АМЕРИКАНЦИ У НАТО ПАКТУ ЗАКУКАЛИ: Не смемо се директно увлачити у борбена дејства у Украјини

AMERIKANCI U NATO PAKTU ZAKUKALI: Ne smemo se direktno uvlačiti u borbena dejstva u Ukrajini

20 oktobra 2022

NATO je prvobitno doneo odluku da ne učestvuje u borbenim dejstvima u Ukrajini i nastavlja da se drži tog stava, izjavila je u intervjuu za ZDF stalna predstavnica SAD pri Alijansi Džulijana Smit. Prema njenim rečima, pojedine zemlje pružaju Kijevu individualnu podršku, ali se Severnoatlantski blok ne uključuje direktno u sukob.

Suština podrške zemalja NATO-a Ukrajini je u tome da se na Rusiju izvrši „neviđeni pritisak“ i da se Kijevu omogući da zauzme „najbolju moguću poziciju“ u budućem pregovaračkom procesu, navela je Smitova.Ona je istakla da NATO ne treba neposredno da učestvuje u borbenim dejstvima u Ukrajini i da taj stav zastupaju sve članice vojne organizacije.

„SAD i Nemačka pružaju individualnu podršku (Ukrajini). Oni pružaju vojnu i ekonomsku pomoć, ali NATO ne treba da se uključuje direktno i ja smatram da se to nije promenilo“, rekla je Džulijana Smit.

Ona je pohvalila Berlin za doprinos rešavanju ukrajinske krize, istakavši da se u nemačkoj politici bezbednosti sada događa prekretnica.

„Veoma cenimo ono što čini Nemačka, posebno kada je reč o sistemima protivazduhoplovne odbrane IRIS-T, to je veoma važno. Nemačka, takođe, ulaže više novca u sistem odbrane i predstavlja važnog saveznika u NATO-u“, rekla je Smitova.

Stalna predstavnica SAD pri Alijansi je komentarisala i „nuklearne pretnje“ Kremlja.

„Smatramo da su one opasne i to nas zabrinjava, ali u ovom trenutku nevidimo nikakve naznake da se preduzimaju realne mere za upotrebu nuklearnog oružja. Nastavljamo pažljivo da pratimo situaciju i podržavamo tesne veze unutar Alijanse, kao i u okvirima bilateralnih odnosa s Nemačkom“, rekla je Smitova.

Ona smatra da je Rusiju neophodno primorati da okonča borbena dejstva u Ukrajini, a za to je neophodno izvršiti „neviđeni pritisak“ na Moskvu i na njene „strateške proračune“.

U vezi s eventualnim pregovorima s Moskvom, Smitova je izjavila da će uslove za njihovo vođenje „diktirati predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski“.

„Blisko sarađujemo s Nemačkom i drugim zemljama da bismo omogućili Ukrajini najbolju poziciju kada nastupi taj trenutak“, navela je Smitova.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. seik says:

    Cuj Zelenski diktirati uslove za pregovore .Pa ovi su potpuno ostali bez pameti .Kakvi ba pregovori .Pregovora nece ni biti .

  2. Duca says:

    Očigledno ste vi već dugo u Ukrajini a time i direktno.

  3. Filip says:

    Biće kapitulacije, koju neće tako nazvati, ali to je to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *