АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ: Ако дође до сукоба Срба и Шиптара, ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ

AMERIKANCI TVRDE: Ako dođe do sukoba Srba i Šiptara, EVO ŠTA ĆE SE DESITI

13 decembra 2018

Američka agencija „Asošijeted pres“ (AP) objavila je opširan tekst o planu Kosova da formira vojsku, i u kome detaljno analizira moguću reakciju Srbije, stav NATO, a postavlja i pitanje legitimiteta tog poteza Prištine.

U bizarnoj analizi, čija je okosnica šta bi bilo kada bi zaista došlo do vojnog sukoba Beograda i Prištine, AP se bavi aktulenom krizom u ragionu, jačinom i brojnošću vojnih snaga dve strane, ali i poziciji i uticaju Amerike i Rusije u slučaju vojne intervencije.Očekuje se, kako se navodi, da će kosovski paralament u petak odobriti nacrt zakona o transformaciji postojećih paravojnih snaga poznatih kao Kosovske bezbednosne snage (KBS), koje broje 4.000 pripadnika u širu, lako naoružanu vojsku.

Dugotrajne tenzije su porasle i nakon što je Priština podigla takse na 100 odsto za srpsku robu kao očiglednu odmazdu na to što je lobiranje Srbije sprečilo pokušaj Kosova da uđe u Interpol.

– Približavanje Kosova formiranju regularne vojske dovoljno je naljutilo Srbiju da govori o vojnoj intervenciji – piše AP.

Dok Srbija veruje da je glavni cilj predložene vojske zauzimanje i etničko čišćenje severa Kosova naseljenog Srbima, prištinski zvaničnici to negiraju.

Uz upozorenje na moguću vojnu intervenciju, srpska premijerka Ana Brnabić je prošle nedelje rekla da se nada da „nikad nećemo morati da upotrebimo našu vojsku“ ali da je to „trenutno jedna od opcija na stolu“.

AP postavlja pitanje koliko je ozbiljna srpska pretnja, ocenjujući da je to, po svoj prilici, „prazna pretnja“, i dodaje da je krajnje neverovatno da će Srbija preduzeti vojnu akciju, iako je „pojačala svoje zveckanje oružjem“.

– To bi izazvalo direktnu konfrontaciju sa oko 4.600 mirovnjaka NATO, uključujući američke vojnike stacionirane na Kosovu od 1999. To bi takođe skoro sigurno izazvalo sankcije Zapada i izolaciju Srbije – dodaje AP.

Bez obzira na prisustvo NATO na Kosovu, Srbija ima mnogo snažniju vojsku – skoro 30.000 profesionalnih vojnika u poređenju sa 5.000 u novoj kosovskoj vojsci.

Rusija je nedavno naoružala Srbiju borbenim avionima i tenkovima, ali bombardovanje 1999. uništilo je vojne kapacitete zemlje koj su zanemarljivi u poređenju sa onim Alijanse, navodi AP.

Objašnjavajući poziciju NATO, agencija podseća da generalni sekretar Jens Stoltenberg rekao da plan o kosovskoj vojsci stiže u pogrešno vreme, da je protiv saveta mnogih saveznika NATO i da može imati negativne posledice po perspektivu Kosova za eventaulno pridruživanje Alijansi i Evropskoj uniji.

Ako Kosovo nastavi, rekao je Stoltenberg, „NATO će morati da preispita nivo svog angažovanja sa Kosovskim bezbednosnim snagama“, podseća AP.

Kada je reč o pojedinostima, agencija navodi da bi nova kosovska vojska imala godišnji budžet od 98 miliona evra, 5.000 vojnika naoružanih lakim pešadijskim naoružanjem i 3.000 rezervista.

Kosovski zvaničnici kažu da će ona biti angažovana u operacijama reagovanja na krize i civilne zaštite što, ističe AP, u suštini već rade postojeće paravojne snage – Kosovske bezbednosne snage.

Na pitanje koliko je legitiman ovakav potez, AP ukazuje da rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN precizira da je Kosovo pod nadležnošću UNMIK-a dok su za bezbednost zaduženi mirovnjaci predvođeni NATO.

NATO i SAD su pomogli obuku trenutnog KBS. SAD podržavaju formiranje nove vojske kroz dug proces koji vodi ka multietničkoj zastupljenosti, počev od promene Ustava u kojem se ne pominje armija. Ovo bi, međutim, zahtevalo podršku srpskih poslanika koji se tome snažno protive, navodi AP.

U tekstu se ističe i dva faktora – ruski i američki. Rusija snažno podržava Srbiju „svog jedinog pravog saveznika u Evropi“ i smatra da formiranje kosovske vojske može dovesti do najtežnih posledica ne samo po Srbe u regionu, već i za bezbednost celog Balkana.

– Ali nije verovatno da će se Moskva pridružiti Srbiji u bilo kakvoj vojnoj akciji protiv NATO na Kosovu. Štaviše, ruska vojska nema realan pristup Srbiji i Kosovu koji su praktično okruženi državama članicama NATO – ističe AP.

Kada je reč o američkom faktoru, agencija napominje da je predsednik Donald Tramp pokazao malo interesovanje za tenzije na Balkanu, ali ocenjuje i da je Kosovo zapravo američki protektorat zahvaljujući bivšim administracijama Klintona i Buša koje su mu pomogle da dobije nezavisnost.

– SAD imaju oko 600 vojnika na Kosovu i bilo koji srpski napad bi verovatno naišao na žestok odgovor – navodi AP.

Na pitanje šta sledi, u tekstu se konstatuje da Srbija odbija da učestvuje u dijalogu u Briselu dok Priština ne opozove takse, a da kosovska vlada kaže da neće ukinuti tarife sve dok Srbija ne prizna državu Kosovo.

– Trebaće puno međunarodnog lobiranja da se restartuju razgovori koji su ključni za obe zemlje u njihovim nastojanjima da se pridruže EU – zaključuje AP.

(Tanjug)

KOMENTARI28 komentara

 1. Daniel Jackson says:

  AP lupa ili namjerno iznosi pogresne informacije. Bombardovanje 1999 je onesposobilo ispod 5% srpske vojne efektive. Srpsku vojsku su najvise ostetili izdajnici iznutra, liberalno-globalisticki pioni poput Tadica, Sutanovca i ostalih. Oni su obavili glavni posao.

  • Bjeks says:

   Bravo..odlicno receno..upravo tako.

  • Kiki NS says:

   Da nam je vojska kao iz Juna '99 druga bi to priča bila. Od onda, sve što vredi od oficira su poslali u Hag a tenkove i topove pretopili.

  • rajko says:

   Ne znam odakle potiče ta priča da su "izdajnici" uništili srpsku vojsku. Izdajnici jesu uništili mnogo toga u Srbiji, ali srpska vojska je, koliko se ja sećam, azoružana po kumanovskom sporazumu. Sećam se priča o tačnom broju tenkova, artiljerijskog orudja i svog oružja. Morali su da unište ili na drugi način otpišu u komad tačnu količinu. Sad je to odjednom kao bila naša volja. Vraga naša volja. Bila je to naša ugovorna obaveza. Upravo zbog takvih obaveza koje je milošević prihvatio smatralo se da je kumanovski sporazum bio dokument o kapitulaciji. Nije lepo lagati, čak i kad je to korisno.

   • Zoki says:

    I nasi prvo ajmo unistiti tehniku to je dogovoreno , Ali dogovorene su I druge stvari kao povratak na granice pa nista , a tek izdaja predaja i prodaja oficira heroja srbije , mozete li da zamislite koliko su tom izdajom narusili snagu vojske , a u tom sporazumu to nije pisalo , i kad tad ce neko odgovarati za izdaju

   • Panteon says:

    Da li si ti uzeo terapije za danas?

   • Babaroga says:

    U sporazumu ne piše ništa o razpružanj ili bilo kakvom ograničenju po pitanju broja ljudstva i tehnike za vojsku Srbije. Pročitaj tekst sporazuma. Nike dugačak pa onda pričaj. Dostupan je na internetu u pdf formi.

  • tomi says:

   Zaista se Slazem

  • Potporucnik says:

   Kako si izracunao ovih 5%pre bombardovanja imali smo 15 migova 29 posle nase pobede na kosovu ostalo mam je 2 spospbna da lete skidanjem delova sa preostala 2 neispravna.Cak smo doziveli o jednu javnu bruku kad smo dobilo na poklon akumulatore od predsrednika PUTINA a to nam je rekao budici ministar odbrane htvatske javno na htv televiziji u oci gospodina Lazanskog. Nkegov odgovor je bio to je bila greska jednog zastavnika jer nije znao da u magazinu ima rezervne.Ovo ti pise jedno strucno lice koje radilo na aerodromu i kojem se to nikad nije desila ovakva greska, bolje reci neznanje.

  • ja says:

   Bravo! Upravo tako.

 2. Hruscov says:

  Ne znaju oni da Srbi idu glavom kroz zid, vekovima...ma znaju, zato i cackaju.

 3. trikornjanin says:

  Prva katastrofalna greska je neinsistiranje sa nase strane da se postuje rezolucija 1244. Druga jos veca greska sto svim zainteresovanim stranam Srbija nije jasno porucila da pravo na zivot na KiM imaju i Srbi koliko i siptari i da ce i Srbi sa tog prostora krenuti da formiraju svoju vojsku. Jedina alternativa kojha bi koliko-toliko ublazila problem bi bio kontigent od 500 ruskih vojnika koji bi sacuvao mir. E sad je pitanje zasto se ta zadnja mogucnost uopste ne pominje u dosadasnjim razgovorima izmedju Rusije i Srbije.

  • zivana says:

   Toga se niko nije setio.Ako šiptari hoće vojsku u tuđoj državi, Srbi imaju veće pravo da je formiraju u svojoj.Da i ubaciti Ruse, oni bi bili garant za mir,ili za ne dsj Bože......

 4. Vojna i ojdesve says:

  Rat...

 5. Doktor says:

  Mislim da je tri dana dovoljno da ih zgazimo sa sve NATO invalidima na Kosovu. Nije Jeljcin predsednik Rusije već Putin.

 6. deda mraz says:

  Izdaja braco i ovo je kraj price o Kosovu,pa cak i Seselj cuti isto kao i 1995 kada su prodali Srbe iz hrvatske jer ovi imaju iskustva kako treba prodati Srbe a ostati na vladti i velike Srbe izigravati

 7. Zoran Petrovic says:

  Samo rat i nista drugo ... ili mi ili oni...

  • Deda Micko says:

   Siptare u kamione i pravac Albanija. Gud baj, drugovi, da nije bilo Tita nikada ne biste ni postojali.

 8. Vesko says:

  Gomila gluposti tog novinara! Albanci ce dovesti rusku armada na Balkan konacno!! NATO je bio u boljoj poziciji 1999 nego danas, tada su koristili BiH za napade, danas od toga nema nista. Makedonci bi mozda i ustupili svoj prostor ali bi bili u velikoj opasnosti od odmazde za to. NATO bi bio jasno pokazan kao terorista na Zapadu jer bi Srbija branila svoj narod legalno ovaj put dok bi oni bili ti koji bi djelovali van UN rezolucije 1244 i tako imali vezane ruke. Proglasiti okupaciju! Ubrzano nabaviti PVO sisteme koje mogu ne samo da obaraju njihove pilote bez problema nego i eventualne projektile sa brodova. Kupiti protivbrodske rakete od Rusije, ili Kine. Ne treba nam neki veliki broj za neutralisanje brodova. Ponuditi Rusiji jednu dvije baze. Branicemo nas narod tamo i nasu imovinu po svaku cijenu, cak i ako Rusija ne bude mogla da nam pomogne, a moci ce sigurno. Ko u to sumnja grdno se vara.

 9. dzo12202 says:

  kao PRVO bombardovanjem 1999 godine nije naneta velika steta mehanizaciji VJ kako navodite vec POLITIKOM DEMOKRATA je ucinjena ogromna steta i unistavanjem i secenjem vojne opreme ....

  • Vuk says:

   Koliko se ja sjecam, kada je Tadic bio vojni ministar, unistio je 1500 bojevih glava. Kada dosli na vlast ovi sto su sada, vrlo brzo su prepustili Pristini cetiri atributa drzavnosti na Sjeveru Kosova, policiju, sudstvo, tuzilastvo i mislim, zdravasvo. To je bila neprocenjiva greska. To su bila nasa velika uporista.

   • Antibot says:

    A kad je Šutanovac bio ministar odbrane koliko je stotina tenkova istopljeno i više hiljada strela 2m uništeno i drugo prodato.

 10. Dusan says:

  Nato ne treba da se mesa ako nemogu sami da sprece pogrom kao 2003.Srbija nemoze to dozvoliti.Nato treba da stiti od konfrontacije a ne da nemo posmatra kako pale ruse i ubijaju srbe.E nemoze vise sta bude bice nedamo nas narod i nas sever.

 11. uddu says:

  Vojska nam je mala i veoma slaba.Pa samo 10 posto one stare JNA iz 89.bi pregazila ovu našu sadašnju vojsku.Pa skoro polovina su žene,njima je mesto u kuhinji i pored dece.Mi dece nemamo,ne trebaju nam žene ratnice već žene majke !

 12. Archelay says:

  Analiza srocena po meraku predatora.E tom predatoru sada mu nedostaju zube nestale deo aktivnoscu Dacica,deo Putina i,na kraju,pandemije.Citajuci komentare stece se utisak da komentatori nesvesno podrzavaju predatora,tojest-USA i njihovi kolaboracionisti na kojima oni i racunaju.Evo banalni primer.FK Skendija iz Tetova tukli su sudiju na utakmicu u Luksemburgu.I,sta se desilo?Nista.Zasto?Zato sto je debelo platio on koji je i platio pominjenu analizu.Mislite da samo predatori to rade?Nego i hijene van Kosova i Metohije.Oni sa muce plena ali bez tih zuba-nista.Nestace ovo svetsko pozoriste pa videce se ko je i sta mutio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *