo ti se, ali kad nas već jašu ipak onda mi da im obrišemo to dupe da nas me mažu.

 3. Triglav says:

  to je stara taktička varka: pravi se nesposoban dok te protivnik ne potcenjuje...

 4. MARKO says:

  NE MOZE NATO PARIRATI RUSIJI CIME BIH ONI POGODILI HIPERSONICN U RAKETU NA NUKLEARNI POGON AVANGARD BRZINE 31 MAHA KAD JE 30 TONA S PLASMOM A NAJVISA I MJE BRZINA MINOTAURA 9 MAHA

 5. Dr. Magarac says:

  Pa tako funkcioniše odbrana, da promaši raketu i da ima što više kolateralne štete nedužnog stanovništva, da li će to biti efikasnije čak i od vakcinisanja, videćemo. Kada ostanemo bez stanovništva prestaće i epidemija.

 6. Rista says:

  Pa može biti. Ali najpre će biti da su Ameri gađali Rusiju i pogodili je. Samo, bolje je plasirati narodu da su promašili neku raketu. Rusija ne sme biti pogođena. Ne znam samo zbog čega je umrtvljena? Da nije pala u nesvest od straha? To ih Ameri zabavljaju kada se Rusi usude da pošalju neku čunku malo dalje od ruskih teritorija. Ja bih više voleo da čitam nešto drugo. Ovo je kao neka zabava miliona od strane Sputnjika. Tako i onaj ruski komentator piše da je Amerika u fazi gladi a srpski patritoti se priključili buncanju. Od ujeda Anakonde moguće je i slepilo a Srbi i Rusi su već zagriženi. Kada vas neko napada, špijuniranje je na zadnjem mestu. Prvo se treba braniti, ali to Srbima i Rusima nekako neide od noge. Mi se više držimo demokratskih američkih međunarodnih zakona . Jel se neko od vas seća da sam već nekoliko puta napomenuo da je Rezoluciju 1144,999 o Kosovu STVORILA Amerika? Ne seća se! A jelse neko raduje što Rusija iz sve snage podržava tu sakatu rezoluciju? Raduju se Srbi. Jel se neko seća da sam vam pisao da je Haški sud stvorila Amerika a da ga Rusija oberučke pridržava? Jel neko od vas zna da Haški sud nema prava da sudi Amerikancima? I to Rusija podržava. Eh, jada od nemoći.

  • Suzuki Vitara says:

   Stari i Sida, stare su to usrase, pa brabonjaju li brabonjaju

 7. persida says:

  Risto, nije problem sto Srbi to ne znaju, nego sto NECE da znaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *