АМЕРИКАНЦИ У ОЧАЈУ ОПТУЖУЈУ: На Криму и у Доњецку влада терор

AMERIKANCI U OČAJU OPTUŽUJU: Na Krimu i u Donjecku vlada teror

10 marta 2015

ukrajina-vojska-samohodne-haubice-novorusije1394109_o 456Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je danas da su ruski tenkovi i teška vojna oprema prešli ukrajinsku granicu u proteklih par dana, što je kršenje sporazuma o prekidu vatre potpisanog 12. februara.

Poslednjih nekoliko dana, videli smo nove transfere ruskih tenkova, oklopnih vozila, teške artiljerije i raketne opreme preko granice proruskim snagama, rekla je Nulandova pred spoljnopolitičkim odborom američkog Senata na čijem je dnevnom redu bila Ukrajina.

Ona je ocenila da je na Krimu i u istočnoj Ukrajini „vladavina terora“ i dodala da Bela kuća još razmatra da li da oružjem snabde ukrajinsku vojsku.

„U narednim danima, danima, ne nedeljama, mi moramo da vidimo da se prekid vatre u potpunosti poštuje“, rekla je pomoćnica američkog državnog sekretara.

„Dok Ukrajina gradi miroljubivu, demokratku i nezavisnu naciju na 93 odsto svoje terotorije, Krim i delovi istočne Ukrajine pate pod vladavinom terora“, rekla je Nulandova pred spoljnopolitičkim odborom američkog Senata.

„Krim danas ostaje pod ilegalnom okupacijom, a za mnoge ugrožene grupe tamo, kršenja ljudskih prava su pravilo, a ne izuzetak“, ocenila je Nuland, koja je pomoćnik šefa diplomatije zadužena za Evropu i Evroaziju.

Ona je ukazala na više grupa – krimske Tatare, Ukrajince koji odbijaju da predaju svoje pasoše, homoseksualce, novinare i druge – kojima, kako je rekla, preti progon, preneo je AFP.

„U istočnoj Ukrajini, Rusija i njene separatističke marionete su pokrenuli neopisivo nasilje i pljačku“, tvrdi Nuland.

Prema njenim rečima, taj „montirani sukob – koji je kontrolisan iz Kremlja, hranjen ruskim tenkovima i teškim naoružanjem, finansiran novcem ruskih poreskih obveznika – stajao je života više od 6.000 Ukrajinaca, ali i više stotina mladih Rusa, koje je Kramlj tamo poslao da se bore i umru, u ratu koji njihova vlada negira“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. savezo says:

    Zar još neko ovu kuju shvata ozbiljno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *