АМЕРИКАНЦИ СЛУЧАЈНО ОТКРИЛИ: Ево шта ће Србија добити као „НАГРАДУ“ ако призна Косово

AMERIKANCI SLUČAJNO OTKRILI: Evo šta će Srbija dobiti kao „NAGRADU“ ako prizna Kosovo

9 avgusta 2019

Ako ideja o razgraničenju između Srbije i Kosova ne uspe, ne vidim šta je plan B, kaže bivši zvaničnik Pentagona zadužen za Balkan Majkl Karpenter, koji dodaje da će se na kraju sve svesti na dogovor velikih igrača, među kojima su SAD i EU i na sporazum lidera na terenu.

Karpenter smatra da unutrašnje prilike u Srbiji i na Kosovu još nisu takve da bi ideja o razmeni teritorija mogla da uspe.On, međutim, ne vidi plan B za razgraničenje, jer ne veruje da bi nastavak dijaloga, onako kako ga je vodila šefica evropske diplomatije Federika Mogereni, vodio nečem konkretnom.

„Mislim da bi Srbija, ako bi htela da prevaziđe tu barijeru i prizna nezavisnost Kosova, morala da dobije nešto veoma konkretno zauzvrat, nešto što će građani osetiti kao vredno. Ali, mislim da tako nešto još nije na stolu“, naveo je Karpenter.

Kaže da je članstvo u EU dalek put tokom kojeg treba ispuniti razne uslove i da to nije dovoljno, te navodi da osnivanje fonda od 10-15 milijardi dolara za stabilizaciju prilika u Srbiji i na Kosovu, u kojem bi mogle da učestvuju i SAD, ne bi bilo izvan mogućnosti EU.

Na pitanje da li je aktuelna američka administracija više od prethodne zainteresovana da reši pitanje Kosova, aktuelni direktor „Pen Bajden centra“, a bivši savetnik nekadašnjeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, kaže da ne misli da su uložili više diplomatskih napora, ali im odaje priznanje jer „žele da istraže svaki ugao i iskoriste priliku da se spor reši“.

„Na kraju će se sve svesti na dogovor velikih igrača, među kojima su Amerika i EU i na sporazum koji postignu lideri na terenu, što neće biti nimalo lako, bez obzira na to ko je na vlasti u Vašingtonu“, rekao je Karpenter i dodao da, na primer, podrška ideji o razmeni teritorija nema veze sa partijskim podelama u Americi, jer je ima i među demokratama i među republikancima.

Upitan da li je dogovor moguć za vreme Trampove administracije, kaže da je to moguće pod određenim okolnostima, ali da mu se ne čini da su unutrašnje prilike u Srbiji i na Kosovu takve da bi ideja o razmeni teritorija mogla da uspe.

Karpenter ocenjuje i da je iz perspektive Moskve bolje da se održi konflikt između Kosova i Srbije jer to, kaže, dozvoljava Rusiji da se predstavlja kao čuvar srpskih interesa i protivnik Kosova.

Navodi i da je sezona izbora na Kosovu i u Srbiji loš momenat za dogovaranje međunarodnih sporazuma, te da je i činjenica da Kosovo nema premijera velika prepreka napertku.„Ne bih rekao da je dogovor nemoguć, ali se čini malo verovatnim.“

Karpenter je ponovo odgovorio i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, za kojeg je ranije rekao da se meša u američku politiku time što poziva Srbe u SAD da glasaju za Trampa, na šta je Dačić rekao da „niko nije pominjao mešanje kada su Albanci glasali za Klintona ii kongresmena Eliota Engela“.

Karpenter navodi da Dačić ima pravo da podržava koga hoće, ali da, kaže, nije pametan diplomatski potez da ministar spoljnih poslova Srbije polaze sve nade u jednu političku partiju.

„Oko Srbije i Zapadnog Balkana generalno u Americi postoji konsenzus obe partije i mislim da bi za Srbiju bilo bolje da tako i ostane, a ne da se nešto politizuje“, naveo je bivši savetnik Džozefa Bajdena, koji je, inače, aktuelni kandidat Demokratske stranke za predsednika SAD.

KOMENTARI12 komentara

 1. Ivana says:

  Srbija će sa tim prijateljima kao i dosad samo gubiti, jel možda žele vrtati privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu. Koju su pomogli etnički očistiti od Srba i izvršiti genocid nad njima.

  • Za Srbiju says:

   Samo srbska "Oluja" u Južnoj pokrajini, vraća stvari na svoje mesto.

 2. test01 says:

  Srbija ce dobiti dalje cepanje i otimanje njene teritorije, ucene od albanskih terorista i otvaranje problema u Srpskoj Raskoj (vec uveliko zapoceto) itd!!! Treba spreciti vele-izdaju i bojkotovati bilo kakve izbore !!! Ovde se radi o opstanku Srbije i Srpske nacije. Zemlja je skoro unistena, mladi Srbi napustaju RS dok se tzv `izbbeglice` iz Pakistana, Afrike i ko zna odakle naseljavaju. Rezimu to odgovara samo da bi ostali na vlasti i sve ce potpisati. Nevidjeno zlo !!!

  • Ivana says:

   Šta će dati svojoj miljenici ustaškoj Hrvatskoj za nagradu ako Istru i Dalmaciju vrati Italijanima, Međimurje Mađarima a Krajinu Srbima?

 3. jane says:

  dobicemo mogucnost za novi kredit,za stadione za trange frange

 4. jovan says:

  Hoce li se u tom slucaju priznati Republika srpska Krajina I Republika Srpska

 5. Djoka Brica says:

  Pa ta Banda koja predstavlja vlast Rep.Srbije je vec odavno primila 30srebrenjake za veleizdaju. E sasa se radi kako to objasniti narodu poput imao pa neimao. Pogledajte te izdajnike koliko godina iscrpljivaju narod Srbije i niko nesme A da kaze. More od djavola covek nesme da se plasi.

 6. Republika Srpska says:

  Šta nude? Neda mi se čitati kaubojske bajke.

 7. milorad2 says:

  mogu lepo da se sklone sa kosova da povuku priznanje te "države" i priznaju da je kosovo teritorija srbije kao što i jeste i kao što je uvek i bilo,izruče šiptarske ubice i pokrenu sudske procese protiv njih, plate ratnu štetu od bombardovanja i na kraju da se izvine za sve to i onda možemo da budemo prijatelji možda i čalanovi NATO i sve to. Ovako za prazna obećanja oni zahtevaju JAVNO priznanje POKORNOSTI od strane srbije, pa oni nisu normalni a sa ludacima je najbolje ne sklapati dogovore.

 8. Sloba says:

  Vreme je na našoj strani.

  • LUžičan says:

   germanski vojskovodja Valdemar je 1168. godine pobedio Srbe, koji su vekovima imali naprednu civilizaciju na Baltiku, Skandinaviji, Rodaniji...Napravljen je najveći genocid , pobijenih, proteranih i germaniyovanih Srba, Vreme je. nakon nepunih 900( devetstotina godina),pokazalo na čijoj je strani.Iako i danas tvrdjave Berlina i Brandeburga( Branibora)krase isklesane statue sa Srbskim današnjim grbom( krst sa 4 ocila), o sbrskim svetilištima Arkoni i Rujnu uče samo Nemačka deca- kako su osvojili zemlju od Srba.Germanima je sad i Balkan na meti,njih može zaustaviti samo jača sila i to zauvek.

 9. Kulak says:

  Cirkus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *