АМЕРИКАНЦИ У НЕВИЂЕНОЈ ПАНИЦИ: Руси праве војну базу у Батајници?

АМЕРИКАНЦИ У НЕВИЂЕНОЈ ПАНИЦИ: Руси праве војну базу у Батајници?

13 септембра 2018

Заинтересованост Србије да купи ваздушни одбрамбени систем као и за отварање центра за поправку руских хеликоптера, како верују аналитичари, равно је отварању руске војне базе на српској територији.

Ово је само један од закључака до којих је недавно дошла Конгресна истраживачка служба у Америци. То тело искључиво ради као законодавни орган САД пружајући аналите комитетима и члановима оба дома, без обзира на њихову партијску припадност.У том аналитичком тексту баца се светло на односе Америке и Србије, разматра улога наше државе на Западном Балкану, њени преговори са ЕУ, али су у посебном фокусу релације Београда и Москве. Посебан акценат дат је раду руског центра у Нишу и подршци Кремља, како се наводи, „промосковским партијама“ у Србији.

– Ово би могле да буду теме од интереса за Конгрес, с обзиром на то да се Србија препознаје као важан политички и еконмски фактор и целокупној будућности Западног Балкана, као и због чињенице да су јој САД обезбедиле помоћ у значајном износу. Конгрес че вероватно остати заинтересован за развој српско-косовских односа, који би могли да наставе да ограничавају блиску сарадњу САД и Београда – наводи се у тексту.

Велико интересовање истраживачког тима привлачи војна сарадња наше државе са Русима. Приметна је брига после куповине „мигова“ из Русије и најављеног доласка још 30 оклопних возила, да ће то учврстити односе између две земље, али се у том контексту посматра и наш регион. Нарочито их „боде“ најављено отварање центра за поправку руских хеликоптера у Заводу „Мома Станојловић“.

– Све у свему, споразум о куповини оружја са Русијом може да повећа тензије са суседним државама, посебно са Хрватском и самопрогалашеним Косовом и да покрене трку у региону.

У поменутом документу даје се пресек односа Србије и САД за које се каже да су повремено били „климави“ због америчких интервенција у сукобима у БиХ и на КиМ и признања независноти Косова, али се констатује да су се изгледа ти односи поправили и да данас изгледају „срдачно“.

Што се тиче политичких кретања у Србији, наводи се да и даље „трају тензије“ између оних који фаворизују орјентацију Србије према Западу и чланство у ЕУ и националистичких снага које предводи СРС и које се противе западној орјентацијии и изражавају жељу да остану блиски Русији.

У делу који се односи на Косово подсећа се да Србија наставља да исплаћује близу 900 милиона спољног дуга Косова Париском и Лондонском клубу као и ЕБРД-у, јер се „бивша покрајина сматра територијом Србије“, а дугови су настали између 1970 и 1990 године.

– Иако (лажна) косовска влада није у илузији да ће Вучић признати независност Косова, ипак се нада да ће он мозда бити спреман да направи неку концесију“. Идеја неких посматрача била је да ће Београд наћи начин да „нормализује“ односе са Приштином без изричитог признавања Косова, а што би омогућило Косову да се придружи на пример Унеску.

У документу се наводи и да се током лета ове године појавила идеја о „регулисању границе између Косова и Србије“.

– Између 2001. и 2017. САД су обезбедиле око 800 милиона долара помоћи Србији за подстицање економског раста, јачање правосудног система и промовисање доброг управљања. Упркос неслагањима око независности Косова и, према уверењу Вашингтона, мешовитих порука Србије око њених односа са Москвом, САД и даље подржавају напоре Србије да се придружи ЕУ.

У тексту се још наводи и то да многи посматрачи прилика у нашем региону сматрају да САД треба да оживе своју некадашњу стратегију активног ангажовања на Западном Балкану посебно у односима са Србијом.

(Спутњик)

KOMENTARI8 коментара

 1. Rale says:

  Ma naravno....,eno već napravili dve baze. Samo da vas obavestim da je NATO banda na vlasti u Srbiji,pošto vidim da ste neupućeni...

 2. opet ja says:

  Ne brinite, Vučić je vaš i Sorošev čovek, neće vas izdati.

 3. Miroslav says:

  Ja stalno posem da treba prepisati Rusima aerodrome u Batajnici, Somboru i Nisu,a mi da pokusamo da ekonomski unistenu zemlju podignemo da nam deca ne odlaze...

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  800 miliona usd za 17 godina??? Za RAZVOJ ekonomije ??? A koliko ste uništili ??? Koga vi mislite da privučete tom sirotinjom koju nazivate "pomoći" u NATO ??? Pa vi ste svoje balkanske poslušnike i saveznike - Kromanjonace, Federmusliće i Šipčiće pretvorili u kopače po kontejnerima, koji će sa Balkana nestati za 15, najviše 20 godina usled emigracije zbog sloma i bede koju ste im vi kauboji doneli!

 5. milorad says:

  800 mil "pomoći" a preko MMF i marionetskih vlada djindjića tadića i koštunice su izmuzli minimum 50 MILIJARDI dolara odavde, kakva lopovska banda.Najgora pljačka je bila u startu a tzatim je tadić omogućio TEMELJNU I DUBINSKU pljačkU naše nacije od strane zapadnih finansijskih grupacija iza kojih stoji AMERIČKA DRŽAVA I VLADA.I sad kad kupimo oružej oni PRETE da će da puste hrvate sa lanca, pa baš zbog njih i šiptarske mafije mi MORAMO DA SE NAORUŽAMO a ako stvarno zagusti mislim da ruija i kina jedva čekaju mogućnost da ovde ostvare kritičan vojni i politički uticaj.Ako do toga dodje mi imamo samo jednu opciju, makar nas ponovo napao ŽCEO SVET mmio moramo da se borimo i borićemo se do smrti jerr sa ustaškom hrvatskom državom kao pretnjom mi nemamo drugog izbora, ako dodju u poziciju da mogu to da urade oni će ponovo izvršiti genocid to je više nego jasno i oni ozbiljno računaju da će doći do takvog razvoja dogadjaja na balkanu.Svaka raketa,m avion ili tenk koji kupimo ili napravimo smanjuje takvu mogućnost isto kao i alijanse sa jačim prijateljskim državam, ako USA nastave da pritiskaju dobiće na kraju ODGOVOR recipročno jak tom pritisaku a možda i ASIMETRIČNO jak,.politika USA i NATO direktnoi preti SAMOM OPSTANKU NAŠEM NARODU , I U TOM SLUČAJU SVA SREDSTVA PA I ODMATTZDA SU DOZVOLJENA.NADAM SE DA DO TOGA NEĆE DOĆI ALI POSLE DŽOA I OSTALIH UBICA IZ AMERIKE VRLO SAM SUMNJIČAV.

 6. Deda Micko says:

  Kad cuje rec "Batajnica", Rotsdildu spadaju gace od straha.

 7. Але3 says:

  У потпуности подржавам ваше мишљење. Никад у штеточинску ЕУ и злочиначки НАТО.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u