АМЕРИКАНЦИ СЕ ОБРУКАЛИ, РУСИ ЛИКУЈУ: На најскупљи ратни брод у историји морнарице не може да се утовари муниција! А КОШТА 13 МИЛИЈАРДИ

AMERIKANCI SE OBRUKALI, RUSI LIKUJU: Na najskuplji ratni brod u istoriji mornarice ne može da se utovari municija! A KOŠTA 13 MILIJARDI

12 avgusta 2019

Trenuno su instalirana samo dva od ukupno 11 liftova potrebnih za utovar municije na palubu novog američkog nosača aviona „Džerald R. Ford“, najskupljeg ratnog broda na koji je do sada utrošeno 13 milijardi dolara.

Nosač aviona „Džerald R. Ford“ je trebalo da bude isporučen sa naprednim liftovima za prevoz oružja koji se pomeraju pomoću magneta, a ne kablova, još u maju 2017. godine.

Ovo je još jedan veliki neuspeh za izvođača radova, ali i američku mornaricu, koja je u decembru prošle godine saopštila da će svih 11 liftova biti instalirano i testirano pre nego što nosač aviona bude isporučen krajem jula.

Umesto toga, faza testiranja je pomerena na oktobar, ali zvaničnici mornarice i dalje nisu sigurni da će do tada svi liftovi moći da se koriste.

Američki sekretar za mornaricu, Ričard Spenser, još u januaru je pozvao predsednika Donalda Trampa da ga otpusti iz službe ako liftovi ne budu u funkciji do jula. Umesto toga, Tramp je 22. jula pohvalio nosač aviona „Džerald R. Ford“ kao „fenomenalan“.

Ovi napredni liftovi trebalo je prevoze 10 tona opreme brzinom od 45 metara u minutu, dok recimo, liftovi na „Nimicu“ prevoze duplo manje brzinom od 30 metara u minutu. Po tvrdnjama zvaničnike mornarice to bi povećalo za više od 30 odsto broj borbenih dejstava koja bi mogla da se izvrše sa ovog nosača u toku 24 sata.

Međutim, liftovi nisu jedini problem koji koči porinuće najskupljeg ratnog broda u istoriji. Nešto nije u redu i sa elektromagnetnim sistemom za lansiranje aviona, kao i sa zaustavnom pistom koja treba da ih zadrži kada slete.

“Mornarica je preuzela nekompletan brod, sa čijom izgradnjom se kasnilo skoro dve godine, troškovi su premašili budžet za više od dve i po milijarde dolara, devet od 11 liftova još ne radi, a troškovi i dalje rastu“, istakao je predsednik senatskog komiteta Džejms Inhof.

KOMENTARI2 komentara

  1. teoretičar says:

    Dobro, sad trijumfuju mediji i antitramp kongresmeni. To je žvaka za narod, ili žvaka za ludaka kako narod tretiraju kongresmeni. Uvaliće im na kratko žvaku, ali njima dovoljno da pljunu i okrive Trampa, a ako ga smene u šta ne verujem, onda će nastaviti sa radovima na brodu, kao i Tramp što će nastaviti. Samo, ipak niko od eventualnih neprijatelja Amerike ne trijumfuje. Brod će biti završen a onda više nećemo čitati o trijumfima. Uostalom, ako Amerika proceni da je brod nemoguće završiti, imaju oni Saudijce koji su Trampu na njegovoj prvoj poseti ako se ne varam, odmah dali 250 milijardi dolara za oružje. Šta je 15 do 20 milijardi za Saudijce? Čak i ako brod ne može da nosi oružje, saudijci snjime mogu da potope sve džunke u zalivu bez ispaljivanja ijednog metka. Ovo nije nikakav problem. I Rusija ima Kindžale, ali tek će da ih proizvodi. Ne ide to tako brzo osim u medijima. A kad jednom naprave, onda će brodovi ostati u lukama da ne bi sreli Kindžale i tako dalje. Ili će se bar držati podalje ili od ruskog dohvata ili od sukobljavanja sa Rusijom. Ali eto. Još nije gotov ni brod ni kindžali, pa mediji malo pale vatru kroz igrice na svojim stranicama gde su ratnici čak i američki kongresmeni. Ovo sa kongresmenima u igrici uopšte nije loša ideja. Bar teoretski, za njih će biti dovoljno i ovih desetak eksperimentalnih kindžala. Koje bi to bilo zadovoljstvo za obožavaoce igrica.

  2. MahdI says:

    Jesi li to tražio azil, pa sad se nadaš da i tebe prisluškuju i analiziraju. Ako ti uspe napiši to da i mi drugi pokušamo slično da hvalimo promašaje. Tih 15-20 milijardi je ekvivalent jedne rakete od 500ooo $. Pa i ne dođe mu baš nešto preskupo! A, setio sam se - mogu da ugrade kuku i et` rešenja za municiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *