АМЕРИКАНЦИ У НЕВИЂЕНОЈ ПАНИЦИ: Руси праве војну базу у Батајници?

AMERIKANCI U NEVIĐENOJ PANICI: Rusi prave vojnu bazu u Batajnici?

13 septembra 2018

Zainteresovanost Srbije da kupi vazdušni odbrambeni sistem kao i za otvaranje centra za popravku ruskih helikoptera, kako veruju analitičari, ravno je otvaranju ruske vojne baze na srpskoj teritoriji.

Ovo je samo jedan od zaključaka do kojih je nedavno došla Kongresna istraživačka služba u Americi. To telo isključivo radi kao zakonodavni organ SAD pružajući analite komitetima i članovima oba doma, bez obzira na njihovu partijsku pripadnost.U tom analitičkom tekstu baca se svetlo na odnose Amerike i Srbije, razmatra uloga naše države na Zapadnom Balkanu, njeni pregovori sa EU, ali su u posebnom fokusu relacije Beograda i Moskve. Poseban akcenat dat je radu ruskog centra u Nišu i podršci Kremlja, kako se navodi, „promoskovskim partijama“ u Srbiji.

– Ovo bi mogle da budu teme od interesa za Kongres, s obzirom na to da se Srbija prepoznaje kao važan politički i ekonmski faktor i celokupnoj budućnosti Zapadnog Balkana, kao i zbog činjenice da su joj SAD obezbedile pomoć u značajnom iznosu. Kongres če verovatno ostati zainteresovan za razvoj srpsko-kosovskih odnosa, koji bi mogli da nastave da ograničavaju blisku saradnju SAD i Beograda – navodi se u tekstu.

Veliko interesovanje istraživačkog tima privlači vojna saradnja naše države sa Rusima. Primetna je briga posle kupovine „migova“ iz Rusije i najavljenog dolaska još 30 oklopnih vozila, da će to učvrstiti odnose između dve zemlje, ali se u tom kontekstu posmatra i naš region. Naročito ih „bode“ najavljeno otvaranje centra za popravku ruskih helikoptera u Zavodu „Moma Stanojlović“.

– Sve u svemu, sporazum o kupovini oružja sa Rusijom može da poveća tenzije sa susednim državama, posebno sa Hrvatskom i samoprogalašenim Kosovom i da pokrene trku u regionu.

U pomenutom dokumentu daje se presek odnosa Srbije i SAD za koje se kaže da su povremeno bili „klimavi“ zbog američkih intervencija u sukobima u BiH i na KiM i priznanja nezavisnoti Kosova, ali se konstatuje da su se izgleda ti odnosi popravili i da danas izgledaju „srdačno“.

Što se tiče političkih kretanja u Srbiji, navodi se da i dalje „traju tenzije“ između onih koji favorizuju orjentaciju Srbije prema Zapadu i članstvo u EU i nacionalističkih snaga koje predvodi SRS i koje se protive zapadnoj orjentacijii i izražavaju želju da ostanu bliski Rusiji.

U delu koji se odnosi na Kosovo podseća se da Srbija nastavlja da isplaćuje blizu 900 miliona spoljnog duga Kosova Pariskom i Londonskom klubu kao i EBRD-u, jer se „bivša pokrajina smatra teritorijom Srbije“, a dugovi su nastali između 1970 i 1990 godine.

– Iako (lažna) kosovska vlada nije u iluziji da će Vučić priznati nezavisnost Kosova, ipak se nada da će on mozda biti spreman da napravi neku koncesiju“. Ideja nekih posmatrača bila je da će Beograd naći način da „normalizuje“ odnose sa Prištinom bez izričitog priznavanja Kosova, a što bi omogućilo Kosovu da se pridruži na primer Unesku.

U dokumentu se navodi i da se tokom leta ove godine pojavila ideja o „regulisanju granice između Kosova i Srbije“.

– Između 2001. i 2017. SAD su obezbedile oko 800 miliona dolara pomoći Srbiji za podsticanje ekonomskog rasta, jačanje pravosudnog sistema i promovisanje dobrog upravljanja. Uprkos neslaganjima oko nezavisnosti Kosova i, prema uverenju Vašingtona, mešovitih poruka Srbije oko njenih odnosa sa Moskvom, SAD i dalje podržavaju napore Srbije da se pridruži EU.

U tekstu se još navodi i to da mnogi posmatrači prilika u našem regionu smatraju da SAD treba da ožive svoju nekadašnju strategiju aktivnog angažovanja na Zapadnom Balkanu posebno u odnosima sa Srbijom.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Rale says:

  Ma naravno....,eno već napravili dve baze. Samo da vas obavestim da je NATO banda na vlasti u Srbiji,pošto vidim da ste neupućeni...

 2. opet ja says:

  Ne brinite, Vučić je vaš i Sorošev čovek, neće vas izdati.

 3. Miroslav says:

  Ja stalno posem da treba prepisati Rusima aerodrome u Batajnici, Somboru i Nisu,a mi da pokusamo da ekonomski unistenu zemlju podignemo da nam deca ne odlaze...

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  800 miliona usd za 17 godina??? Za RAZVOJ ekonomije ??? A koliko ste uništili ??? Koga vi mislite da privučete tom sirotinjom koju nazivate "pomoći" u NATO ??? Pa vi ste svoje balkanske poslušnike i saveznike - Kromanjonace, Federmusliće i Šipčiće pretvorili u kopače po kontejnerima, koji će sa Balkana nestati za 15, najviše 20 godina usled emigracije zbog sloma i bede koju ste im vi kauboji doneli!

 5. milorad says:

  800 mil "pomoći" a preko MMF i marionetskih vlada djindjića tadića i koštunice su izmuzli minimum 50 MILIJARDI dolara odavde, kakva lopovska banda.Najgora pljačka je bila u startu a tzatim je tadić omogućio TEMELJNU I DUBINSKU pljačkU naše nacije od strane zapadnih finansijskih grupacija iza kojih stoji AMERIČKA DRŽAVA I VLADA.I sad kad kupimo oružej oni PRETE da će da puste hrvate sa lanca, pa baš zbog njih i šiptarske mafije mi MORAMO DA SE NAORUŽAMO a ako stvarno zagusti mislim da ruija i kina jedva čekaju mogućnost da ovde ostvare kritičan vojni i politički uticaj.Ako do toga dodje mi imamo samo jednu opciju, makar nas ponovo napao ŽCEO SVET mmio moramo da se borimo i borićemo se do smrti jerr sa ustaškom hrvatskom državom kao pretnjom mi nemamo drugog izbora, ako dodju u poziciju da mogu to da urade oni će ponovo izvršiti genocid to je više nego jasno i oni ozbiljno računaju da će doći do takvog razvoja dogadjaja na balkanu.Svaka raketa,m avion ili tenk koji kupimo ili napravimo smanjuje takvu mogućnost isto kao i alijanse sa jačim prijateljskim državam, ako USA nastave da pritiskaju dobiće na kraju ODGOVOR recipročno jak tom pritisaku a možda i ASIMETRIČNO jak,.politika USA i NATO direktnoi preti SAMOM OPSTANKU NAŠEM NARODU , I U TOM SLUČAJU SVA SREDSTVA PA I ODMATTZDA SU DOZVOLJENA.NADAM SE DA DO TOGA NEĆE DOĆI ALI POSLE DŽOA I OSTALIH UBICA IZ AMERIKE VRLO SAM SUMNJIČAV.

 6. Deda Micko says:

  Kad cuje rec "Batajnica", Rotsdildu spadaju gace od straha.

 7. Ale3 says:

  U potpunosti podržavam vaše mišljenje. Nikad u štetočinsku EU i zločinački NATO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *