Amerikanci su najveći negativci našeg doba

Amerikanci su najveći negativci našeg doba

24 juna 2013

american_flag805816520SAD su „najveći negativac“ u svetu kada je reč o špijunaži putem novih informacionih tehnologija, ocenili su juče kineski zvanični mediji, posle najnovijih optužbi bivšeg radnika američke Nacionalne bezbednosne agencije Edvarda Snoudena da američke specijalne službe prate SMS-poruke kineskih korisnika mobilne telefonije i „upadaju“ u mreže najvećih kineskih telekomunikacionih kompanija.Za tvrdnje Snoudena, kineska državna agencija Sinhua navodi da one „pokazuju da se ispostavilo da su SAD, koje dugo pokušavaju da glume nevinost kao žrtve kibernetičkih napada, najveći negativac našeg doba“.

Tajni hakerski programi

– Lopta je sada u dvorištu Vašingtona – navodi agencija, dodajući da američka vlada duguje objašnjenje svojih izveštaja Kini i drugim državama koje je, navodno, špijunirala.- Ona mora da podeli sa celim svetom obim i nameru svojih tajnih hakerskih programa – navodi Sinhua, preneo je Frans pres.

Dnevnik „Saut Čajna morning post“ piše da je bivši tehnički saradnik CIA izneo nove tvrdnje – da američke specijalne službe prate SMS-ove kineskih korisnika mobilne telefonije, „hakuju“ mreže najvećih telekomunikacionih kompanija u Kini, napadaju internet čvorišta jednog od vodećih univerziteta u Kini, Cinghua u Pekingu, a nelegalno pristupaju honkonškim serverima kompanije „Paknet“, koja upravlja mrežom morskih optičkih kablova u azijsko-pacifičkom regionu povezujući Kinu, Japan, Južnu Koreju, Singapur i Tajvan.

Kako je prekjuče rečeno u NSA i Stejt departmentu, SAD traže od Hongkonga izručenje Snoudena.

Policija te posebne kineske administrativne oblasti nije privela Snoudena, a „Saut Čajna morning post“ piše da se on nalazi na bezbednom mestu, preneo je Itar-Tass.

Dnevnik navodi da će buduća sudbina 30-godišnjeg američkog državljanina zavisiti umnogome od pozicije centralnih vlasti Kine, koje bi mogle da se umešaju ukoliko u ovom slučaju uoče politički kontekst.

Ruska agencija navodi da SAD i Hongkong imaju sporazum o ekstradiciji, ali da je u njemu predviđen izuzetak za politička pitanja koja je ovlašten da rešava Peking.

Potera za Snoudenom

Radiju američke mreže CBS pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Tomas Donilon rekao je da Vašington smatra da optužbe iznete na račun Snoudena predstavljaju „ubedljiv povod za ekstradiciju u okviru sporazuma o ekstradiciji“ i da očekuje da će „u datom slučaju ispuniti uslove sporazuma“.Federalnom sudu u predgrađu Vašingtona Aleksandriji, u državi Virdžiniji, predata je tzv. krivična žalba i 14. juna na osnovu nje izdat privremeni nalog za privođenje Snoudena.

On se tereti za kršenje dva člana zakona o špijunaži iz 1917. godine – nedozvoljeno odavanje tajnih informacija koja se tiče nacionalne odbrane i umišljajnu predaju infromacija američke obaveštajne službe osobama koje nemaju prava da ih dobijaju.

Snouden se, navodi Itar-Tass, optužuje i za krađu vlasništva američke vlade, a za svaku od tih tačaka zaprećeno je do deset godina zatvora.

Prema američkom zakonu, tužilaštvo ima 60 dana da zvanično podigne optužnicu protiv Snoudena.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *