АМЕРИКАНЦИ У СТРАХУ: Кина већ има ракете којима може гађати све 23 америчке базе у Јапану

AMERIKANCI U STRAHU: Kina već ima rakete kojima može gađati sve 23 američke baze u Japanu

9 aprila 2015

001fd04c63060c42138605Kina povećava moć svoje armije da bi odvratila Sjedinjene Države od vojnog mešanja u regionalne probleme – ocenila je agencija Rojters.

Ukazavši da se Narodno-oslobodilačka armija Kine ubrzano modernizuje zahvaljujući sve većem budžetu i osloncu na razvoj vojne tehnika, britanska agencija je naglasila:

„Kineske vlasti žele da stvore armiju takve snage da se SAD moraju držati dalje od regionalnih sporova”.

Peking u inteviziranju američke vojne saradnje sa Vijetnamom i Kambodžom, a takođe u nedavno zaključenom sporazumu sa Filipinima o pomorskim bazama, vidi pokušaj Vašingtona da zadrži uticaj u regionu i nespremnost da svoje „zakonito mesto” ustupi Kini- ističe Rojters.

Kina ima nameru da Amerikancima pokaže da je u stanju da realizuje svoje regionalne ambicije i da ne dozvoli SAD da se mešaju u sporove koji sa Amerikom nemaju direktnu vezu. Radi toga – tvrdi Rojters – Kina povećava udarnu moć svoje armije. Sa namerom da njene krstareće i balističke rakete mogu tući sve tri američke vojne baze u Japanu – od ostrva Honšu do Okinave.

Britanska agencija podvlači da Kina već radi na proizvodnji balističkih raketa koje će biti pretnja američkim vojnim brodovima.

Postaje očevidno – zaključuje Rojters – da se sa dve strane Tihog okeana nalaze dve velike sile:

„Američka ratna mornarica je dosad bila dovoljno moćna da Kineze drži na uzdi. Sada kada se kineska armija modernizuje, to više neće moći”.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *