АМЕРИКАНЦИ СВОЈУ ВОЈСКУ из Турске селе на…

AMERIKANCI SVOJU VOJSKU iz Turske sele na…

29 septembra 2020

AMERIČKI državni sekretar Majk Pompeo – tvrdi The Times – za vreme skore zvanične posete Grčkoj razmotriće mogućnost premeštanja „ključne vojne imovine“ iz vazduhoplovne baze Indžirlik u Turskoj na ostrvo Krit.

Isti list navodi da će se ta promena desiti „u okviru nove politike Vašingtona usmerene na povećanje vojnog prisustva SAD u istočnom Mediteranu.Navodi takođe: da je poseta Pompea Grčkoj „znak da je strpljenje Vašingtona povodom ponašanja turskog predsednika Redžepa Erdogana pri kraju“.

The Times podseća da je Erdogan odnedavno počeo da sebi dozvoljava i „antizapadnu retoriku“, a i da je – što mu je još veći greh – prošle godine kupio ruske sisteme PVO S-400.

Grčki vojni stručnjak Atanasios Drugos tvrdi da još nije jasno da li će Vašington moći da prebaci svu svoju imovinu iz vazduhoplovne baze Indžirlik, uključujući i nuklearno oružje. Još je dodao:

„Sama činjenica da će Pompeo doći u Grčku da pojača poruku da Sjedinjene Države aktivno traže alternativne opcije (Indžirliku) predstavlja glavobolju za Erdogana“.

Avio-baza Indžirlik napravljena je usred Hladnog rata u blizini tursko-sirijske granice i već dugo igra ključnu ulogu u realizaciji američkih interesa na Bliskom Istoku.

Koalicija koju predvodi Vašington kopristi je za vazdušne napade na ciljeve u Iraku i Siriji.

Šef potkomiteta američkog Senata za evropska pitanja Ron Džonson izjavio je da SAD kao alternativnu lokaciju razmatraju pomorsku bazu u zalivu Souda na severozapadu Krita, koju će Pompeo posetiti.

Američka pomorska baza u zalivu Souda preuzeće mnogo ozbiljniju i strateški važniju ulogu.

Prema The Times, Pompeo će takođe posetiti Solun. Radi potpisivanja sporazuma sa energetskih kompanija koje nameravaju da razvijaju infrastrukturne projekte na Balkanu.

KOMENTARI12 komentara

 1. Slobodanka says:

  Zaliv Souda je u severozapadnom delu ostrva Krit, to je oko 900 km zapadnije od turske baze Indžirlik. Baza Indžirlik je osnovana još 1955 kao pretnja Sovjetskom Savezu posebno prema Crnom moru i južnim delovima Rusije. Ovo je značajno povlačenje smradera, mora da ih boli. Zato su prethodnih nedelja pokazivali kako južne delove Rusije mogu sa nuklearnim oružjem da napadnu i iz Ukrajine. Još veća je bol što nakon iznošenja nuklearnih bombi iz Indžirlika i imajući u vidu tursku kupovinu ruskih S-400 Turska će biti članica NATO-a samo na papiru, a u suštini JOK. Turska od 2016 godine ratuje samo za sebe, a ne više za NATO alijansu. ... Da li ovo ima veze sa skorašnjim pokušajem preuzimanja Belorusije uz pomoć opozicije? Ima. Nekoliko godina unazad Amerikanci pominju povlačenje iz Indžirlika. Da su uspeli da preuzmu Belorusiju imali bi neprekidan front prema Rusiji od Krita i cele Grčke i na sever do Estonije. Ovako taj front im je nesiguran jer je pocepan na dva dela: 1. Estonija-Letonija-Litvanija. Zatim imaju prekid zbog Belorusije i ispred nje Kalinjingradske oblasti. 2. Drugi južniji deo čine Ukrajina-Rumunija-Bugarska-Grčka. ... A mi se zadužujemo da bi napravili deo puta koji će povezati Kosovo sa Nišem, tojest radimo to za NATO da velika luka Drač bude dobro povezana preko Kosova i Srbije pa preko Bugarske i Rumunije do zapadnih delova Crnog mora. Treba im taj put jer postoji opasnost da će Turska napasti Grčku. I onda nam kao magarčićima kažu da se to gradi za bolji budući život Srba i Albanaca. I još će nam raskopati celu Srbiju zbog litijuma jer i to im treba. Smrdljivi vodja i njemu odani narod, smrdi do neba.

 2. Slobodanka says:

  No ako bude potrebno Rusija ima sa čime da gadja ciljeve u Rumuniji,Bugarskoj, Srbiji, Albaniji. Raskopaće nas bolje i dublje nego Rotšildov Rio Tinto.

 3. Rista says:

  Onako usput, Amerika štiti Tursku kao svog dobrog saveznika i po ko zna koji put povlači oružje iz Turske da Turska ne bi bila na meti Rusije. A to je već običaj kad god dođe do zaoštravanja odnosa Amerike i Rusije. Isti sluaj se dogodio za vrme Kenedija, ako ste zaboravili. NATO je još pre neku godinu povukao Tomahavke iz Turske. Ali sve to ide kao kroz neke svađe sa Turskom a mi lepo slavimo kao naš plus. Turska treba Americi a Amerika još više treba Turskoj. Zato Turska slobodno vodi neke ratove koji su uglavnom i anti Ruski, ali ni Rusi ne zameraju Turskoj ništa jer bi imali samo štete. Tu se lome koplja Amerike i Rusije, stim što Rusija ima samo papirna koplja na tom turskom planu. Južni tok je lukavim potezima Amerike preusmeren na Tursku, ako ste zaboravili, Severni tok 2 se takođe zaustavio i najverovatnije je već ad akta. To je izbacivanje Rusije sa Evropskog tržišta i bez obzira šta čitate po medijima i šta vas lažu, ovo su dve bolne činjenice o ruskom potiskivanju sa EU tržišta. A Turska radi dobar posao i verovatno je postignut dogovor da se Ruski ciljevi oforme u Evropi i da Turska ne bude na udaru eventualnog ruskog atomskog udara. Ta uloga je namenjena Srbiji, Rumuniji, Grčkoj, Bugarskoj, Baltičkim zemljama i Poljskoj. Uglavnom države bivšeg Varšavskog pakta. Ako je neko pomislio da su te države integrisane u EU radi slabljenja rusije, samo delimično je u pravu. Prava istina je da je plan Amera u slučaju sukoba sa Rusijom, da Rusija prvo mora da udari po svojim bivšim saveznicima. Dakle, zemlje bivšeg Varšavskog pakta uopšte nisu integrisane u Zapadne tokove onako kako oni misle da jesu, nego kao glineni golubovi. NATO i Amerika polako skreću eventualni ruski udar sa Turske na zemlje bivšeg Varšavskog pakta. Turska za Zapad nije Erdogan. On je sada i možda još koju godinu ali svejedno je na Američkom lancu. Bez obzira na anti američko retorikanje Turske ili anti tursko retorikanje Zapada. To je sve podvala, aj recimo - Srbima. A i daleko šire. Pitajte Rusiju koliko joj se sviđa promena meta u eventualnom ratu i stavljanje čak i Srbije na target? Ono što ste sa zadovoljstvom nosili prkoseći americi i nato bombardovanju, ono "target", sada Srbija slobodno može da napiše na ruskom jeziku jer Rusi će morati da gađaju Bondstil u eventualnom ratu a verovatno i američki štab za balkan koji se zove Američka ambasada u Srbiji a kao što već jasno vidite samo ne znate šta znači, Turska je sve manje meta Rusije. Povlačenje američkog nuklearnog oružja i Tomahavka iz Turske, uopšte nije dobro za Srbiju. A za Grčku, još manje. Erdogan nije srušio američki avion nego ruski, nije ubio američkog ambasadora nego ruskog. Rusi ne prolaze kroz Poljsku i Srbiju na mediteran, nego kroz Tursku. Zato Rusija toleriše Erdogana.

  • Slobodanka says:

   "Amerika povlači (nuklearno) oružje iz Turske da Turska ne bi bila na meti Rusije." > Naprotiv, Amerika se sklanja iz Turske, a time Turska može se lakše naći na meti Rusije. Državni udar 2016 u Tzrskoj nije uspeo, a nezgodno bi bilo da Amerika pokrene rat protiv neposlušne Turske, a obe su članice NATO-a. Ali ako bi Rusija to uradila zbog svojih razloga ujedno time bi pomogla stari plan NATO-a o komadanju države Turske na 4 dela: na Turski, Kurdski, Jermenski i Grčki deo. Njih je najviše interesovao da Kurdski deo u sklopu planova za Novi Bliski Istok. Amerikanci su obaranjem ruskog aviona gurali Rusiju u rat sa Turskom i time bi eliminisali Rusiju iz Sirije i sa celog Bliskog Istoka. Kao što vidimo Rusija ne može u potpunosti da oslobodi Siriju, a ključeve tog neuspeha drže Amerikanci. Zbog neoslobodjenog Idliba Amerikanci su ponovo gurali Tursku u rat sa Rusijom, ali nisu uspeli. Jermenija-Azerbejdžan? Amerikanci su odavno priznali genocid nad jermenskim narodom (pre vladavine Erdogana) što je samo povećalo sumnje Turske u iskrenost Amerikanaca. Turska bi najviše volela da Jermenija ne postoji, jer onda nema ko da traži jermenske teritorije koje drži Turska. Kao što se vidi i iz primera Turske biti prijatelj sa Amerikancima nije jednostavno. Gde će nas odvesti aktuelna Vučićeva prijateljska politika sa Amerikom? O tome ne treba ni postavljati pitanje. ... Tačno je da odsad Grčka, Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Litvanija, Letonija, Estonija, Poljska, moraće podneti veći deo tereta sukobljavanja sa Rusijom. Na tome uveliko rade.

   • Rista says:

    Pa spomenuo sam ali nije vredelo. Amerika ne gleda Tursku kroz Erdogana. oMžda je Erdogan trenutna smetnja ili bar izaziva nezadovoljstvo, ali ipak je uradio dosta da uteši Amere i dobio dozvolu da se šeta po Siriji i Sredozemlju kako mu volja. Erdogan je zamenio Američke vojnike u Siriji na svim mestima gde oni nemaju koristi, osim na naftnim izvorima,gde su tričetir američka vojnika i američka kompanija koja se samoposlužuje sa sirijskom naftom. Sve ostalo gde su bili Ameri, većinom je okupirala turska vojska i tamani kurde a usput je centralno smetalo Rusima. Turska od početka krade sirijsku naftu. Prvo sa Isil Turkmenima a danas malo kraducka okolo američke kompanije. Ne piše nigde? Pa neće da pišu jer je neophodno držati nas u ubeđenju kako Turska i rusija sarađuju u Siriji. Ne sarađuju, nego Erdogan koristi situaciju i ometa Rusiju. Deo ISILa preko koga je Erdogan u startu ISIL okupacije Sirije naveliko izvlačio naftu iz Sirije su Turkmeni, Tusrka braća. Ni Amerika ni Turska nisu srećne što je Rusija bez pitanja uništila ISIL, ali sada polako sami rade posao. Erdogan će biti na vlasti još koju godnu i opet ostaje Turska. Apsurd je čak i pomisao da bi Amerika rasturila tursku i osnažila pravoslavne države kao što je Jermenija ili bar nešto slično tome kao što je Grčka. Sudeći po izjavama, Amerika povlači atomke na Kipar, koji čas posla može postati Turski ako Americi zatreba. Grčka i Kipar se neće protiviti ni slučajno, iako im nije ni malo prijatno. Eto, to polako udaljuje Tursku od centra napada. To je klasika sa državama koje su nebitne Americi a to su većinom države bivšeg Varšavskog pakta a ni Grčka se bolje ne kotira u Americi. Spomenuo sam sve to lepo, ali kanda ne vredi. Nema Amerika nikakvog obzira kada su njeni interesi u pitanju, bili oni ljudski ili neljudski. Rusija je jednistavno stala u Siriji nakon ulaska Turske vojske. A lepe priče...pa to deci pre spavanja.

    • Slobodanka says:

     Na grčko ostrvo KRIT sele nuklearke, ne na Kipar. Amerika neće priznati koliko njenu vojnu prisutnost na Bliskom istoku (Sirija, Libija) ometa Turska sa svojim apetitima. Takvo priznanje bilo bi čist dokaz slabljenja SAD i NATO-a na tom području. Koliko se Amerika povlači? Došli su dotle da se brinu kako bar Grčku na jugu Balkanskog poluostrva da zaštite od silne Turske. Zaboravio si Pitersenove NATO mape, zapravo američke mape, iz kojih se vidi plan drobljenja svih država Bliskog istoka. Pritom cepaju i Tursku na poluostrvu Mala Azija na nekoliko celina. Pokušaj smene Erdogana iz 2016 trebao je da to omogući. Pritom računali su posebno na lojalnost nove države Severni Kurdistan koja bi zaživela na prostoru Turske, a sa kojom bi na severu izašli na Crno more, dakle što bliže Rusiji. I naravno na sirijski i irački Kurdistan koji se nalaze južnije. Takodje u planu je i cepanje teritorije Irana za deo Kurda koji tamo živi. Zbog potreba širenja Izraela Jordana ni nema na nekoj od tih mapa, zatim smanjena je i teritorija Saudijske Arabije prema Izraelu, itd. Ako treba oni će na tome raditi ceo 21 vek, američka upornost je poznata.

  • Slobodanka says:

   Zbog svojih vojnih aktivnosti Turska članica NATO-a je u velikom neslaganju sa Amerikom, sa Francuskom i sa Grčkom. Zbog toga NATO iznutra slabi. Južno krilo NATO-a čine Italija-Grčka-Turska. U skorijoj budućnosti to krilo će biti manje, imaće samo prve dve članice. Naspram dugačkog juga Rusije biće manje opasnosti. Jedino na zapadnoj strani Rusije NATO je ojačao prijemom novih članica od 1999 do danas i da bude gore prilično se približio zapadnim granicama Rusije. Ipak nakon gubitka Turske, koliko će biti hrabre manje članice NATO-a da samo one čine udarnu pesnicu NATO-a. One su blizu Rusiji što znači zauzvrat sve će veoma brzo dobiti po zvizdi.

   • Rista says:

    Opet niste potpuno u pravu. U italiji je Avijano a šta je Avijano mislim da ne treba da pričam. Italija je što se tiče vojne taktike, ustvari Amerika. Ameri su tamo sve i sva. Kada se Berluskoni počeo malo više družiti sa Rusijom, uklonjen je na jedan mig Amerike. Kažem vam da Amerika oslobađa Tursku od eventualnog udara jer je tamo i Izrael. Manite se medijskih šarada o Tusrkoj i napuštanju NATOa. NATO nije više istog značenja za Ameriku i izlazak Turske iz NATOa neće puno uzdrmao Ameriku, mada je verovatnoća da se tako nešto dogodi, gotovo nepostojeća. Osim ako Ameri ukinu NATO a tek je to nemoguće da se dogodi. Važno je još više usmeriti eventualni ruski udar ili protivudar na istočnu i centralnu Evropu što bi Americi odgovaralo isto kao i udar Rusa u protivnapadu na Nemačku. Od toga su, ako neko još ne zna, najveću korist imali Ameri. Rusija se oslobodila ali nažalost slaba nadoknada za sve gubitke. Odnela Amerika. Neslaganje Turske i Francuske Amerika može samo da podrži i to još da se ne meša kada Makron dobije batina u Sredozemlju. Francuzi su napali Libiju i naišli na tvrdo pa su pozvali Amere u pomoć a Turska nije lepršava Gadafijeva Libija. Francuzi i ne sanjaju o sukobu sa Turskom a Amerika im baše i ne daje neke pozitivne signale. A tomahavke iz Turske su povukle Nemačka i Holandija i po savetu Amerike, mislim da su ih postavili u Baltičke države. Nisam siguran ali čini mi se da sam tako nešto čuo. Opet u zemlje Varšavskog pakta i daleko od Turske. Ne gledajte samo ono što vam srcu drago. To u ovim igrama u Evropi nije preporučljivo i samo će vas zavarati. Ali da se ne osetite povređeni bez potrebe, vaši današnji komentari su daleko bolji nego pre nekoliko godina. Ja vam retko odgovaram a i kad odgovorim direktno, to nije "udar" na ceo vaš komentar, nego samo na neke od važnijih detalja koje niste sagledali potpuno jasno. Meni bilo zadovoljstvo kada sam primetio da većinom stvari posmatrate trezveno i da se većinom ne zanosite. Ali ostalo još malo stare Slobodanke.

  • da da says:

   Rusija sve te zemlje može konvecionalnim oružijem,da poravna kao tepsiju,a pešadijom da ih nauči lepom ponašanju,a Beograd i bondstil bazu će ravnati atomskim bombama,jer ih je vučić izdao kao niko,tako će i Rumuni proći jer su isti kao mi.

 4. petrovgrad says:

  Svako ima šanse da dobije ruske rakete. Ima da bira ili neka baza ili po glavi.ja bi im pored Niša dao Kopaonik, Frušku Goru i okolinu Banja Luke.

  • persida says:

   Ti bi dao, al nece da uzmu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *