АМЕРИКАНЦИ СТИГЛИ у Македонију и одмах изазивају сукобе!

AMERIKANCI STIGLI u Makedoniju i odmah izazivaju sukobe!

30 aprila 2017

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji stigao je u dvodnevnu posetu Makedoniji, a sastanke sa lokalnim zvaničnicima će ovog popodneva započeti susretom sa liderom DUI Alijem Ahmetijem, a do večeri Ji će se sastati i sa liderima ostalih stranaka Albanaca u Makedoniji.

To je objavio Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku, pozivajući se na izvore iz DUI i saopštenje američke ambasade u Skoplju.

Poslanici DUI su zajedno sa predstavnicima Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) u Sobranju u četvrtak uveče spornim glasanjem izabrali novog predsedavajućeg parlamenta Talata Džaferija, nakon čega su pristalice VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog upali u Sobranje.

Ji je u Skoplje stigao dan ranije nego što je prvobitno planirano, a makedonskoj prestonici sastaće se sutra i sa Džaferijem, predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i liderima VMRO-DPMNE i SDSM Nikolom Gruevskim i Zoranom Zaevim.

Sastanak sa Džaferijem planiran je u jutarnjim satima.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov naći će se na „vrućoj stolici“, navodi Dojče vele, a posetu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju naziva danom D za Makedoniju.

Nemački družavni radio dodaje da sastanak Hojt Jija sa Džaferijem nije iznenadenje, jer je američka ambasada u Makedoniji priznala njegov izbor za predsednika Sobranja neposredno pošto se to dogodilo.

ZBOG NEREDA 15 PRIVEDENIH

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da je Jedinica za nasilni kriminal SUP Skoplje Osnovnom javnom tužilaštvu podnela krivične prijave protiv 15 lica u vezi sa neredima koji su se desili u četvrtak uveče u Sobranju, od kojih je pet osoba već privedeno.

MIA prenosi da skopska policija u saradnji sa tužilaštvom preuzima mere i aktivnosti na identifikaciji i drugih lica koja su učestvovala u događajima od 27. aprila.

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. Trifun says:

    Predsjednik Makedonije je kapitulirao kada nije uveo vanredno stanje cime je mogao da iznudi vanredne izbore i tako spasi drzavu od sukoba i komadanja! Uplasio se na kraju i izdao Makedoniju i svoj narod, koji nece dozvoliti Tiransku platofrmu i Zaevu da vlada na silu, to je sasvim sigurno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *