АМЕРИКАНЦИ У ШОКУ! Русија им се примакла са севера!

AMERIKANCI U ŠOKU! Rusija im se primakla sa severa!

12 decembra 2020

Zahvaljujući otapanju leda na Arktiku, Rusija je postavila novi rekord kad je reč o intenzitetu saobraćanja Severnim morskim putem – to ukazuje da Moskva širi svoj uticaj u regionu koji postaje poprište nove strateške borbe među najvećim svetskim silama, piše američki nedeljnik „Njuzvik“.Ove sedmice su objavljeni podaci norveškog Logističkog centra krajnjeg severa (CHNL) u kojima se navodi da su Severnim morskim putem, „koji ima centralni značaj za regionalne ambicije Kremlja“, ove godine realizovana 62 tranzita, što je za 25 više u poređenju sa prošlom godinom.

Izveštaj norveškog centra pokazuje da je topljenje arktičkog leda, koje se odvija brže nego što se očekivalo, doprinelo postizanju novog ruskog rekorda. Tokom ove godine Severnim morskim putem je plovio ruski 331 brod, a prošle godine – 277.

Rast trgovine sirovinama trenutno je osnovni faktor povećanja aktivnosti na Arktiku. Posebno su važne isporuke tečnog prirodnog gasa, rude gvožđa i nafte, ocenjuje autor lista.

Kako se navodi, SAD, Rusija i Kina su među zemljama koje teže ka tome da rašire svoj uticaj na Arktiku i da obezbede pristup neistraženim rezervama nafte, prirodnog gasa i drugih resursima vrednim bilione dolara.

„Smatra se da je Rusija na čelu trke za uticaj na Arktiku čemu doprinosi činjenica da je skoro polovina cele arktičke obale na njenoj teritoriji“. Ledolomci igraju veoma važnu ulogu na Arktiku, koriste se za pravljenje pomorskih puteva za komercijalne ili vojne brodove, a Rusija je lider i u toj oblasti – poseduje više od 40 aktivnih ledolomaca, dok SAD poseduju samo dva, i to je samo jedan u funkciji, podseća autor.“

Amerika pokušava da sustignu Rusiju, ali to nije lako – program „Polar sekjuriti kater“ ima za cilj da poveća brojnost američke ledolomačke flote, ali su vlasti zasad izdvojile sredstva samo za još jedan brod. U okviru projekta planirana je kupovina tri teška i tri srednja broda. Ali čak i u slučaju realizacije tog projekta, uprkos značajnom povećanju mogućnosti, SAD će ipak ostati daleko iza Rusije, navodi se u članku.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miraš says:

    Ovo se uopšte ne tiče Amerike. Severni morski put (SMP )je najkraći put za povezivanje evropskog dela Rusije sa njenim Dalekim istokom. Zatim za Rusiju ovo obezbedjuje da severna obala Sibira uključuje se u privredni razvoj zemlje. Zatim od Sankt Peterburga do Vladivostoka ima više od 14.000 km, a kroz Suec više od 23.000 km. Rastojanje od ruske luke Murmansk na severozapadu Evrope do japanske luke Jokogami preko SMP je 5770 morskih milja (=10.686 km), a preko Sueckog kanala rastojanje je 12.840 morskih milja (=23.780 km). ... Takodje važno, bio bi to najkraći morski put za Nemačku (luka Hamburg), Švedsku, Norvešku,itd. naprimer do Japana. Od luke Hamburg do Tokia ima 13.000 km, dok preko Sueckog kanala ima 21.000 km. Evropske kompanije iz Švajcarske, iz Nemačke i Francuske odbijaju da prevoze robu Severnim morskim putem, pripisujući to brizi za životnu sredinu, a zapravo lažu. Ovo je najkraći put, to znači da troši najmanje goriva i nanosi najmanje štete životnoj sredini. Ili nemaju odgovarajuće brodove ili rade na obuzdavanju Rusije u arktičkoj zoni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *