АМЕРИКАНЦИ СЕ ПИТАЈУ: Зашто су Украјинци уништили све бомбардере Ту-160

AMERIKANCI SE PITAJU: Zašto su Ukrajinci uništili sve bombardere Tu-160

28 septembra 2021

Uništavanje većeg broja strateških bombardera Tu-160, koji su pripali Ukrajini nakon raspada SSSR-a, onemogućilo je Kinu da dođe u posed vrlo važnih tehnologija, piše američki vojni list „Militari voč“.„SAD i njihovi evropski saveznici preduzeli su korake kako bi sprečili da Ukrajina potpiše ugovor sa Kinom o prodaji bombardera, obezbedivši kijevskim vlastima finansijska sredstva za njihovu utilizaciju“, navodi se u članku.

Kao rezultat toga, u Ukrajini je uništen deo aviona Tu-160, dok je osam bilo predato Rusiji u zamenu za gas. U listu se navodi da je to usporilo razvoj kineske avijacije.

Posle raspada SSSR-a Ukrajina je dobila 19 bombardera Tu-160 koji su prema karakteristikama bili superiorniji od američkog konkurenta B1-B „Lanser“. Ipak, postojao je rizik da sovjetski avioni budu predati Kini. Kijev je isporučio Kini prototip lovca Su-33 i nedovršenu krstaricu „Varjag“, što je pomoglo kineskoj vojnoj industriji.

Tu-160 je supersonični strateški bombarder sa promenjivom geometrijom krila. Proizveden je u fabrici „Tupoljev“ krajem 1970-ih godina. On može da nosi 12 raketa sa nuklearnim bojevim glavama. Domet tih raketa je do 3.500 kilometara, što znači da avion ne mora da ulazi u zonu delovanja protivvazduhoplovne odbrane da bi izvršio udar. U Rusiji se Tu-160 zbog svoje gracioznosti naziva „Beli labud“, a prema NATO kodifikaciji – „Blek džek“.

U januaru 2018. godine Ministarstvo odbrane Rusije i kompanija „Tupoljev“ potpisali su ugovor za isporuku prve partije Tu-160M koja previđa proizvodnju deset aviona od kojih svaki košta 206 miliona dolara i navelo da planira da naruči još 50 aviona ovog tipa.

KOMENTARI2 komentara

  1. Dragi says:

    A šta se prave blesavi i da se pitaju za razlog uništavanja tih aviona. Pa sami Amerikanci su Ukrajini dali 1 (i slovima JEDAN) milion dolara za svaki uništeni TU-160, a na ime troškova uništavanja. I sada se čude?

  2. milorad5 says:

    amerikanci imaju samo jednu mogućnost sada da poseduju sredstva za PRVI nuk.udar,a to je razmeštanje nuk.bombi u orbiti i oni kreću tim putem.Bajke o "privatnim turiustičkim"letovima u kosmos su razvoj lakih plattformi sličnih supersoničnim bombarderima u niskoj orbiti i to je sigurno.Ne znam šta će se desiti kada i AKO završe taj projekat ali je vidljivo kuda to vodi i nije teško predvideti posledice,tog ofanzivnog pristupa rešavanju konfiktnih odnosa sa suparnicima.Već sada su vidljive vrlo opasne igre i zveckanje sa nuk.oružjem.Mislim da će taj plan izazvati siguran nuk.rat i to mnogo ranije nego što se misli jer je i kinezima i rusima više dosta nuk.ucene prvog udara od strane USA, koja postoji i aktivna je kao doktrina USA od PRVOG DANA NUK.ERE.Glavni krivac za haos koji dolazi su pre svega USA i mračne snage koje stoje iza fasade,sada te već ogoljne vojne hunte svetskog formata i glavnog svetskog agresora u zadnjih 50 god.Ako se ta hunta ne ukloni sa kormila USA nuk.rat je neminovan u sledećih najviše 10-15 god. od sada a i SADA je opasnost takvog sukoba vrlo visoka, i blizu najveće paranije tzv.hladnog rata sa veoma malim mogućnostima za GREŠKU sa obe strane a GREŠAKA IMA i biće ih i dalje u tom kibernetičkom autiomatizovanmo sistemu za HOLOKAUST.Nek nam je Bog u pomoći da se to ne desi,jer samo još na Božju pomoć i milost, možemo da računamo kako stvari stoje več DANAS.Oni "preperi" izgleda nisu takve BUDALE kako se mislilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *