Американци тужили Монсанто!

Amerikanci tužili Monsanto!

14 decembra 2016

625152_121209c2_f-620x330

Zloglasni gigant američke agro-industrije Monsanto-Bajer dospeće pred američki sud pošto je savezna država Vašington prošle nedelje podnela tužbu zbog trovanja čovekove okoline na njenoj teritoriji i zdravstvene štete.

Država Vašington žali se na strašne i dugoročne posledice proizvodnje polihloro-bifenila (PCB) u periodu od 1935. do 1979. godine. Upravo na ovu vrstu trovanja do sada su se bezuspešno žalili milioni farmera, političara i stručnjaka koje agroindustrija nije kupila stipendijama i visokim novčanim nadoknadama.

Odšteta zbog zatrovane vode i tla Tužilac je tražio da Monsanto isplati odštetu kako zbog trovanja tla i voda i zbog ekonomske štete jer je okolina zatrovana na duži rok, tako i građanima koji su se razboleli zbog PCB.

„PCB je pronađen u zalivima, rekama, izvorima, u naslagama tla, u zemlji i u vazduhu – na prostoru čitave države Vašington“, piše u tužbi i dodaje se da je za 600 mesta potvrđeno ili postoji sumnja – o visokoj kontaminaciji.

Kako piše u saopštenju javnog tužioca te američke savezne države, Monsanto je decenijama proizvodio PCB „iako je znao kakve štetne posledice ovo hemijsko jedinjenje ima na ljudsko zdravlje i na čovekovu okolinu“.

PCB je jedno vreme bio u širokoj upotrebi kod izloacije električne opreme, a nalazio se i u zaštitnim bojama. Pokazalo se da su svi proizvodi koju su sadržali PCB bili uzročno povezani s kancerogenim oboljenjima, poremećajima imuniteta i drugim zdravstvenim problemima.

Tužba je „neosnovana“

Monsanto se odmah oglasio saopštenjem da je tužba – neosnovana.

„Ova priča je deo eksperimenta kako bi se napao proizvođač koji je prodavao proizvod koji je bio i legalan i koristan“, tvrdi Skot Pertridž, potpredsednik grupe Monsanto.

Monsantovo rukovodstvo u svojoj prvoj reakciji govori o eksperimentu jer podozrevaju da bi zapravo široki pokret javnog mnjenja protiv delovanja ove kompanije mogao da je uništi upravo preko suda i to uprkos njenoj finansijskoj snazi i političkoj moći. Ukoliko bi sud dosudio da je Monsanto kriv, odštetu bi tražili milioni ljudi i brojne države, ne samo one u SAD, već i one širom sveta.

Presuda bi se u tom slučaju, kao pravni uzor, proširila vrlo verovatno i na ostale proizvode Monsanta kao što je pesticid „raund ap“ za koji je EU izdala dozvolu samo na osnovu naučnih izveštaja i kontrola – samog Monsanta.

Podsećanje na Hag

U Hagu je polovinom oktobra zasedao građanski Međunarodni sud za Monsanto koji ima konsultativnu ulogu. Na osnovu iskaza 30 svedoka sa svih kontinenata, među kojima su žrtve Monsantovog pesticida „raund ap“, ali i nepotkupljivi stručnjaci, moglo se čuti kolike su razmere zločina ovog koncerna. Autor ovog teksta objavio je potom u „Vestima“ opsežan izveštaj sa tog zasedanja.

I bojni otrovi

Monsanto je inače proizvođač i bojnih otrova koji su upotrebljavani u Prvom svetskom ratu i u Vijetnamu. Koncern ima svoju vojsku – kupio je delove vlasništva privatne vojske Blekvoters sa svim vojnim rodovima, uključujući i obaveštajnu službu.

N. Jokić / Vesti

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *