АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ: Ближи се рат Турске и Русије!

AMERIKANCI TVRDE: Bliži se rat Turske i Rusije!

2 januara 2016

Turkey army 3524Privatna američka obaveštajna agencija Stratfor je predvidela da će Turska poslati vojsku u severnu Siriju u 2016. godini.

Politika predsednika Erdogana je da ojača svoju popularnost i popularnost vladajuće partije AKP, a to namerava da učini tako što će postati agresivniji u spoljnoj politici, naveo je Stratfor. Ova agencija takođe predviđa da će nastati još veći jaz između Rusije i Turske.

Obaveštajna agencija takođe navodi da će Vašington pomoći Ankari da započne žestoku vazdušnu kampanju u sirijskim provincijama na granici sa Turskom.

„Turska će se u početku oslanjati na sunitske Turkmene i arapske pobunjenike, ali ona ima vanredni plan za slanje kopnenih snaga ukoliko za to bude bilo potrebe“, navela je agencija.

Stratfor navodi da Ankara već priprema operaciju na zapadu reke Eufrat u severnoj Siriji, ali ne i kada se ta operacija može očekivati.

Prema rečima analitičara, cilj Ankare jeste isterivanje terorista ISIS-a iz graničnih regiona. Međutim, mnogi sumnjaju da će Turska udariti na terorističku grupu i njoj slične organizacije. Stručnjaci su optužili Ankaru da koristi teroriste iz regiona kako bi, između ostalog, svrgnula Bašara el Asada.


Malo je verovatno da će inicijativa Ankare dobiti zvaničnu podršku od sirijske vlasti, a velike su šanse da će takav potez povećati tenzije između Turske i Sirije.

Ova operacija će povećati tenzije i između Turske i Rusije pošto je Rusija dobila odobrenje od Rusije da sprovodi kontraterorističke operacije u svim regionima Sirije, pa i na severu. Rusija još uvek nije zaboravila da je Turska u novembru oborila ruski avion u toj oblasti.

„Iako je sukob sa Turskom, čuvarom Crnog i Mediteranskog mora, poslednje što Rusija želi, sukob će biti neizbežan“, navela je agencija. „Ni Turska ni Rusija ne mogu da priušte potpuni kolaps odnosa, ali činjenica je da su trgovinski i energetski projekti već na udaru“.

Ankara je početkom decembra poslala više od 100 vojnika i vojne opreme, uključujući i tenkove, u severni Irak kako bi se navodno obučavali kurdske borce. Bagdad nije odobrio ovu inicijativu, a iračke vlasti su navele da je ovakav potez kršenje suvereniteta Iraka i urgiraju na Tursku da povuče svoju vojsku.

Ipak, Ankara ostaje odlučna kada je u pitanju misija obučavanja kurdskih boraca.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Apis says:

  SAD režira, Turske horde mogu biti samo topovska hrana. Čak i da se Rusi (nedaj Boze) povuku Turci će biti sjbani do mere da ih ne zarezuje niko. Izrael oko sebe voli pustoš ali neka jaka Turska da se pomeri ka Izraelu, nema sanse.

 2. Radojko says:

  "Ova operacija će povećati tenzije i između Turske i Rusije pošto je Rusija dobila odobrenje od Rusije"... Non comment...

 3. blaf says:

  Šza, bilo koja, članica NATOa sme da uradi bez naređenja USA?

 4. marko says:

  MOGU ONI TVRIDTI STO HOCE NAMERA JE TU MOGUCE JE ALI RAT S RUSIJOM TURSKE BAZE PVO KOMANDNE CENTRE VRLO BRZO OSTAVLJA PORUSENIM TURCI IMAJU AZIJATSKI DUH ZLA ALI U 5 RATOVA S RUSIJOM JEDNO MSU POBEDILI. DANASNJA BRZA RUSKA VOJSKA S BALISTICKIM BRZIM SISTEMIMA VRLO BRZO BI OSTAVILA TURSKU BEZ MOGUCNSTI POKRETA NJIHOVIH SNAGA,TURCI IMAJU 40 GODINA PROBLEM S 14 000 000 KURDA AKO SE ONI NAORUZAJU OPREME PESACKI MOGU IM DUGO VODITI GERILSKI RAT JOS 70 GODINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *