АМЕРИКАНЦИ СПРЕМАЈУ напад на Сирију као на Србију

AMERIKANCI SPREMAJU napad na Siriju kao na Srbiju

29 avgusta 2018

Amerikanci nemaju nikakvog opravdanog razloga da ponovo gađaju ciljeve u Siriji, ali ulazak u Sredozemlje razarača „Ros“, koji ima 28 raketa „tomahavk“ dokaz je da u svakom trenutku može da stigne komanda da se gađaju sirijski objekti – tvrdi predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konošenkov.

On objašnjava da su u provinciji Idlib američki miljenici iz grupe Hadžat Tahrir al-Šam pripremili provokaciju za koju će okriviti vlasti u Damasku. U Moskvi tvrde da su tu novu provokaciju pripremili britanski obaveštajci.Moskovski mediji, istovremeno, pišu da je predsedniku SAD Donaldu Trampu potrebna mala pobeda da bi odvukao pažnju američke javnosti od seksualnih pikanterija, odnosno njegovih odnosa sa lepoticama. Najtiražniji moskovski dnevni list „Moskovski komsomolac“ podseća da je i predsednik Bil Klinton napao Srbiju da bi zataškao skandal sa Monikom Levinski 1999. godine.

– Raketirati Avganistan više nema svrhe. Bombardovati Libiju takođe nije produktivno, jer se mogu pogoditi potencijalni saveznici. I zato će se ponovo gađati Sirija – piše „Moskovski komsomolac“.

List ističe da je Trampov savetnik za bezbednost Džon Bolton najavio napad na Siriju razgovarajući sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta bezbednosti Rusije. Opet će se pričati i pisati da sirijska regularna armija koristi bojne otrove.

U Persijskom zalivu već ranije je bio američki razarač „Salivans“ sa 56 krstarećih raketa, a u bazu u Kataru su sleteli strateški bombarderi sa krstarećim raketama vazduh-zemlja. Mogu biti angažovane i podmornice klase „ohajo“, naoužane sa po 156 „tomahavka“. Zasada se ne zna hoće li u napadu na Siriju ovog puta učestvovati avioni Francuske i Velike Britanije.

Moskovski vojni eksperti tvrde da Rusija ni ovog puta neće učestvovati sa svojim snagama u odbrani Sirije, već će samo PVO sistemima štiti svoje baze u Hmejmimu i Tartusu. Naravno da će biti aktivna i ruska obaveštajna služba. Kao i u aprilu 2018. godine, ruske vojne baze u Siriji neće biti meta američkih raketa.

General Valerij Zaparenko, bivši zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba RF, kaže da Amerikanci mogu imati sasvim nove taktičke planove napada u odnosu na prethodna raketiranja objekata u Siriji.

Sirijske PVO jedinice će po treći put pokušati da se suprotstave tehnološki najjačoj vojnoj sili na svetu sistemima „buk-M2“ kao i „pancir-S1“. U Damasku su uvereni da i ovog puta mogu da obore jedan broj američkih raketa. Glavni je problem sirijske armije što ona nema oružje sa kojim bi gađala američke avione i krastarice sa kojih će biti lansirane rakete.

Tajni pregovori

Libanski list „Akbar“ tvrdi da su u junu u Damasku održani tajni razgovori sirijske i američke delegacije o posleratnom uređenju Sirije. Na čelu sirijske delegacije bio je šef obaveštajne službe Ali Mamluk, a američke zamenik načelnika Generalštaba Movafak Asad. Amerikanci su predložili da povuku vojsku i savetnike iz Sirije, pod uslovom da se Iranci povuku sa juga zemlje, da se američkim kompanijama dozvoli da eksploatišu sirijska naftna polja i da se obezbede sve informacije o teroristima. Sirijci su odbacili predloge, ali su se dogovorili da nastave kontakt uz posredništvo Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pentagon: Ruska propagada

Portparol Pentagona Erik Pejhon odbacio je navode iz saopštenja ruskog Ministarstva odbrane. „Ono što mogu da kažem jeste da ruski navodi o američkom vojnom okupljanju u istočnom Sredozemlju nisu ništa više od propagande. To nije tačno. To, ipak, ne znači da smo nespremni da odgovorimo ukoliko bi predsednik (SAD Donald Tramp) naredio takvu akciju“, rekao je Pejhon.

(Novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. rajko says:

  Sirija je jedna od nekoliko gnojnih rana planete. U njoj je nastalo nešto što bi se moglo nazvati postratna i postkrizna kriza. Počelo je sa gomilanjem terorista na njenoj teritoriji koji su tolerisani (razlog nije važan). Skupljali su se sa svih strana sveta, naoružavali, gradili infrastrukturu, razvili svoju vrlo profitabilnu krijumčarsku mrežu. Kad su obavili te pripreme, krenuli su u obračun sa Asadovom vladom. Pomagao im je ceo zapadni svet iz svojih ličnih i državnih interesa. Niko od njih nije ostao čist. Sad je Sirija postala otirač, krpa kojom SAD briše pod kad god im padne na pamet. Zbog neke sitne afere sa porno glumicama ubijaće i razarati već ionako izmučenu zemlju. Kamo sreće da je ne zagade trajno uranijumskim bombama kao što su Srbiju, ali nisam optimista u tom pogledu. Oni nemaju savesti, a pogotovu nemaju sažaljenja ni prema kome. Žao mi je sirijskog naroda.

 2. Velika Metla says:

  Potopite ostrvo zla,i završili ste i sa ovim ludim naci-amerikancima! Jednim udarcem dve muve! Ostrvo zla zvano mala Britanija je odavno ispunila uslove da bi je poslali na dno okeana!

 3. Kulak says:

  Vladimir Putin će opet poslušati šta mu kaže kolega Natanijahu.

  • Miraš says:

   Ma ne, on će slušati Deda Micka, Kulaka, Gorana, itd.

   • Deda Micko says:

    Slusao bi i tebe kada bi umeo da kazes nesto konkretno. Ovako, ostaje ti da se ogledas u esejima bez smisla i sadrzaja. Ucitelj te je lagao u skoli kada ti je dao dvbojku iz pisanja.

 4. Miraš says:

  "Sitnica" - amerikanci bi da im bar ostane najznačajniji deo sirijskih naftnih polja. Američka vojska (isto tako i globalna NATO alijansa) svuda po svetu ratuje u interesu globalnih multinacionalnih kompanija, a one su veoma često baš iz oblasti energetike. .... Ništa nije slučajno: ISIS je nastao 2004 godine u Iraku tokom američke vojne intervencije i do 2012 godine nije smatran značajnom formacijom. Ali 2011 izbija gradjanski rat u Siriji i već 2012 ISIS ne samo da se širi u Iraku nego iz Iraka širi na zapad u Siriju - Pored "zelenih" terorista Sirija je tako dobila i "crne".Amerikanci su direktno finansirali i baš naoružavali "zelene", a oni su se potrudili da to oružje dospe "Crnima" u ruke. Upadljivo je da se ISIS u Siriji najduže zadržao u severnim i istočnim delovima zemlje istočno od reke Eufrat gde ima najviše nalazišta nafte i to su najbogatije sirijske rezerve nafte. Cela igra sa širenjem ISIS te amerikanci koji se kao protiv njega bore ali veoma sporo, sve to deluje veoma namešteno jer ostadoše Amerikanci usred najvećih sirijskih naftnih polja (zasad). Amerikanci samo toliko priznaju da je ISIS nastao njihovom greškom (i to ne baš svi), ali ne kažu evo ispravili smo grešku i idemo kući, nego zasadili su se u naftna polja. Sve je isuviše providno i upadljivo sirovo.

 5. Miraš says:

  Amerikanci ne mogu avionima transportovati ukradenu sirijsku naftu jer je ona suviše kabasta. Treba im naftovod na zemlji i naravno lučki terminal, poželjne su i rafinerije! Glavni sirijski naftovod ide od stanice T2 (jugozapadni deo pokrajine Deir ez Zor) preko Palmire do luke Tartus, a njega nemaju pod kontrolom. Jedino mogu da izgrade i novi naftovod te da povežu sirijske naftne izvore sa iračkim naftovodom pa na jug što je prilično dugačak put, do Persijskog zaliva, Nakon toliko godina ratovanja u Iraku ko zna u kakvom je stanju taj stari irački naftovod i još kakvog je kapaciteta. Činjenica je da se američke snage zasad ne povlače ni iz Iraka, nego gomilaju svoje brodove i avione u Persijskom zalivu naspram juga i Iraka i Irana. Zbog nafte i sirijske i posebno zbog iranske nafte koje ima puno više. Svojevremeno kada su u januaru 2016 godine SAD i EU ukinule sankcije Iranu, tada je iranski ministar za naftu izjavio da će Iran uskoro povećati dnevne isporuke nafte na svetskom tržištu na 500 hiljada barela dnevno, a posle šest-sedam meseci će izvoz biti povećan — do dva miliona barela dnevno. Mnogi su se tada bojali da će Iran oboriti svetske cene nafte. Zašto SAD uvodi sankcije Iranu ponovo, da li zbog iranskog balističkog programa i svega ostalog što navode? Pre će biti zbog nafte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *