АМЕРИКАНЦИ У ШОКУ! Русија им се примакла са севера!

АМЕРИКАНЦИ У ШОКУ! Русија им се примакла са севера!

12 децембра 2020

Захваљујући отапању леда на Арктику, Русија је поставила нови рекорд кад је реч о интензитету саобраћања Северним морским путем – то указује да Москва шири свој утицај у региону који постаје поприште нове стратешке борбе међу највећим светским силама, пише амерички недељник „Њузвик“.Ове седмице су објављени подаци норвешког Логистичког центра крајњег севера (ЦХНЛ) у којима се наводи да су Северним морским путем, „који има централни значај за регионалне амбиције Кремља“, ове године реализована 62 транзита, што је за 25 више у поређењу са прошлом годином.

Извештај норвешког центра показује да је топљење арктичког леда, које се одвија брже него што се очекивало, допринело постизању новог руског рекорда. Током ове године Северним морским путем је пловио руски 331 брод, а прошле године – 277.

Раст трговине сировинама тренутно је основни фактор повећања активности на Арктику. Посебно су важне испоруке течног природног гаса, руде гвожђа и нафте, оцењује аутор листа.

Како се наводи, САД, Русија и Кина су међу земљама које теже ка томе да рашире свој утицај на Арктику и да обезбеде приступ неистраженим резервама нафте, природног гаса и других ресурсима вредним билионе долара.

„Сматра се да је Русија на челу трке за утицај на Арктику чему доприноси чињеница да је скоро половина целе арктичке обале на њеној територији“. Ледоломци играју веома важну улогу на Арктику, користе се за прављење поморских путева за комерцијалне или војне бродове, а Русија је лидер и у тој области – поседује више од 40 активних ледоломаца, док САД поседују само два, и то је само један у функцији, подсећа аутор.“

Америка покушава да сустигну Русију, али то није лако – програм „Полар секјурити катер“ има за циљ да повећа бројност америчке ледоломачке флоте, али су власти засад издвојиле средства само за још један брод. У оквиру пројекта планирана је куповина три тешка и три средња брода. Али чак и у случају реализације тог пројекта, упркос значајном повећању могућности, САД ће ипак остати далеко иза Русије, наводи се у чланку.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Miraš says:

    Ovo se uopšte ne tiče Amerike. Severni morski put (SMP )je najkraći put za povezivanje evropskog dela Rusije sa njenim Dalekim istokom. Zatim za Rusiju ovo obezbedjuje da severna obala Sibira uključuje se u privredni razvoj zemlje. Zatim od Sankt Peterburga do Vladivostoka ima više od 14.000 km, a kroz Suec više od 23.000 km. Rastojanje od ruske luke Murmansk na severozapadu Evrope do japanske luke Jokogami preko SMP je 5770 morskih milja (=10.686 km), a preko Sueckog kanala rastojanje je 12.840 morskih milja (=23.780 km). ... Takodje važno, bio bi to najkraći morski put za Nemačku (luka Hamburg), Švedsku, Norvešku,itd. naprimer do Japana. Od luke Hamburg do Tokia ima 13.000 km, dok preko Sueckog kanala ima 21.000 km. Evropske kompanije iz Švajcarske, iz Nemačke i Francuske odbijaju da prevoze robu Severnim morskim putem, pripisujući to brizi za životnu sredinu, a zapravo lažu. Ovo je najkraći put, to znači da troši najmanje goriva i nanosi najmanje štete životnoj sredini. Ili nemaju odgovarajuće brodove ili rade na obuzdavanju Rusije u arktičkoj zoni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u