Amerikanci snimaju film o Tesli u Srbiji, na srpskom jeziku

Amerikanci snimaju film o Tesli u Srbiji, na srpskom jeziku

3 jula 2013

Nikola TeslaKljučne scene filma „Ludi naučnik“ (The Mad Scientist), koji će svijetu prikazati život Nikole Tesle, biće snimane u Srbiji i to na srpskom jeziku, najavio je američki reditelj Majkl Enton.

Potez atipičan za američki film Enton objašnjava svojom željom da priča bude što uvjerljivija.

– Tesla je bio Srbin. On i njegova porodica su govorili srpski, pa vjerujem da bi i sam želio da se njegov jezik u filmu prikaže autentično. Za mene nije bilo dileme, jer ako je Tesla sa svojom majkom govorio na srpskom jeziku, onda želim da tako bude i u mom filmu – kaže reditelj koji je glavnu ulogu u ovom projektu povjerio srpskom glumcu Branku Tomoviću.

Iz istog razloga je Enton i odlučio da ključne scene snimi u Srbiji. Zato trenutno radi na pronalaženju srpskih glumaca koji će u filmu igrati nekoliko nosećih uloga: Teslinu majku i sestre.

– Volio bih da Srbi budu ponosni na ovaj film. Moj uspijeh kao reditelja zavisiće od toga kako publika u Srbiji bude reagovala na moje ostvarenje. Želim da razriješim misteriju oko toga ko je bio Tesla i odakle je došao. Podijelićemo njegovu priču sa cijelim svijetom, koji u većini, nažalost, nije upoznat sa značajem ovog velikog naučnika – objašnjava Enton.

Veći od AjnštajnaReditelj želi da Tesla dobije pažnju kakvu zaslužujePoredeći Nikolu Teslu sa velikim umovima svijeta kao što su Isak Njutn, Bendžamin Frenklin i Albert Ajnštajn, reditelj izražava žaljenje što umu kao što je Teslin istorija nije odala priznanje kakvo on zaslužuje.

– Ubijeđen sam da njegov doprinos čak nadmašuje djela ovih naučnika, ali van Srbije se o njemu i dalje jako malo zna. Kad se njegovo ime pominje u medijima, uglavnom je prekriveno velom misterije i često se dovodi u vezu s raznim teorijama zavere. Želim da istinu o njemu otkrijem svima – tvrdi Enton.

Holivudske zvezde žele ulogu u filmu

Interesovanje za njegov film, čiji je početak snimanja najprije bio zakazan za avgust, mjesecima već ne jenjava. Sa željom da igraju neku od uloga javljaju mu se, kako sam kaže, veliki holivudski glumci, među kojima je i nekoliko dobitnika oskara. Projekat je izrastao i premašio prvobitne ambicije, pa je ekipa zbog toga i odložila početak snimanja.

– Ambicija mi je da napravim veliki film, film za oskara, koji će biti dostojan veličine čovjeka o kom govori. Da bih to postigao, neophodan mi je veći budžet od onog koji smo planirali i zbog toga pozivam javnost da mi u tome pomogne, ne samo u SAD, već i u Srbiji. Nadam se da će ljudi koji za to imaju sredstava, imati i sluha za djelo kakvo želim da stvorim i da će biti voljni da mi u tome pomognu – nada se reditelj.

(Frontal.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *