АМЕРИКАНЦИ СУ НАТЕРАЛИ ГРЧКУ да поквари односе са СРБИЈОМ

AMERIKANCI SU NATERALI GRČKU da pokvari odnose sa SRBIJOM

27 aprila 2023

Uzdržanost Grčke prilikom glasanja o zahtevu takozvanog Kosova da Savet Evrope otpočne proceduru njegovog prijema u članstvo posledica je pritiska SAD na Atinu, ocenjuje za Sputnjik grčki novinar Spiros Sideris.

Od pet članica EU koje ne priznaju Kosovo, tri su glasale protiv zahteva Prištine, a kako je to za Sputnjik rekao nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović, na pritisak Amerike, ali i ostalih članica Kvinte, poklekle su Grčka i Slovačka.Na pitanje Sputnjika da li ga je ovakva odluka iznenadila, pogotovo posle nedavne posete predsednice te zemlje i uveravanja da zvanična Atina neće menjati odlukuo o nepriznavanju takozvanog Kosova, Sideris kaže da je ona bila veliko iznenađenje za sve u Grčkoj.

Micotakis bi da usliši sve zahteve Amerike

On, međutim, podseća da su se pre četiri godine u Njujorku sastali predsednik grčke vlade Kirijakos Micotakis i predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači. To je, kako kaže, bio prvi sastanak bilo kog grčkog premijera sa predsednikom samopreglašenog Kosova i moglo se zaključiti da se nešto desilo po pitanju odnosa Atine i Prištine.

„Posle toga mnoge glasine koje su dolazile sa Kosova su govorile u prilog tome da su odnosi popravljeni, a to se verovatno desilo nakon tenzija i pritisaka SAD. Grčka se u poslednje četiri godine sa Micotakisovom vladom trudi da ima dobar odnos sa Amerikom i Micotakis i ministar spoljnih poslova su nastojali da pozitivno odgovre na sve američke zahteve“, ističe Sideris.

Na pitanje da li bi ovo mogao da bude prvi korak Grčke ka priznanju nezavisnosti Kosova, naš sagovornik kaže da bi se teško moglo očekivati da to usledi već nakon predstojećih parlamentarnih izbora koji će biti održani 21. Maja.

„Niko to ne može sto posto da kaže jer sve zavisi od pritisaka SAD“, ocena je Siderisa.

I Jovanović smatra da je odluka Grčke posledica pritiska zemalja Kvinte, posebno Amerike.

On za Sputnjik kaže da su svih pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo izložene njihovom povećanom pritisku. Čak možda i ultimativno ucenama posebno Amerike, da ako ne mogu potpuno da promene svoj stav onda bar da ga ublaže ili pomalo revidiraju. Pod tim pritiskom sada su, dodaje on, dve poklekle – Grčka i Slovačka, koje su bile uzdržane prilikom glasanja o zahtevu takozvanog Kosova.

„Grčka je to učinila zbog očigledne jačajuće zavisnosti od Amerike usled latentnih opasnih situacija i odnosa sa Turskom. Zbog toga oni moraju da traže zaštitu od Amerike kao vodećeg člana NATO“, objašnjava naš sagovornik.

Zaštita od Turske ima svoju cenu

On, pri tom, ističe da su za takvu uslugu Grci morali nečim da uzvrate, odnosno nešto da urade.

„To ima svoju cenu, ovoga puta su oni odlučili da žrtvuju interese Srbije. Ne do kraja, nego do izvesne mere, ali to sutradan može biti i do kraja, s obzirom na istu potrebu Grčke da je Amerika zaštiti od Turske“, ističe nekadašnji ministar inostranih poslova.

Dopisnik grčke televizije ERT iz Beograda, Nikos Pelpas je, međutim, izjavio da ne vidi iznenađenje u ponašanju grčke diplomatije u Savetu Evrope jer će u politici prema Kosovu pratiti dogovoreni evropski plan.

„Stav Grčke u Savetu Evrope nije me iznenadio jer već izvesno vreme grčka diplomatija pokušava da uspostavi neke odnose sa Kosovom koji su na višem nivou nego do sada, one koji neće u potpunosti prihvatiti Kosovo kao nezavinsu državu, ali neće ni negirati postojanje Kosova kao nekog posebnog entiteta“, kaže Pelpas za Sputnjik.

Izbori će pokazati

On, takođe, smatra da Grčka neće priznati samoproglašeno Kosovo i da će čekati ishod dijaloga koji se vodi u okviru EU, ali će, kako je rekao, istovremeno pokušati da koliko može u okviru toga normalizuje odnose i sa Kosovom.

Na pitanje hoće li se uzdržanost Grčke na glasanju u Savetu Evrope, zbog čega je premijerka Srbije Ana Brnabić otkazala učešća na Ekonomskom forumu u Grčkoj, odraziti na odnose među političkim akterima u Grčkoj, pogotovo u svetlu skorih izbora, Sideris kaže da je to već evidentno.

„Imamo reakciju Sirizinog bivšeg ministra spoljnih poslova Jorgosa Kastrugalosa koji je rekao da nije mnogo pametan potez biti uzdržan prilikom glasanja o zahtevu Kosova,“ napominje on.

Šef diplomatije u vladi Aleksisa Ciprasa se odmah oglasio na Tviteru ocenom da odluka grčke vlade da bude uzdržana, za razlikuje od drugih zemalja EU koje ne priznaju Kosovo, poput Španije, Rumunije i posebno Kipra, koje su glasale protiv, ne doprinosi promovisanju mira i stabilnosti na Balkanu.

Istovremeno, to slabi ulogu posrednika koju bi Grčka trebalo da ima u regionu, smatra Katrugalos.

I pojedini grčki mediji su reagovali, ističući da je Micotakisova vlada uspela da poremeti diplomatske odnose sa tradicionalno prijateljskom Srbijom.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Rista Bre says:

  Bez veze. Teško svinju naterati u brlog. Grčka je oduvek u NATO bloku a neki je još uvek smatraju prijateljskom državom. Ako neko misli, Grčki narod je prijateljski narod, pa ajde, neka je, ali šta to menja? I Grči narod je učestvovao u bombardovanju Srba i ubijanju srpske dece devedesetih godina. Tamo su NATO baze gde rade većinom Grci i oni su slali NATO-Grčke avione da nas ubijaju. Prijatelji smo mi i sa Albancima. Naši siromašni i odbačeni Srbi sa juga Srbije, NE sa KiM, često idu u Albaniju i vrate se sa albanskom mladom uz blagoslov Albanaca. Albanska mlada je DUŽNA, po zakonima svoga naroda, da prihvati religiju svoga muža, da nauči njegov jezik i da ga poštuje do kraja života. Nema razvoda ni pod kojim uslovima. Ne znate to? Pa gde živite, pobogu? Jesu li nam Albanci prijatelji? Pa nisu, ali su bolji od Grka za nijansu. Kosovac, jel ti znaš ovo što sam napisao? A sad malo i ristinski. Grci su genocidan narod! Malo čak i pravoslavan. Kao i dobar deo Ukrajinaca. Kiparski Grci NISU! Njima svaka čast za sada, ali i kod njih prodire Grčka-NATO misao. Uopšte me ne interesuje ko će više koga pobiti kada se sukobe sa Turskom. Samo ne znam kojoj državi da ustupimo naše aerodrome kada zarate. Možda i jednima i drugima.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti 🖕... says:

   Bilmezu umobolni, informiši se makar o nečemu pre no što otvoriš gubicu. Najbolje bi bilo da je nikako i ne otvaraš.

 2. Hector says:

  Zašto bi Grci bili veći Srbi od Srba? Vidimo trn u tuđem oku, a ne vidimo balvan u svom. Šta je bilo u Ohridu, da nije možda običan krkanluk političara i neobavezno ćaskanje? Redakcija Sputnjika u Srbiji ovakvim člancima bezuspešno pokušava da amnestira kolonijalnog upravitelja Srbije za veleizdaju, ali znamo mi sa kim imamo posla, još od Briselskog sporazuma. Uzalud im odbrana neodbranjivog. A vidimo i kom carstvu se Sputnjik u Srbiji privoleo.

 3. SSSS says:

  Loša strategija Grka - 0 bodova! Tek će da se okreću, kad im turčin zakuca na vrata a Amerikanac se povuče! Grčka vlada nije narodna i zbog toga će da padne! Pada vlada će da se peva i u Parizu, Atini, Sofiji, češkoj i u Bratislavi. Isto kao što će BiH da nestane sa Mape. Sve u svoje vreme! Živela “velika Srbija i Srpski svet”

 4. Petrovgrad says:

  Zvanicna vlast u Srbiji je na Ohridskom sastanku prihvatila da se neće protiviti prijemu Kosova u medjunarodne organizacije. Sada im Grčka i ostale zemlje krive, kako se nisu protivile. Zašto bi se one zamerale gazdama sa zapada, kad su naši na to pristali. E sad dali su potpisali, ili nisu, bili su i dogovorili se oko te tačke dnevnog reda, da Kosovu nesmetaju prijem u organizacijama. Šta sad Besni smo na Grke, ali na naše nismo. Koje licemerje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *