АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ ДА ЈЕ СВЕ СПРЕМНО ЗА УКРАЈИНСКУ ОФАНЗИВУ

AMERIKANCI TVRDE DA JE SVE SPREMNO ZA UKRAJINSKU OFANZIVU

10 maja 2023

UKRAJINA je od Zapada dobila svo potrebno naoružanje za uspešnu kontraofanzivu – izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Ne radi se samo o naoružanju, već i o obuci vojnika. Veoma je važno, naravno, da ukrajinske snage imaju prave planove. Prema mojoj proceni, oni imaju sve u svim oblastima da nastave da budu uspešni“, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim ministrom spoljnih poslova Džejmsom Kleverlijem.A Britanac je ocenio da ukrajinska kontraofanziva možda neće biti presudna:

„Oni su se dosad pokazali kao veoma, veoma efikasni branioci svoje zemlje, ali moramo priznati da možda neće biti jednostavnog, da neće biti brzog i odlučujućeg prodora“.

Koverl je pozvao Zapad da povodom rata u Ukrajini „nastavi da radi pravu stvar“ bez obzira na to kako će se ofanziva Kijeva razvijati.

Pentagon je u međuvremenu najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 1,2 milijarde dolara.

Ta tranša uključuje protivvazdušnu odbranu i municiju, opremu za povezivanje ukrajinskim vojnih sistema sa zapadnim, usluge satelitskih snimaka, kao i podršku u održavanju vojne opreme.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *