АМЕРИКАНЦИ СУ БИЛИ УБЕЂЕНИ ДА ВЛАДАЈУ СРБИЈОМ, али Руси су…

AMERIKANCI SU BILI UBEĐENI DA VLADAJU SRBIJOM, ali Rusi su…

31 januara 2020

Uprkos želji Srbije da vodi nezavisnu politiku, Sjedinjene Države uporno pokušavaju da joj nametnu svoje spoljnopolitičke priroritete i da je nateraju da izabere stranu u globalnom sučeljavanju Vašingtona i Moskve. Trn u oku Amerike posebno je rusko oružje koje je dobila Srbija, poput „migova“ i sistema „pancir“.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora Donjeg doma američkog Kongresa Eliot Engel nedavno se otvorenim pismom obratio komandantu združenih snaga NATO-a u Napulju admiralu Džejmsu Fogu, u kojem je izrazio zabrinutost zbog „alarmantnih“ odnosa Beograda i Moskve, a takođe i nezadovoljstvo što je taj vojni zvaničnik Alijanse u jednom intervjuu izneo stavove koji ne reflektuju u potpunosti politiku SAD prema Srbiji.Naime, Fogo je rakoao da su odnosi Srbije i NATO u usponu, dok Engel navodi da izveštaji govore suprotno i da su zapravo bezbednosni odnosi Srbije i Rusije u usponu.

Ruski analitičari smatraju da SAD pokušavaju da nametnu Beogradu svoje spoljnopolitičke smernice, a jedna od njih je i borba protiv Rusije i ruskog uticaja.

U principu, to je činjenica, a srpske vlasti i predsednik Vučić više puta su govorili o prioritetima spoljne politike Srbije, o neraskidivim vekovnim vezama s Rusijom, da se nikada neće pridružiti sankcijama koje je kolektivni Zapad uveo Rusiji.

Međutim, u izvesnoj meri možemo videti protivrečnosti u ovom stavu u smislu da Srbija, s jedne strane, teži održavanju bliskih prijateljskih, bratskih veza sa Rusijom, a s druge strane želi da uđe u Evropsku uniju, koja, blago rečeno, ima komplikovani odnos sa Rusijom. Očigledno se zbog geopolitičkog položaja Srbije i ne može razvijati drugačiji politički kurs i zbog toga se mi sa razumevanjem odnosimo prema tome, poštujemo i vrednujemo svoje prijateljstvo sa srpskim narodom“, kaže za Sputnjik Sergej Fjodorov, viši naučni saradnik Instituta Evrope Ruske akademije nauka.

Americi smeta rusko oružje u srpskim rukama

Ekspert ističe da Srbiju i Rusiju, srpski i ruski narod, mnogo toga objedinjuje – počev od religije do zajedničke istorije.

– A što se tiče SAD, ovde opet možemo samo da konstatujemo da se bez trunke savesti ta država meša u unutrašnje stvari drugih zemalja koje se uglavnom nalaze na drugom kontinentu. Vašington dozvoljava sebi da uči druge zemlje šta treba da rade. Jasno je da SAD vode politiku dvostrukih aršina i da zavrću ruke onim vlastima koje vode ili žele da vode nezavisnu politiku. To nije novost, to je sasvim jasno, ali mi treba da reagujemo tako što ćemo razumevanjem situacije, uzroka i posledica, izgraditi odgovarajuću politiku, koja će biti bazirana na realnoj percepciji međunarodne politike i našeg odnosa sa stranim zemljama – kaže Fjodorov.

Podsetimo, Engel je izrazio neslaganje sa Fogovom ocenom da se odnosi Srbije i NATO-a poboljšavaju, što po mišljenju američkog kongresmena ne odgovara u potpunosti stavu SAD.

Engel je zamerio komandantu NATO-a i što je izostavio da pomene zabrinutost SAD zbog ekspanzije srpsko-ruskih odnosa u sferi bezbednosti, podsećajući na izveštaj Pentagona u kome se ocenjuje da se vojno-tehnička saradnja sa Rusijom – iako još uvek mnogo manjeg obima od saradnje sa NATO-om – proširuje od dolaska Srpske napredne stranke na vlast 2012. godine.

Engel je istakao da je Srbija održala nekoliko vojnih vežbi sa Rusijom, kao i vojnu paradu prošle godine kojoj je prisustvovao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pentagon je bio nezadovoljan i činjenicom što su srpske Oružane snage dobile od Rusije šest „migova 29″ i kupile helikoptere Mi-35 i Mi-17, kao i sisteme Pancir S. Takođe se navodi i da je Srbija u okviru vojno-tehničke pomoći dobila od Rusije 30 tenkova T-72 i 30 oklopnih vozila BRDM-2.

– Taj predstavnik američkog Kongresa bolje da je ćutao, nego što uči druge. Suvereno pravo Rusije je da isporučuje vojnu tehniku onoj zemlji sa kojom ima tesne veze i odgovarajuće dogovore. To nikakve veze nema sa SAD, čak ni sa EU. Suvereno pravo Srbije jeste da bira svoje prijatelje, dobavljače, zemlje sa kojima održava vojno-tehničku saradnju. Zbog toga, ponavljam, te neke protivrečnosti koje se vide u poziciji Srbije – s jedne strane, težnja ka članstvu u EU, a s druge očuvanje toplih prijateljskih odnosa sa Rusijom jesu prirodan izbor. Teško je zamisliti drugi pravac za Srbiju u aktuelnim uslovima, s obzirom na njen geopolitički položaj, posebno ako se uzmu u obzir kosovski problem i sve poteškoće koje su sa tim povezane – istakao je Fjodorov.Borba za tržište oružja

Prema izveštaju Pentagona, na koji ukazuje Engel, Srbija „kategorički odbija da se pridruži NATO-u“, čime, smatra kongresmen, Beograd nije prilagodio svoju politiku potrebnim standardima.

– Američke diplomate odavno su izrazile nezadovoljstvo željom Beograda da balansira između Istoka i Zapada. Srbija nije uskladila svoju spoljnu politiku sa EU, uprkos zahtevima za pristupanje EU, i nastavlja da odbacuje zajedničke prioritete EU i SAD – naglasio je američki kongresmen u pismu.

To ga vodi ka zaključku da nije blizu dan kada će se Srbija priključiti NATO-u i da je put ka EU za Srbiju zatvoren sve dok Beograd ne prizna nazavoisnost Kosova i ne uspostavi odnose sa tom republikom. Engel se takođe složio sa ocenom neimenovanog bivšeg zamenika pomoćnika državnog sekretara da „ne možete istovremeno sedeti na dve stolice“.

Ruski eksperti objašnjavaju da je Vašington nezadovoljan takvom politikom Beograda i da pokušavaju da preusmere Srbiju na vojno-političku saradnju sa SAD, jer, između ostalog, žele da Srbija pređe na NATO standarde naoružanja, kako bi se obezbedila infrastrukturna zavisnost za buduće kupovine.

Konkretno, Vašington bi želeo da svetsko tržište oružja bude u njihovom vlasništvu, a rusko oružje mu ozbiljno konkuriše.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Kosovac says:

  Ovaj Šipo Eliot Engel je daleko dogurao, čak do Predsednika spoljnopolitičkog odbora Donjeg doma američkog Kongresa. Ali mu ništa ne vredi, on je sorošoid, nije Trampov čovek. Zato je primoran da se ponižava i šalje Otvorena pisma. Da bi to i Šipe mogli da čitaju i da se uvere da ga ne plaćaju džabe, ipak je on sa njihove strane a protiv Srbije. A Šiptari još nisu primetili da ih Jevreji čivuti zavlače za pare, mada su i te njihove pare lako zarađene, na drogi. ……….A što se tiče ovih na vlasti u Srbiji, lakše bi im bilo da otvore karte i narodu priznaju ono što se vidi, da su oni samo poslušnici okupatora NATO, da nisu komplet baš saradnici okupatora kao što je Dačić na primer. I kao što je bio Nedić čiju je sliku Dačić naredio da se ukloni iz skupštine Srbije. Pa da se otvoreno izvine Eliotu Engelu, i da mu poruče da ubuduće neće toliko da se džilitaju sa Rusima, nego će da ostvaruju naprednu saradnju sa svim judeosorošoidima sveta, pa tako i sa Američkim pacovima služeći NATO paktu.

  • Velika Metla says:

   Kosovac,ne kapiraju šlihtari,a ni mnogi drugi,mudžosi,da im čivuti vode "islamsku državu",i one sa trofrtaljskim pantalonama,vehabije! Glupi do daske!

  • Predrag says:

   E da u ovoj zemlji može neko pametan da se dokopa vlasti ne bi ovi što su preko noći odbacili veru svojih đedova čupali popovima brade i spaljivali crkve ušli u rat sa amerikom kao mira marković i uništili i ovo malo normalnog naroda. Da se nismo jedini u evropi busali komunizmom da smo odma imali amere na našoj strani oni bi se pobrinuli za šiptare i balije kao u avganistanu i iraku i naravno to ne bi bio genocid. Ne norale su komunjare da ostanu na vlasti i ako je i u rusiji propo kumunozam. Sad smo soroševa kolonija.A da se razumemo ova jevrejsko,tajkunko,putinska rusija je gora od anera, oni nam apsolutno ništa ne pomažu dok se i dalje nad nama sprovodi teror oni gledaju na nama da zarade skupo nam prodajući oružje a ovamo spašavaju ustaške firme ulažući niliarde.

   • Predrag says:

    ma jeo ih s400 i avangard i kinžal kad ni jedan nisu dali da zaštite pravoslavnu braću zar se tako sa braćom postupa,izdali su nas i zabili nož u leđa.

 2. Djoka Brica says:

  Ne vladaju amerikanci ni rusi vec sam djavo, cionisti i ostala masonerija.

  • Kosovac says:

   @ Djoka Brica, …..dobra ti je ova komunističko-cionistička-masonerska formula.

  • Aleksandar says:

   Mi treba da potpišemo da se slažemo sa vašim vekovnim težnjama da nas uništite i biološki i državnički pa šta vi mislite da smo mi sisali vesla ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *