АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ: Нисмо обећали Курдима помоћ у оснивању државе!

AMERIKANCI TVRDE: Nismo obećali Kurdima pomoć u osnivanju države!

14 decembra 2019

SAD nikada nisu obećale sirijskim Kurdima da će im pomoći u osnivanju autonomne kurdske države u Siriji, izjavio je američki ministar odbrane Mark Esper.

On je rekao da SAD poštuju svoje obaveze iz dogovora koji je Vašington postigao sa Kurdima o saradnji u borbi protiv „Islamske države“.„Međutim, nigde i nikada nismo rekli Kurdima da ćemo im pomoći da osnuju autonomnu kurdsku državu u Siriji niti da ćemo se u njihovo ime boriti protiv našeg dugogodišnjeg saveznika Turske“, naglasio je Esper.

Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) saopštile su 6. novembra da su nastavile saradnju sa međunarodnom vojnom koalicijom koju u Siriji predvode SAD i koja se u toj zemlji nalazi bez saglasnosti sirijske Vlade i Saveta bezbednosti UN, podsetio je „Sputnjik“.

SAD su u oktobru odlučile da povuku vojsku iz severoistočne Sirije, nakon čega je Turska započela ofanzivu protiv kurdskih jedinica u tom području. Nedugo zatim, Vašington je dogovorio primirje sa Turskom.

Specijalni predstavnik SAD za Siriju DŽejms DŽefri izjavio je krajem novembra da će američka vojska nastaviti da podržava SDF u zaštiti naftnih resursa u toj zemlji od militanata „Islamske države“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *