АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ: Почело је стварање „Велике Албаније“, а Америка ће ући у рат због…

AMERIKANCI TVRDE: Počelo je stvaranje „Velike Albanije“, a Amerika će ući u rat zbog…

2 septembra 2018

Američki Nešenel interest ukazuje, u tekstu objavljenom sa svom sajtu, da postoji rizik od konflikta u koji bi NATO mogla da uvuče Makedonija.To bi mogla da bude Makedonija, koja je, kako navode, u lošim odnosima “sa samoproklamovanim Kosovom i Albanijom”.

“Zvaničnici i stanovnici i Kosova i Albanije dugo teže ka “Velikoj Albaniji”, prema kojoj se pravo polaže na velike delove teritorije Srbije, Crne Gore i, posebno, Makedonije. Jednostrano odvajanje Kosova od Srbije 1999, kojem je NATO pomogao, bio je prvi veliki trijumf takve agende, a zagovornici Velike Albanije nisu gubili vreme – za svega nekoliko meseci, delovi Makedonije u kojima su etnički Albanci većina pokušali su da destabilizuju zemlju, zahtevajući veću autonomiju za te provincije”, piše portal i dodaje da su i SAD i NATO saveznici pritisli makedonsku vladu da odobri tražene koncesije čemu se Skoplje nerado povinovalo.

Kako se navodi, tenzije su se smirile na neko vreme, ali je albanski separatistički sentiment nastavio da raste, jer se pojavila nova kriza, sa albanskim aktivistima na čelu velikih antivladinih demonstracija.

“Odnosi Makedonije sa Albanijom i Kosovom su značajno pogoršani. Makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova je u aprilu prošle godine zvanično optužilo Albaniju da se meša u unutrašnje stvari zemlje. Mesec dana ranije makedonski predsednik Đorđe Ivanov rekao je da su zahtevi albanske manjine najveća pretnja suverenitetu njegove države”, piše portal.

Nešnal interest dodaje i da SAD i druge zapadne zemlje nastavljaju da pritiskaju makedonsku vladu da učini dodatne ustupke albanskoj manjini, nakon onih dobijenih iz krize 2001. godine, kao i da taj pritisak stvara glavni razdor u makedonskoj etničkoj većini.

Napori za stvaranje Velike Albanije su dobili na zamahu, a to stvara velike probleme potencijalnim NATO članicama, piše portal i dodaje da su paralele sa događajima koji su doveli do secesionističkog rata Kosova i Srbije devedesetih godina i NATO intervencije više nego uznemirujuće.

Portal postavlja pitanje šta će se dogoditi kad Makedonija uđe u NATO, “ako albanski secesionisti ne smanje, već ubrzaju” svoje kretanje, a Skoplje preduzme mere protiv Albanije i/ili Kosova da spreči spoljnu pomoć pobuni, tvrdeći da su te zemlje počinile agresorski čin?

(Tanjug)

KOMENTARI8 komentara

 1. Miraš says:

  Imaju zgodan problem. Hoće Makedoniju u NATO (poslali su joj iz NATO-a već i uslovnu pozivnicu ako do kraja reguliše problem sa imenom države), ali ne bi da zbog NATO članice Makedonije udju u sukob sa NATO članicom Albanijom (od 01.04.2009- je njihova članica), a ni sa njihovim mezimčetom tkzv. Kosovo. U narednih nekoliko godina odvijaće se prijem Makedonije u NATO. Ozbiljno pitanje (problem) je dok se to izvrši da li će u susedstvu biti samo Albanija i posebno Kosovo ili će do prijema Makedonije u NATO to već biti Velika Albanija. Zatim da li će do tada odvojiti i deo istočne Makedonije za Veliku Albaniju? Dok ne prime i Makedoniju sada im jeste zgodnije da mućkaju i sa njenim teritorijama u korist V.Albanije, mada mogu to da urade i kasnije. Još i to da su napisali pa da nam sve bude jasno.

  • Miraš says:

   ... deo ZAPADNE Makedonije, greška je deo "istočne" Makedonije.

 2. NIKOLA says:

  miras says vec je sve jasno srbIji je deo teritorija oduzet okupacijom sto ti niJe jasno AMERIKA I EVROPA I NJEZINI GRADANI ONI KOJ I SU GLASALI I DRUGI SU ISTI JER IH NIJE BRIGA STO NETKO TAMO GINE I DA JE NEPRAVDA A SVOJE NE BIH DALI NIKAD SU FASISTI U RUKAVICAMA SRBE SU PROTERALI S KOSOVA UBIJALI LJUDE VADECI ORGANE ZIVE OD 14 GODINA I SAD HARADINAJA ZLOCINAC S NJIMA PREGOVARAJU PUSTAJU SVE ZLOCINCE U BIVSOJ SFRJ TACIJA HARRADINAJA CEKU GOTOVINA DUDAKOVIC SVE SRBE OSUDILI SESELJA PUSTILI JER JE OTROVAN POSLE 14 GODINA MRCVARENJA NA LEKOVIMA ZIVI IMA DVA BYE PASA NECE DUGO I STO NIJE JASNO. NIKAD NECE PRIZNATI RATNU ODSETU SRBIJI KOJA JE NEGDE 2O MILJARDI NIJE VECA MOZDA I VECA AKO SE SANKCIJAMA UZME KOLIKO SU RADNIH MESTA I PLATU SNIZILI ONDA JE 100 MILJARDI.I STVORILI SU VELIKU ALBANIJU NEMA GRANICE IZMEDU ALBANIJE I KOSOVA NIJE BITNO STO NA KOSOOVU DRZE NEKAKVU IZMISLJENJU ZASTAVU KOSOVA S NEKAKVIM PEDERSKIM ZVEZDICAMA.I SAD TRAZE DA ONO STO SU KRVLJU OTELI IZLOCINOM SE PRIZNA KAO DRZAVA KOJA NIJE PRIZNATA I KOJA JE STVORENA NJIHOVIM ZLOCINOM S SIPTARIMA.

  • Miraš says:

   Veliki NATO se boji male Makedonije jer šta ako ona kad bude članica NATO-a usprotivi se njihovom projektu Velika Albanija. Kakva smejurija! Oni zapravo očekuju od Makedonije da sada još jednom prizna Kosovo, a uradili su to još 09.10.2008 godine. Da moje prethodno pitanje bude jasnije: Šta ako Makedonija bude morala da prizna Veliku Albaniju ali sada dajući deo svoje teritorije (zapadnu Makedoniju), a ne kao 09.10.2008. kada su dali tudje učestvujući u čoporativnom otimanju KIM od Srbije, što njih Makedonce nije ništa koštalo te je zato bilo mnogo jednostavnije. DELI NEPRAVEDNO TUDJE PA ĆEŠ DOČEKATI DA DELIŠ I SVOJE. Sada se ispunjavaju uslovi da i Crna Gora to isto dočeka, a neće joj pomoći ni to što je članica NATO-a.

 3. Hruscov says:

  Pa velika albanija je postojala za vreme drugog svetskog rata. Italijani su bili nosioci Albanske ideje ali su se Bugari zbog bemarkacije pobunili. Srbe su i tada mucili,proterivali i ubijali. Jedva cekam da uzmu deo Grcke sa Krfom pa da vidimo hoce li se neko pojaviti tad na scenu i precukati gamad jednom za svagda.

 4. Dane Radakovic says:

  sve je veliko samo su srbi mali u beogradu oni nece nista veliko vle malo samo da ne ginu na provoj crti

 5. milorad says:

  VELIKA ALBANIJA ĆE IZAZVATI 3 BALKANSKI RAT I TA BANDA ĆE BITI UDRUŽENO POCEPANA, OPET ĆEMO MI,BUGARI I GRCI DA BUDEMO RAME UZ RAME BAŠ ZAHVALJUJUĆI ŠIPTARIJI, A ALBASKA DRŽAVA I NE POSTOJI U OVOM TRENUTKU , TO JE MARIONETSKA BANANA STVOREVINA, NJENA POLITKA SE KROJI U TVRDJVAMA FISOVA NA SEVERU ALBANIJE I KOSOVA. šTA ĆE MAFIJA SAMA DA RATUIJE, PA ONI NE MOGU DA SKUPE ALBANCE DA KRVARE ZBOG VELIKE ALBANIJE TO JE NAJVEĆA LAŽ KOJU ŠIPTARSKA MAFIJA POKUŠAVA DA PRODA , ALI NEĆE BARONI DA ODREŠE KESU JER NEAMJU ONI PARA DA PLATE ALBANIJU DA UDJE U RAT KOJI JE MNOGO OPASAN.ČITAV BALKANSKI PROBLEM SE SVODI NA TOLERISANJU CRNOKOŠULJAŠKIH NARKO KARTELA, KOJI ČAK I NEMAJU IDEOLOGIJU SEM NEKIH PRIZEMNIH KRVOLOČNIH URLIKANJA, CELA IDEOLOGIJA JE LOVA TOJ BRATIJI.TAJ PROBLEM SE LAKO REŠAVA , FILIPINI SU POKAZALI ŠTA SE DEŠAVA SA NARKO KARTELIMA KADA SE UVEDU BRITKI ZAKONI I NASILJE KOJE I SAMI KARTELI PRAKTIKUJU PA ONI NE BI ZNALI ODAKLE IH JE UDARILO KAA BI U SRBIJI RASPISALI NAGRDU ZA GLAVE NARKO BOSOVA I DILERA, POBIO BI IH NAROD ZA 3 DANA KO MIŠEVE.ZA 10000 SOMA EURA PO GLAVI ONI SU MRTVE KOKOŠKE.

 6. Vojna i ojdesve says:

  Neka bude RAT.... War, vojna, rat, . Velik je Bog i istinski je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *